Gratinovaný pór
Gratinovaný pór

Gratinovaný pór s vyzretým syrom

Marián Hajtol
kuchár reštaurácie Signature hotela Mercure Bratislava Centrum****, 12. apríla 2018
Gratinovaný pór s vyzretým syrom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
40 minút
príprava
90 minút
na 150 °C

Suroviny

800 g
1 l
10 g
300 g (kravský vyzretý)
4 vetvičky




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme smotanu, tymian, roztlačený cesnak a necháme redukovať, kým nezhustne - pri nízkom výkone sporáka asi 15 minút. Objem sa zníži aj o polovicu. Zredukovanú smotanu ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom. Vyberieme tymian.

  2. 2

    Očistený pór nakrájame na kolieska asi 1,5 mm hrubé. Pór zmiešame s ochutenou smotanou a so syrom.

  3. 3

    Na vymastený plech ukladáme rukou pór, ktorý necháme odkvapkať. Poriadne ho popritláčame. Ak sa nám zdá suchý, pridáme troška zredukovanej smotany. Plech s pórom prikryjeme papierom na pečenie, druhým plechom a zaťažíme. Pečieme 1,5 hodiny pri 150 °C. Po upečení ho necháme vychladnúť a až potom krá- jame

Diskusia k receptu