Grilážky bez Salka fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 27. apríla 2011

Nespomeniem si presne odkiaľ recept mám, ale mám ho už dosť dávno. Robím ho na Veľkú noc, na Vianoce , na narodeniny, na meniny, Zobraziť celý popisNespomeniem si presne odkiaľ recept mám, ale mám ho už dosť dávno. Robím ho na Veľkú noc, na Vianoce , na narodeniny, na meniny, na hody,......dôvod sa vždy nájde. Robím ho preto, že všetci ho máme radi a ešte preto, že je lacnejší ako ten so Salkom. A ani jeden oblievač nepovedal, že si neprosí, chutili všetkým.

10 - 15 minút
príprava
5 - 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
125 g
125 g posekaná
250 g
3 ks
100 g
1 balenie suché




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vymiešame do peny.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme si Heru.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upálime kryštálový cukor na karamel.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do karamelu pridáme zomleté aj posekané orechy, premiešame.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom prilejeme rozpustenú Heru a miešame na slabom ohni, kým sa to nespojí.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej primiešame žĺtky s cukrom a opäť pomaly premiešame na slabom ohni. Vznikne nám hustá masa ( kaša ).

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na plech si pripravíme tortové oblátky.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Masu ( kašu ) prelejeme na oblátky.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rovnomerne rozotrieme.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na rozotretú masu ( kašu ) položíme druhú časť oblátiek. Cez noc zaťažíme.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ráno krájame na menšie kúsky.

    Grilážky bez Salka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marianne69
...hned prve mi uderelo do oci ako ich mas pekne uhladne nakrajane,mne to tak vzdy nejde:-)davam ich krajat mojmu,on ma ako stavbar pevnejsiu ruku:-)))tento rcp mam od susedky a mam ich radsej ako so salkom....su vyborne...
afptrans
Jedla som už rôzne grilážky, ale iba málo naozaj dobrých. Pri grilážkach je veľmi dôležité nespáliť karamel. Je tenká hranica medzi tým, keď cukor skaramelizuje a chutí fantasticky a tým, keď už začne prihárať a je to žiaľ hneď aj cítiť vo výslednej chuti. Takže na to pozor!
Inak vyzerajú výborne, hneď by som si dala :)
betka11
Mariaklara môžem použiť aj iný tuk ako heru neskúšala si,ďakujem
1x piglin
evanaaa
Mariaklara, presne takéto, ak sa nemýlim, robievala moja vrábeľská stará mama vždy, keď sme tam boli. A ešte - puserle, ak poznáš, tie som mala rada ja, na vrchu bol orech, tak možno boli orechové, práve to neviem.Rada by som mala ten recept, ale nemám potuchy, čo tam šlo.
mariaklara
@betka , skúšala som, ale sa mi nepodarili, tak len Hera. @evanaaa , popýtam sa na tie puserle, ak sa niečo dozviem, dám vedieť. Som rada, že sa vám páčia, len sa nesmiete zľaknúť, pokiaľ sa spojí Hera s karamelom. Hera chvíľku zostane na povrchu, preto ako píšem v rcp, na slabom ohni ( platni ), miešať, kým sa nespojí.
janger
Uz tolko sa na tie grilazky chystam! Este som to nerobila. Tieto tvoje vyzeraju velmi dobre, mnam :-).
cica2
krásny recept! Tiež robievam len so salcom a niekedy vyskúšam aj takto:)
kata50
@mariaklara Urobím ich podľa teba, môj syn ich miluje.:-)) Napíš mi na moju emailovú adresu ( v profile ), a ja ti hneď pošlem recept na sucháriky z bielkov.
kata50
@mariaklara napadlo ma že ti ten recept prilepím tu , kým bude na Vareche v celej paráde. Tak dobrú chuť !

Bielkový suchár

4 bielka
štipka soli – medzi prsty
100g kryštálového cukru
100g posekaných aj celých orechov, prípadne aj mandle aj lieskové orechy
100g polohrubá múka
1 ČL prášok do pečiva (pdp)

Najprv vyšľaháme bielka so štipkou soli, na tuhý sneh. Potom postupne prisypávame cukor a šľaháme až sa cukor rozpustí. Zľahka vmiešame polohrubú múku, pdp a nakoniec posekané aj celé orechy.
Dôkladne vymastíme Cerou ( stužený tuk – biely, vhodný na vyprážanie) a vysypeme múkou srnčí chrbát , upečieme a vyklopíme. Po vychladnutí krájame asi 3-5 mm hrubé plátky, ktoré poukladáme na plech a asi pri 100ºC POMALY sušíme. Nesmie zhnednúť. Takéto chrumkavé by mali ostať.


Môj typ: Doporučujem akékoľvek formy na pečenie vymastiť bielym stuženým tukom a vysypať takým druhom múky, akú sme použili do koláča. Upečené cesto sa potom dobre vyklápa.
vavan
jéééééééé super toto si ukladám vždy robievam so salkom raz som skúšala podobne tvojmu receptu sa mi to zrazilo dúfam že podľa tvojho postupu sa mi to podarí
mariaklara
Ďakujem, poslúžilo to aj mne, no a krájam ich podľa pásikov na oblátkach. Len to treba vyskúšať.
mariaklara
@coldbery , ďakujem, a nie sú také presladené ako salkové, aspoň mne sa zdá, tradične sú už pripravené na Veľkú noc.
marijam
Tiež som ich robila podľa tohto receptu....zajtra uhm vlastne dnes už ich len nakrájam ;-)
nataly111
môžem sa opýtať na tie orechy?...tie nasekané tam dávate len také za surova do hotovej hmoty? Vyzerajú super, rada by som tento rok vyskúšala nie Salkové - tie sú na môj vkus veľmi sladké
mariaklara
@nataly111 , choď presne podľa obrázkov, orechy dávam do karamelu, ale sa nezľakni, keď pridávaš rozpustenú Heru, trochu to potrvá kým sa to spojí, verím, že s výsledkom budeš spokojná.
nataly111
tak som to skúsila a neviem kde som urobila chybu, ale tá masa sa mi vôbec nespojila....mrzia ma hlavne tie orechy...a tak som sa tešila, že niečo nové a chutné ....:-(
mariaklara
@nataly , To sa musí spojiť, určite si to málo miešala, ak to bolo po pridaní hery do orechov, tak to chvíľu potrvá, kým sa to spojí, musíš to miešať, až sa to spolu spojí, mne sa to ešte nikdy nestalo.
verdanka12
Griláž zbožňujem a hlavne od mojej starej mamy. No tento krát som sa pokúsila griláž urobiť sama a podľa Vášho receptu.
No všetko som spravila tak, ako bolo napísané v recepte a tak isto som robila aj postup, no len že náplň bola potom taká tvrdá, že som sa bála o zuby :D
elef
vyborne,pred chvilkou dokoncene,robila som uz viac krat a vzdy vysli.vdaka.
mariaklara
@vedranka , niečo si musela urobiť zle, lebo ja ich práve dojedám, robila som ich na Veľkú noc a mne sa zdajú skôr mäkké, ja by som pristala keby boli tvrdšie, @elef , som rada, že si stále spkojná....:-)))
silvia60
pekne spracovaný recept, mne teraz chladnú na balkóne, budú k vianociam. Išla som presne krok za krokom, hera sa krásne spojila s karamelom, aj som si popálila malíček na ľavej ruke...
rulik
ja používam podobný rcp mamin, líši sa len v drobnostiach,250g mletých orechov zmiešame s 150g práškového cukru,z 250g masla urobíme karamel pridáme Palmarín a miešame kým sa nespojí, pridáme orechy zmiešané s práškovým cukrom a postupne pridáme po jednom 3 žĺtka, rozdelíme na 2 oplátky, zakryjeme 2 oplátkami a zaťažíme, po stuhnutí pokrájame.
Robím to takto už asi 40 rokov a vždy sa to osvedčilo.
Pekné Vianoce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia