Granatiersky pochod zo semoliny fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. októbra 2013
Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept)
Foto: pusta

Kto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr, zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes som ho pripravila zo semoliny, Zobraziť celý popisKto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr, zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes som ho pripravila zo semoliny, s cestom sa vynikajúco pracuje a fliačky sú oveľa chutnejšie ako z inej múky. Niet nad domáce cestoviny, vlastnoručne urobené, sú kvalitné, chutné a rýchlo hotové. Kto raz skúsi, tie z obchodu, veru, kupovať už nebude.

4
porcie
160 minút
príprava
4 -5 minút
na 100 °C

Suroviny

200 g
2 ks
2 PL alebo slnečnicový
1 ks
2 PL
1 PL
podľa chuti
 podľa chuti
300 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Odfotila som múku semolina durum pre tých ktorí ju hádam ešte nepoznajú, písala som už o semoline viackrát, treba sa pozrieť pod moje semolinové recepty.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misysom vyklepla ajcia a pridala som olivový olej,...

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...poriadne som spolu rožšľahala a...

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala som múku semolina durum.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou noža som všetko premiešavala, kým sa nezačala zmes spájať a...

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ručne som vymiesila nie veľmi tuhé, skôr polotuhé, lesklé, hladké cesto, niekto miesi najradšej na doske, niekto v chopperi, ja v mise.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som zabalila do fresh fólie a odložila som ho odpočívať do chladničky na 1 hodinu, niekto ho necháva odpočívať priamo na doske prikryté utierkou alebo miskou, aby neobschlo.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine som cesto vybrala, rozdelila na polovice, jednu časť som odložila zabalenú do folie znovu do chladničky.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som na jemne pomúčenej doske znovu zľahka premiesila a...

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...rozvaľkala smerom od stredu všetkými smermi navonok na kruh o hrúbke asi mm. Nechala som ho na doske voľne preschnúť asi 1 hodinu.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokrájala som ho na pásy o šírke asi 5 - 6 cm, uložila jemne pomúčené na seba, aby sa nezlepili.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ostrým nožom som ho pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm a...

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...prúžky som pokrájala na štvorce o strane 1,5 cm.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Štvorce cesta som rozhodila po doske a ešte som ich nechala voľne preschnúť asi 30 minút.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kým fliačky preschli, postavila som vo veľkom hrnci osolenú vodu variť, uvarila som pokrájané zemiaky v horúcej vode a scedila, na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku a nechala som ju rozpustiť v tuku.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Scedené zemiaky som nahrubo roztlačila.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zmiešala som ich s cibuľovo-paprikovým základom.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vo vriacej osolenej voode som varila fliačky, kým nevyplávalli fliačkyna povrch a ešte asi 2 minúty potom, celkom 4 - 5 minút, dlhšie netreba, aby neboli mazľavé. Fotka nie je kvalitná, para mi zastrela objektív.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Uvarené fliačky som scedila, nechala som ich odkvapkať, ja ich nepreplachujem, aby nestratili výbornú chuť. Ešte horúce som ich zmiešala s pripraveným cibuľovo-paprikovým zemiakovým základom. Niekto robí tento základ so zemiakov uvarených v šupke ja varím pokrájané zemiaky v osolenej vode a všetko mám hotové naraz.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Podávala som horúce s nakladanými kyslými uhorkami, vhodná je i čalamáda. Moji stravníci povedali, že zo semoliny uvarený granatiersky pochod je oveľa chutnejší a za seba môžem povedať, že s cestom zo semoliny durum sa vynikajúco pracuje, fliačky sú lacnejie ako kupované, ale kvalitnejšie a veľmi rýchlo uvarené i oveľa chutnejšie ako z inej múky. Kto raz skúsi s touto múkou pripraviť domáce cestoviny, nikdy viac nebude chcieť tie z obchodu, radšej si spraví vlastné do zásoby a vie, čo tam dal. Vrelo odporúčam vyskúšať, semolinu už dostať aj v Bille, v metre a inde za prijateľnú cenu.

    Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

eviana
@pusta milá, za toto jedlo by Ťa môj muž nosil na rukách, miluje granadír a takýto z domácich cestovín je riadne fajná papanica - priznávam, že keď robím granadýr, tak z kupovaných cestovín, pretože ho väčšinou robím, keď potrebujem niečo navariť rýchlo. Preto veľmi chválim, že si si dala námahu vyrobiť krásne domáce cestoviny, viem, koľko je s tým práce... za to máš u mňa nielen obdiv, ale aj 5*
marianne
Toto lubim a strasne,v tomto obdobi ako stvorene.@pusta ja som z tej semoliny mimo.Ked som posielala semolinu v Anglicku do nemocnic,ako zaciatocnikovi mi bolo povedane,ze je to nasa krupica.Je to krupica alebo nie?Aj v slovniku AJ-SJ Password je napisane,citujem:hard particles of wheat used in milk pudding-krupica uz som to niekde riesila,stale to neviem...
luss44
mňam, granadír je u nás častý a obľúbený, fliačky mám síce kupované, ale osvedčené také skoro ako domáce, nemám veľa času na výrobu vlastných cestovín... veru si mi narobila chute :)
pusta
@marianne , aj u nás ide na odbyt, ľúbime, dávno nebola a bodla :-)
semolina durum je múka, žiadna krupica. viem, že anglický preklad sa takto prekladá, vysvetľuje a mylne chápe a to najskôr preto, že semolina sa melie tak, že je zrnká tejto dosahujú veľkosť približne ako krupica a veľmi ju pripomína na vzhľad. áno, dá sa z nej uvariť aj kaša - ako aj z inej múky - ale je to múčna kaša, nie krupičná kaša :-)
dobre si spomínaš, viedli sa o tom dve siahodlhé diskusie:
1. vid Pane siciliano od @lusinkab
a
2. pod rp Vlnkový chlieb - odo mňa-
podaktorí ma vtedy skoro ukameňovali :D
pozri vysvetlenia tam, aby ma tu zase "nezožrali", ako vtedy :D dakujem za toľké uznanie :-))) a 5*****
pusta
@mil á @eviana , nech tvoj muž nosí radšej na rukách teba, teba má doma, nie mňa :D
aj my milujeme granadír z domácich cestovín, osobne dáva prednosť všetkému, čo je domáce.
chápem ža, niekedy sa iste nedá...ale dá sa spraviť viac i do zásoby a mať v špajzi :-)
tentokrát naozaj dakujem tebe za toľké uznanie a 5*****, prosím prepáč môj omyl vyššie. :-)))
dakujem.
pusta
@luss44 , aj u nás fičia :-)))
viem, ja už nie som v práci, robím si, čo chcem konečne, zabávam sa po svojom:-)))rozumiem ti veľmi dobre...
ale raz za čas, nezaškodí urobiť si väčšie množstvo, usušíš, máš doma a ani do obchodu nemusíš :-)))
dakujem
pusta
...a je to tu: až dvaja mi dali 1*, a dvaja 5***** - hahahahaha, vid výsledok :D
ako sopľavé deti :-)))))
luss44
milá @pusta , snáď cez zimu sa dopracujem aj k domácim cestovinám, keď mi odpadnú práce v záhrade, som z domu denne skoro 12 h.preč, takže toho času je málo, ale voľakedy som si robila slížiky do polievky, kedy som to stíhala neviem...
evkalibka
priznávam, ja tiež varím z hotových fliačkov ale varím ich tak, že najprv uvarím zemiaky a v tej istej vode fliačky, tiež ich nepremývam. Dosiaľ som zemiaky nepučila ale je to dobrý nápad, najbližšie skúsim.
irenaw
tiež moje obľúbené jedlo, ktoré sa mi nikdy nepreje :-) @pusta možno som naivka, ktorá netuší, akých podrazov sú ľudia schopní... ale nemyslíš, že to môže byť aj človek, ktorý jednoducho neplytvá hviezdami? občas dá jednu, zriedkavo dve, raz do roka mu padne sánka a dá tri. neverím, že by si bola radšej, keby ti nedal žiadnu ;-)
sracz
... ďalšia z klasiky gastronomických špecialít, ktorá ma verne doprevádza celým mojim životom! Myslím, že som ich jedol už v kolíske a „zacicával“ mliekom, lebo ma moja sladká Aňuci kojila do 18 mesiacov a potom sa mojej krstnej narodil prvorodený, môj bratranec Janík, ktorú som až do mojich troch rokov „okrádal“ o materinské mlieko! Janík mi dlho vyčítal: Ty si „vykysol“ na obra a ja kvôli Tebe nevidím ani nad pult v krčme!" Máš pravdu, milá @pusta domáce je domáce!!!
pusta
@irenaw , nie si vonkoncom naivka. nedeje sa to iba mne. včera si to všimla @methi pri rp Vyprážaná korenená ryba, pozri jej otázku včera
o 16,53 a môj koment o 17,32hodine. okrem toho mi o tom písali súkromne viacerí. u mňa sa tak deje, odkedy som pridala recept na tú tortu.
ale osobne mi je to jedno, že sa takto primitívne zabávajú, pretože primitív zostane len primitív :-)))
okrem toho od hviezdičiek nie som závislá :-))) spomenula som to iba preto, aby im bolo jasné, že to viem niellen ja. mne tým neublížia...
a granatiersky pochod? - tiež sa ho nikdy neprejem :-)))
irenka,, dakujem.
pusta
@luss44 , kedysi som nestíhala ako ty, lebo som bola preč z domu nezriedka aj 3 dni a 3 noci za sebou non stop v práci. lenže my sme boli zásadne len na domáce, tak som brávala od mojej dobrej mamy, ktorá ak robila, spravila do zásoby pre každého z nás.
nuž a prišiel ten čas, ked tak robím ja :-)))
pusta
@evkalibka , super nápad, variť fliačky v tej zemiakovej vode a som rada, že teba sa zase páči nápad s pučením zemiakov a iste využiješ.
ale ak môžem odporučiť, sprav si vlastné domáce cestoviny viac a do zásoby, ked budeš mať chvíľku. budeš ich mať vždy po ruke a nebudeš ľutovať.
u nás kedysi sa robilicestoviny vždy aj vtedy, ak zvýšili vajíčka z iného varenia.
cestoviny sme mali vlastné doma v krabiciach nasušené a v špajzi z každého druhu, ked sa míňali, tak sa dorobili a boli vždy po ruke.
niet nad tie domáce. :-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tvojou spomienkou na detstvo si ma neprekvapil. u nás v rodine sa deti kojili bežne do veku 2 rokov, len si ma zase raz nádherne rozosmial, ty môj obor :-)))
máš pravdu, granatier marsch je gastronomická klasika a traduje sa už z čias panovníčky Marie - Terézie, ktorá vydala príkaz, že jej vojsko musí aspoň raz denne dostávať teplé jedlo. a vojenský kuchár zmajstroval práve granadýr, ktorý zásytí, zahreje, je veľmi chutný a je mimoriadne obľúbený už niekoľko storočí v celej Strednej Europe.
ale to ty, vzácny môj priateľ, iste vieš :-)))
áno, domáce je domáce...
dakujem ti za uznanie :-)
methi
Joj boze, len sa tej mojej vcerajsej otazky zas tak nechytajte. Hviezda nehviezda, salam parky. Len som myslela, ze je to na hodnotenie po uvareni, nie pred.
pusta
@methi , pravdu máš, nestojí to za reč...
pardon, ak som to pochopila inak u teba.
pusta
@margaretka28 , nemyslím si, že treba pre skúsených, tí to vedia aj bezo mňa, ked už o to ide. ale sú tu aj mladí, noví, začínajúci a nie každý vyhľadáva, tak preto a pre tých :-)))
pusta
nemám pocit, že @margaretka28 to myslela zle, jej otázku pokladám za normálnu, preto som slušne odpovedala :-)))))) a verím, že to tak aj berie. nevidím v tom nič zákerné. tak je to,
megdesign
Odkedy sa do Granatierskeho pochodu "pucia" zemiaky?

A @margaretka ma pravdu... Preco sem davas jednaky recept, len s trocha pozmenenymi surovinami? Nabuduce to bude to iste, len nie s uhorkou, ale s calamadou? Je neaka sutaz o najviac pridanych receptov?

PS: Vyhovorka ze "mladi nehladaju" je blbost, nakolko prave mladi vedia viac s netom, ako dochodci....
drahyjon
Opäť len vďaka za krásny, precízne spracovaný recept. Kde sú všetci tí TV kuchári... Pustu by sme mali vyhlásiť za Kráľovnú Varechy. Navrhujem to.
pusta
@megdesign ,to je tvoj názor a tvoja blbosť.
svoje rp si píšem tak, ako sama uznám za vhodné a nie ako by si ty rád :))))
margaretke som odpovedala slušne.
pozoruhodne sa schádzate tu. :D
pusta
@drahyjon , to hádam nie :-))) osobnepoznám oveľa lepších kuchárov na vareche :-)))
som rada, že recept považuješ za krásny a precízne spracovaný, snažím sa o to, aby bol zrozumiteľný aj pre začiatočníkov a pre každého.
dakujem za pochvalu a za uznanie.
megdesign
Sak aj ja som ti slusne napisal :) Teda opytal, ze odkedy sa pucia zemiaky do GP :) A aka moja "blbost"? Ze som od teba cital dva identicke recepty, len jeden je zo Semoliny? To je podla teba moja "blbost"? :)

Sak mas verejny recept :) A aj ja aj @margaretka sme clenovia na Vareche, cize citame recepy... Ci to co citam ja , ona nesmie :D Ci ako?

Kazdopadne, recept si pis ako chces, je to tvoj recept.... len sa divim redakcii, ze kolkokrat vyradi recept, lebo "taky uz tu je" a tvoj, ktory "tu uz je" tu necha...
pusta
@megdesigne , ty si napísal, že blbosť - preto taká odpoved.
každý si spraví zemiaky tak, ako má zaužívané, ja ich robím takto, ty si sprav podľa seba.
áno, recept je verejný, môžeš ho spokojne čítať ty, @margaretka a ktokoľvek iný :-)))
nuž a čo sa týka redakcie, tak to už je na redakcii, mne si to zbytočne napísal, obráť sa s tým na redakciu. :-)))
máš so mnou ešte nejaký problém? spokojne napíš.
dakujem ti za pochopenie i príspevok.
pusta
a ešte, osobne proti @margaretke28 nič nemám, má krásne recepty a aj mi v minulosti už dobre poradila.
ja ju hodnotím len a len pozitívne. :-)))
rea1
@pusta , nuž, nechcem byť sprostá ani sa zapájať do hádok ale aké zemiaky sa dávajú do granatíru ak nie pučené? @megdesignovej otázke akosi nerozumiem. ja robím granatír presne tak, ako ty, aj s tými popučenými zemiakmi. čo ich tam chce mať chlapec celé alebo čo? rada by som poznala jeho odpoveď na jeho otázku. písať mu nebudem, s ľuďmi, ktorí mi nie sú sympatickí, dobrovoľne nekomunikujem.
ináč - recept perfektne spracovaný, ako všetky tvoje recepty. :-))
megdesign
Zemiamky sa uvaria v supke a pretlacia sa cez sitko ako na zemiakovy salat, ale na drobnejsie. (najskor pozdlzne, potom priecne). Ked to pretlacis, je to ako malta. :) Na kocky:





PS: Nie som ti sympaticky :) Ok, len by ma zaujimalo koli comu :) A vidis? Nemam problem odpovedat.... Teta :)
lyali
Včera som si dala z jedného obedového menu granadir a určite sa s tým Tvojím, @pusta , nedá porovnať :-) @megdesin , myslím si, že každý ma zaužívané po svojom, podľa svojej chute :-) Niekto pučí, niekto pretláča, niekto krája, niekto radšej napevno :-) Zuzka na povvi keď chce ulahodiť svojim stravníkom, krája a krája tak, aby boli pevné - žiadne rozvarence, žiadne rozpučence :-) Ja ľúbim napr. tie rozpučence :-) A k tomu rozpučiť pre mňa je jednoduchšie ako nakrájať :-)))
megdesign
@lyali ved jasne, ja som len odpovedal na otazku tety @rea1 , ze ci ich tam chcem mat cele...

Kazdopadne, prioritne slo o to, ze je to duplicitny recept.
pusta
@rea1 , a prečo by si mala byť sprostá?, nerozumiem...aké hádky? však žiadne nevyvoávaš, predsa každý si robí tak, ako má zaužívané.
už som to raz napísala, ja to robím takto, ale každý spokojne podľa seba. :-)))
som veľmi rada, že podľa teba je môj recept perfektne spracovaný a myslíš si to o všetkých mojich receptoch.
cením si tvoje uznanie a dakujem ti.
pusta
@megdesign , dakujem za pridané foto, máš ho skutočne nádherné, gratulujem ti.
prosím ťa, kde si vzal, že nie si mi sympatický? ako si na to vôbexc prišiel?
za to, že sme si v minulosti vymenili názory, niekedy aj ostrejšie? ale chod, prosím ťa. :D
to vôbec nie je dôvod na sympatiu či nesympatiu. však sme len diskutovali a povedali každý svoj názor - to je celé :-)
tú mriežku mám a skúsim aj podľa teba, prečo nie?
dúfam, že sa vysvetlilo a už je to OK.
pusta
@megdesign , ubezpečujem ťa, že nemám ani najmenší dôvod byť proti tebe, tak prestaň "blbnúť" :D /slovo"blbnúť" som myslela len obrazne a tak to aj cháp!/
dakujem.
pusta
@lyali , to ti roźhodne verím a som rada, že si myslíš, že mojim sa nedá ani porovnať :-))) a navyše so semolinou :-))))
dakujem ti.
megdesign
@rea1 pisala nieco v tom zmysle, ze:

rada by som poznala jeho odpoveď na jeho otázku. písať mu nebudem, s ľuďmi, ktorí mi nie sú sympatickí, dobrovoľne nekomunikujem.

Tak preto som sa pytal, preco som jej nesympaticky :)
pusta
@megdesign , ok, teraz poznáš moju odpoved. a verím, že je to medzi nami v poriadku aj z tvojej strany pro futuro :-)
dakujem ti.
julica
Haha, zase téma "pusta súťaží" . Vyhlásila by som súťaž o najkonfliktnejšie diskusie, druhou by mohla byť súťaž o recept s najväčším množstvom autoskiných komentárov. pusta na hrad! :)
pusta
@julica , si trapná ako vždy, keby ti pomohlo, že "odpáľ", tak ti tak, púčik môj ružový, napíšem, ale nepomôže...
dokonca ti, zlatíčko moje, nepomôže ani psychiater, lebo si neskutočný narcis :D
rela
@julica , v súťaži o najkonfliktnejšie diskusie by si Ty bola absolutnou hviezdou - nemáš totiž na Vareche konkurenciu. Súhlasím s @pustou aj s @radost.
mata3636
ja sa picnem! pusta inému vyčíta, že je narcis :-DDD
@radost - a naopak to s tou pokorou a úctou neplatí?
pusta
@mata3636 , prekvapuješ ma, to ako naopak smerom ku mne podľa teba neplatí? ok, ale to je len tvoj názor...neberiem ti ho :-))) spokojne sa picni, ako si ty napísala. :D
dakujem ti za príspevok
radost
@mata3636
ja nie som na žiadnej strane v týchto sporoch...som na strane mieru a pokoja...:-)
mať v úcte človeka a život-platí ..aj pre mňa...preto navrhujem nereagovať a udržiavať "fajku mieru" živú..:-)
megdesign
@julica , mozem sa spytat na Tvoj typ fotoaparatu? Super makro to ma na Tvojich receptoch. Uplne vazne ale. Nikon?
pusta
@2010 , tu je skoro ráno, a ja sa tu smejem nahlas, až sa za brucho chytám :D :D :D
nepovedal si nič a predsa si povedal všetko :-)
vis maior = vyšší princíp :-))) na to nemá každý...:D :D :D
si úžasný chlap :-)
pusta
@megdesign , ty si inteligentný a vnímvý mladý muž, nevadí mi, že sa pýtaš na super foťák tu, ale čo keby si rozšíril pekné komenty priamo pod jej receptami :-)))
iste by ju to potešilo ešte viac.
lyali
@2010 , tlieskam. No, pommes frites su pommes frites :-) Onakvejší level granadíru :-)))
eviana
@2010 , moja bývalá suseda, dnes už nie je medzi živými, robievala granadír presne ako Ty, akurát že zemiaky nemala v tvare hranolov, ale kociek. A stále to bol granadír. Ja robím lenivú, ale že totálne lenivú verziu, zemiaky ošúpem surové, uvarím a tak zmiešam s cestovinou (samozrejme cibuľový základ, paprika atď. - klasika) a keď sa niektoré popučia, ale že vôbec nám to nevadí, naopak, máme to tak radi... takže si myslím, že aj s receptom na granadýr to je ako s gulášom - každý si ho prispôsobí sebe, svojim chutiam a možnostiam.
@pusta , prepáč... ale nedalo mi neťuknúť sem tento komentár, aj keď tieto žabo-myšie chvíľami fakt dosť trápne diskusie nemám rada.
evanaaa
Granatír bol u nás kedysi -naj, a ja ho mám rovnako rada ako za mladi. Inak, robím ho ako ho robievala moja mama, aj ke´d je to zdĺhavejšie, ale niekedy skúsim aj s uvarenými zemiakmi. Ja si totiž zemiaky nakrájam na maličké kúsky ( aby sa dlho nedusili) a potom ich dusím na masti a cibuľke ( a č.paprike), kým nie sú mäkké. Ak je treba, podlejem ale len trošičku ( 1-2 PL) vody, a nakoniec, ak sú väčšie kúsky, trochu ich vareškou "podlabem", ale nie na kašu. A ako pozerám na fotky, či tak alebo onak pripravené, všetky sú lákavé. Či od teba, @pusta , ako aj od "rázovitého" @megdesign , ktorý tvrdí, že sa zemiaky nemajú pučiť, mágať, pretláčať, ap. Ale nemali by byť ani veľšké kúsky a ako to on robí, je to jeho postup, no neznamená to, že všade sa tak musí robiť, inak to nie je granatír.
pusta
@evanaaa , dom od domu v celej strednej Europe sa robí už niekoľko storočí máličko inak, ako má kto zaužívané. ja som myslela predovšetkým na diabetikov, preto som robila cesto zo semoliny. semolina je už dostupná, vynikajúco sa s ňou pracuje, cestoviny z nej sú mimoriadne chutné a čo je najdôležitejšie, má nízky glykemický index.
to je podstata celého receptu a nie to, ako sa má robiť.
dúfam, že rp ti príde vhod. :-)))
dakujem a pekný deň ti prajem.
megdesign
Baby.... Podla mna sa to preto vola recept, aby si kazdy nerobil podla seba....

Zoberme si taku Coca-Colu... ma svoj recept, preto to je Coca-Cola.
Detto Pepsi - ma presne zlozenie a preto to je Pepsi-Cola.

Detto dezert Marlenka, preto to je Marlenka a je tam pri tom nazve, lebo ma svoje presne zlozenie, presny postup vyroby dezertu.
Mozete si doma spravit tento dezert podla seba, to ano... Staci ak pozmenite jednu surovinu a uz sa to Marlenka nesmie/nemalo by sa.

Takto mozem pokracovat donekonecna s kazdym vyrobkom.

Cize ano, kazdy si recept moze upravit, ale potom by sa uz nemal volat ako recept originalny....
pusta
nikde, ani v názve, ani v postupe receptu, ani v komentároch som nenapísala, že tento recept je "originálny recept", @megdesign. kde si to v tomto recepte čítal? videl? prosím ťa. :-)
a tvoj spôsob je práve ten jediný originálny? podaj exaktný dôkaz!!!
dakujem,
megdesign
Jak nie, ked nazov je "Granatiersky pochod zo semoliny" :D

Granatier marš

Uvaria sa zemiaky v šupke, očistia, pokrájajú na drobnúčko a dajú smažiť so smaženou cibuľkou. Potom sa posolia, pridá sa červená sladká paprika, alebo tlčené čierne korenie. Vyvarené fliačky sa vmiešajú, môže sa pridať i trochu vody, v ktorej sa fliačky varili, aby boli šťavnatejšie. Granatier marš len tak je chutný, ak sa nešetrí masťou.

zdroj: Malá ľudová kuchárka, Žela Inovecká 1940.

Uz V 40. rokoch sekali zemiaky na drobno.... Ziadna "Zemiakova kasa z cestovinami" ;-)
pusta
ešte raz: ja som nič také o svojom recepte nenapísala.
žiaden dôkaz o tom, že ten tvoj, je originál receptom si nepodal :D
to sú len linky z iných receptov, o ktorých si sa dočítal ty sám, ale nie je to dôkaz z tvojho vlastného receptu.:D
na nete je množstvo podobných...
dalej nemám s tebou o čom diskutovať :D
pusta
okrem toho, ani jeden z tých receptov nie je len z čistej semoliny durum, alebo aspoň z kombinácie semoliny s inou múkou.
práve použitím múky semolina durum sa tento recept odlišuje od iných receptov :-)
megdesign
Bud to nechapes, abo nechces.... :) Ak to nieje originalny recept, preco pouzivas originalny nazov jedla. :) V nazve je jasne spomenuty "Granatiersky pochod", z coho si Ty spravila cestoviny, to nikoho nezaujima.... A ak sa spytas kuchara, hociktoreho v restauracii, ako sa robi original Granatiersky pochod, tak ti pove to iste co ja, ze sa zemiaky krajaju na kocky. Aj tie linky, co som sem dal su podla origo receptu... Dokonca aj na zahranicnych kucharkach tomu pochopily, len Tebe sa akosik nechce :)

Toto jedlo by sa malo volat "Zemiakove pyre z cestovinamy zo semoliny"...

pusta
@megdesign , nie ja, ale ty nerozumieš :-)
1. originál recept vznikol zásluhou vojenského kuchára, ktorý navaril pre rakúsku armádu toto jedlo po vydaní príkazu panovníčky Márie Terézie, že jej vojsko musí dostávať aspoň 1x denne teplú stravu - a tou sa stal práve "Grenadiermarsch" počas jej panovania v rokoch 1740 - 1780.
2. originál recept má názov Grenadiermarsch.
3. všetky ostatné recepty sú len variáciou či modifikáciou pôvodného originálneho receptu.
4. všetky tebou pridané linky sú len variáciou a nie originálnym receptom a budú aj všetky dalšie, ani jeden nikdy nebude originál receptom.
5. nepoužila som originál názov.
6. zatiaľ som nenašla recept so semolinou na granatiersky pochod nikde, ani na nete, ani v časopisoch, ani v kuchárskej knihe či už domácej alebo zahraničnej..
7. je to môj vlastný recept, nazvem si ho sama ako uznám za vhodné a nie podľa teba. ty si ho nazývaj ako ty chceš, nemám nič proti tomu. :-) napokon ani tvoje Kim Chi nie je originál recept a nekomentujem ho, je iba jednou z možných variácií receptu.:-))))))
@megdesign , na túto tému už niet čo diskutovať...OK?

pusta
neboj, v pohode. tiež viem vyhľadávať cez "ujo Google", ale tentokrát som ho naozaj nepotrebovala :-)))))
megdesign
:D Ako vzdy pusticka mila... Tazke s tebou... Ale aspon je sranda. :D
pusta
@megdesign , miláčik môj, presne tak :D však o nič iné ti ani nešlo, ako tebe vždy :D :D :D
timino
Je to fantasticke, ako si mi pomohla. Tu v Australii som popletena s mukami. Hruba neexistuje a vsetci mi tvrdili, ze semolina je krupica. Tak som stasna, ze mozem robit šifliky ako sa u nas hovorilo zo semoliny. Cize ju mozem davat aj do halusiek? Dakujem, ze ta to napadlo. Hned ich idem spravit. Aj do zasoby.
pusta1
@timino , tak to som veľmi rada, že som pomohla :-) ale semolina je aj krupica, je aj hrubá semolinová múka i hladká semolinová múka, práve ttaké som mala z austrálie, túto čo je v recepte, tá sa vyrába na SVK, šiflíky zo semoliny sú ešte lepšie ako z bežnej múky.
samozrejme, že ju môžeš dávať aj do halušiek. a môžeš spraviť z nej
aj tagliatelle, rezance do polievky, šiflíky, čokoľvek, ja som zo semoliny piekla aj viac chlebov, recepty nájdeš tu na vareche.
prajem ti , aby sa ti tvoje šiflíky vydarili a najmä, aby chutili:-)
Prajem ti dobré varenie a príjemný deň!
1x pusta1