Foto: mariaklara
Nespomeniem si presne odkiaľ recept mám, ale mám ho už dosť dávno. Robím ho na Veľkú noc, na Vianoce , na narodeniny, na meniny, Zobraziť celý popisNespomeniem si presne odkiaľ recept mám, ale mám ho už dosť dávno. Robím ho na Veľkú noc, na Vianoce , na narodeniny, na meniny, na hody,......dôvod sa vždy nájde. Robím ho preto, že všetci ho máme radi a ešte preto, že je lacnejší ako ten so Salkom. A ani jeden oblievač nepovedal, že si neprosí, chutili všetkým.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom vymiešame do peny.
-
2
Rozpustíme si Heru.
-
3
Upálime kryštálový cukor na karamel.
-
4
Do karamelu pridáme zomleté aj posekané orechy, premiešame.
-
5
Potom prilejeme rozpustenú Heru a miešame na slabom ohni, kým sa to nespojí.
-
6
Ďalej primiešame žĺtky s cukrom a opäť pomaly premiešame na slabom ohni. Vznikne nám hustá masa ( kaša ).
-
7
Na plech si pripravíme tortové oblátky.
-
8
Masu ( kašu ) prelejeme na oblátky.
-
9
Rovnomerne rozotrieme.
-
10
Na rozotretú masu ( kašu ) položíme druhú časť oblátiek. Cez noc zaťažíme.
-
11
A ráno krájame na menšie kúsky.
Inak vyzerajú výborne, hneď by som si dala :)
Bielkový suchár
4 bielka
štipka soli – medzi prsty
100g kryštálového cukru
100g posekaných aj celých orechov, prípadne aj mandle aj lieskové orechy
100g polohrubá múka
1 ČL prášok do pečiva (pdp)
Najprv vyšľaháme bielka so štipkou soli, na tuhý sneh. Potom postupne prisypávame cukor a šľaháme až sa cukor rozpustí. Zľahka vmiešame polohrubú múku, pdp a nakoniec posekané aj celé orechy.
Dôkladne vymastíme Cerou ( stužený tuk – biely, vhodný na vyprážanie) a vysypeme múkou srnčí chrbát , upečieme a vyklopíme. Po vychladnutí krájame asi 3-5 mm hrubé plátky, ktoré poukladáme na plech a asi pri 100ºC POMALY sušíme. Nesmie zhnednúť. Takéto chrumkavé by mali ostať.
Môj typ: Doporučujem akékoľvek formy na pečenie vymastiť bielym stuženým tukom a vysypať takým druhom múky, akú sme použili do koláča. Upečené cesto sa potom dobre vyklápa.
varecha.pravda.sk/recepty/anglicke-suchariky/12044-recept...
Pre evanaaa - tie puserle bývali tiež dobré. Tu som našla nejaké rady na snehové pečivo. Možno poslúžia aj iným.
www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/naucte...
No všetko som spravila tak, ako bolo napísané v recepte a tak isto som robila aj postup, no len že náplň bola potom taká tvrdá, že som sa bála o zuby :D
Robím to takto už asi 40 rokov a vždy sa to osvedčilo.
Pekné Vianoce