Foto: pusta
Kto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr, zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes som ho pripravila zo semoliny, Zobraziť celý popisKto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr, zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes som ho pripravila zo semoliny, s cestom sa vynikajúco pracuje a fliačky sú oveľa chutnejšie ako z inej múky. Niet nad domáce cestoviny, vlastnoručne urobené, sú kvalitné, chutné a rýchlo hotové. Kto raz skúsi, tie z obchodu, veru, kupovať už nebude.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
200 g |
|
2 ks |
|
2 PL alebo slnečnicový |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
300 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Odfotila som múku semolina durum pre tých ktorí ju hádam ešte nepoznajú, písala som už o semoline viackrát, treba sa pozrieť pod moje semolinové recepty.
-
2
Do misysom vyklepla ajcia a pridala som olivový olej,...
-
3
...poriadne som spolu rožšľahala a...
-
4
pridala som múku semolina durum.
-
5
Pomocou noža som všetko premiešavala, kým sa nezačala zmes spájať a...
-
6
...ručne som vymiesila nie veľmi tuhé, skôr polotuhé, lesklé, hladké cesto, niekto miesi najradšej na doske, niekto v chopperi, ja v mise.
-
7
Cesto som zabalila do fresh fólie a odložila som ho odpočívať do chladničky na 1 hodinu, niekto ho necháva odpočívať priamo na doske prikryté utierkou alebo miskou, aby neobschlo.
-
8
Po hodine som cesto vybrala, rozdelila na polovice, jednu časť som odložila zabalenú do folie znovu do chladničky.
-
9
Cesto som na jemne pomúčenej doske znovu zľahka premiesila a...
-
10
...rozvaľkala smerom od stredu všetkými smermi navonok na kruh o hrúbke asi mm. Nechala som ho na doske voľne preschnúť asi 1 hodinu.
-
11
Pokrájala som ho na pásy o šírke asi 5 - 6 cm, uložila jemne pomúčené na seba, aby sa nezlepili.
-
12
Ostrým nožom som ho pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm a...
-
13
...prúžky som pokrájala na štvorce o strane 1,5 cm.
-
14
Štvorce cesta som rozhodila po doske a ešte som ich nechala voľne preschnúť asi 30 minút.
-
15
Kým fliačky preschli, postavila som vo veľkom hrnci osolenú vodu variť, uvarila som pokrájané zemiaky v horúcej vode a scedila, na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku a nechala som ju rozpustiť v tuku.
-
16
Scedené zemiaky som nahrubo roztlačila.
-
17
Zmiešala som ich s cibuľovo-paprikovým základom.
-
18
Vo vriacej osolenej voode som varila fliačky, kým nevyplávalli fliačkyna povrch a ešte asi 2 minúty potom, celkom 4 - 5 minút, dlhšie netreba, aby neboli mazľavé. Fotka nie je kvalitná, para mi zastrela objektív.
-
19
Uvarené fliačky som scedila, nechala som ich odkvapkať, ja ich nepreplachujem, aby nestratili výbornú chuť. Ešte horúce som ich zmiešala s pripraveným cibuľovo-paprikovým zemiakovým základom. Niekto robí tento základ so zemiakov uvarených v šupke ja varím pokrájané zemiaky v osolenej vode a všetko mám hotové naraz.
-
20
Podávala som horúce s nakladanými kyslými uhorkami, vhodná je i čalamáda. Moji stravníci povedali, že zo semoliny uvarený granatiersky pochod je oveľa chutnejší a za seba môžem povedať, že s cestom zo semoliny durum sa vynikajúco pracuje, fliačky sú lacnejie ako kupované, ale kvalitnejšie a veľmi rýchlo uvarené i oveľa chutnejšie ako z inej múky. Kto raz skúsi s touto múkou pripraviť domáce cestoviny, nikdy viac nebude chcieť tie z obchodu, radšej si spraví vlastné do zásoby a vie, čo tam dal. Vrelo odporúčam vyskúšať, semolinu už dostať aj v Bille, v metre a inde za prijateľnú cenu.
semolina durum je múka, žiadna krupica. viem, že anglický preklad sa takto prekladá, vysvetľuje a mylne chápe a to najskôr preto, že semolina sa melie tak, že je zrnká tejto dosahujú veľkosť približne ako krupica a veľmi ju pripomína na vzhľad. áno, dá sa z nej uvariť aj kaša - ako aj z inej múky - ale je to múčna kaša, nie krupičná kaša :-)
dobre si spomínaš, viedli sa o tom dve siahodlhé diskusie:
1. vid Pane siciliano od @lusinkab
a
2. pod rp Vlnkový chlieb - odo mňa-
podaktorí ma vtedy skoro ukameňovali :D
pozri vysvetlenia tam, aby ma tu zase "nezožrali", ako vtedy :D dakujem za toľké uznanie :-))) a 5*****
ospravedlňujem sa ti @marianne , som už unavená dnes riade :D
prepáč mi.
dakujem.
aj my milujeme granadír z domácich cestovín, osobne dáva prednosť všetkému, čo je domáce.
chápem ža, niekedy sa iste nedá...ale dá sa spraviť viac i do zásoby a mať v špajzi :-)
tentokrát naozaj dakujem tebe za toľké uznanie a 5*****, prosím prepáč môj omyl vyššie. :-)))
dakujem.
viem, ja už nie som v práci, robím si, čo chcem konečne, zabávam sa po svojom:-)))rozumiem ti veľmi dobre...
ale raz za čas, nezaškodí urobiť si väčšie množstvo, usušíš, máš doma a ani do obchodu nemusíš :-)))
dakujem
ako sopľavé deti :-)))))
o 16,53 a môj koment o 17,32hodine. okrem toho mi o tom písali súkromne viacerí. u mňa sa tak deje, odkedy som pridala recept na tú tortu.
ale osobne mi je to jedno, že sa takto primitívne zabávajú, pretože primitív zostane len primitív :-)))
okrem toho od hviezdičiek nie som závislá :-))) spomenula som to iba preto, aby im bolo jasné, že to viem niellen ja. mne tým neublížia...
a granatiersky pochod? - tiež sa ho nikdy neprejem :-)))
irenka,, dakujem.
nuž a prišiel ten čas, ked tak robím ja :-)))
ale ak môžem odporučiť, sprav si vlastné domáce cestoviny viac a do zásoby, ked budeš mať chvíľku. budeš ich mať vždy po ruke a nebudeš ľutovať.
u nás kedysi sa robilicestoviny vždy aj vtedy, ak zvýšili vajíčka z iného varenia.
cestoviny sme mali vlastné doma v krabiciach nasušené a v špajzi z každého druhu, ked sa míňali, tak sa dorobili a boli vždy po ruke.
niet nad tie domáce. :-)
myslíš si, že je nutný další podrobmý popis s 20 fotkami ?
máš pravdu, granatier marsch je gastronomická klasika a traduje sa už z čias panovníčky Marie - Terézie, ktorá vydala príkaz, že jej vojsko musí aspoň raz denne dostávať teplé jedlo. a vojenský kuchár zmajstroval práve granadýr, ktorý zásytí, zahreje, je veľmi chutný a je mimoriadne obľúbený už niekoľko storočí v celej Strednej Europe.
ale to ty, vzácny môj priateľ, iste vieš :-)))
áno, domáce je domáce...
dakujem ti za uznanie :-)
pardon, ak som to pochopila inak u teba.
A @margaretka ma pravdu... Preco sem davas jednaky recept, len s trocha pozmenenymi surovinami? Nabuduce to bude to iste, len nie s uhorkou, ale s calamadou? Je neaka sutaz o najviac pridanych receptov?
PS: Vyhovorka ze "mladi nehladaju" je blbost, nakolko prave mladi vedia viac s netom, ako dochodci....
svoje rp si píšem tak, ako sama uznám za vhodné a nie ako by si ty rád :))))
margaretke som odpovedala slušne.
pozoruhodne sa schádzate tu. :D
som rada, že recept považuješ za krásny a precízne spracovaný, snažím sa o to, aby bol zrozumiteľný aj pre začiatočníkov a pre každého.
dakujem za pochvalu a za uznanie.
Sak mas verejny recept :) A aj ja aj @margaretka sme clenovia na Vareche, cize citame recepy... Ci to co citam ja , ona nesmie :D Ci ako?
Kazdopadne, recept si pis ako chces, je to tvoj recept.... len sa divim redakcii, ze kolkokrat vyradi recept, lebo "taky uz tu je" a tvoj, ktory "tu uz je" tu necha...
každý si spraví zemiaky tak, ako má zaužívané, ja ich robím takto, ty si sprav podľa seba.
áno, recept je verejný, môžeš ho spokojne čítať ty, @margaretka a ktokoľvek iný :-)))
nuž a čo sa týka redakcie, tak to už je na redakcii, mne si to zbytočne napísal, obráť sa s tým na redakciu. :-)))
máš so mnou ešte nejaký problém? spokojne napíš.
dakujem ti za pochopenie i príspevok.
ja ju hodnotím len a len pozitívne. :-)))
ináč - recept perfektne spracovaný, ako všetky tvoje recepty. :-))
PS: Nie som ti sympaticky :) Ok, len by ma zaujimalo koli comu :) A vidis? Nemam problem odpovedat.... Teta :)
Kazdopadne, prioritne slo o to, ze je to duplicitny recept.
už som to raz napísala, ja to robím takto, ale každý spokojne podľa seba. :-)))
som veľmi rada, že podľa teba je môj recept perfektne spracovaný a myslíš si to o všetkých mojich receptoch.
cením si tvoje uznanie a dakujem ti.
prosím ťa, kde si vzal, že nie si mi sympatický? ako si na to vôbexc prišiel?
za to, že sme si v minulosti vymenili názory, niekedy aj ostrejšie? ale chod, prosím ťa. :D
to vôbec nie je dôvod na sympatiu či nesympatiu. však sme len diskutovali a povedali každý svoj názor - to je celé :-)
tú mriežku mám a skúsim aj podľa teba, prečo nie?
dúfam, že sa vysvetlilo a už je to OK.
dakujem.
dakujem ti.
rada by som poznala jeho odpoveď na jeho otázku. písať mu nebudem, s ľuďmi, ktorí mi nie sú sympatickí, dobrovoľne nekomunikujem.
Tak preto som sa pytal, preco som jej nesympaticky :)
dakujem ti.
dokonca ti, zlatíčko moje, nepomôže ani psychiater, lebo si neskutočný narcis :D
trochu úcty a pokory..k človeku..k životu..želám
@radost - a naopak to s tou pokorou a úctou neplatí?
dakujem ti za príspevok
ja nie som na žiadnej strane v týchto sporoch...som na strane mieru a pokoja...:-)
mať v úcte človeka a život-platí ..aj pre mňa...preto navrhujem nereagovať a udržiavať "fajku mieru" živú..:-)
varecha.pravda.sk/recepty/granadir/36212-recept.html...
nepovedal si nič a predsa si povedal všetko :-)
vis maior = vyšší princíp :-))) na to nemá každý...:D :D :D
si úžasný chlap :-)
iste by ju to potešilo ešte viac.
@pusta , prepáč... ale nedalo mi neťuknúť sem tento komentár, aj keď tieto žabo-myšie chvíľami fakt dosť trápne diskusie nemám rada.
to je podstata celého receptu a nie to, ako sa má robiť.
dúfam, že rp ti príde vhod. :-)))
dakujem a pekný deň ti prajem.
Zoberme si taku Coca-Colu... ma svoj recept, preto to je Coca-Cola.
Detto Pepsi - ma presne zlozenie a preto to je Pepsi-Cola.
Detto dezert Marlenka, preto to je Marlenka a je tam pri tom nazve, lebo ma svoje presne zlozenie, presny postup vyroby dezertu.
Mozete si doma spravit tento dezert podla seba, to ano... Staci ak pozmenite jednu surovinu a uz sa to Marlenka nesmie/nemalo by sa.
Takto mozem pokracovat donekonecna s kazdym vyrobkom.
Cize ano, kazdy si recept moze upravit, ale potom by sa uz nemal volat ako recept originalny....
a tvoj spôsob je práve ten jediný originálny? podaj exaktný dôkaz!!!
dakujem,
Granatier marš
Uvaria sa zemiaky v šupke, očistia, pokrájajú na drobnúčko a dajú smažiť so smaženou cibuľkou. Potom sa posolia, pridá sa červená sladká paprika, alebo tlčené čierne korenie. Vyvarené fliačky sa vmiešajú, môže sa pridať i trochu vody, v ktorej sa fliačky varili, aby boli šťavnatejšie. Granatier marš len tak je chutný, ak sa nešetrí masťou.
zdroj: Malá ľudová kuchárka, Žela Inovecká 1940.
Uz V 40. rokoch sekali zemiaky na drobno.... Ziadna "Zemiakova kasa z cestovinami" ;-)
bibisculinaryjourney.com/2010/12/grenadier-march-grenadirsky-poc...
chowhound.chow.com/topics/676535...
:D
žiaden dôkaz o tom, že ten tvoj, je originál receptom si nepodal :D
to sú len linky z iných receptov, o ktorých si sa dočítal ty sám, ale nie je to dôkaz z tvojho vlastného receptu.:D
na nete je množstvo podobných...
dalej nemám s tebou o čom diskutovať :D
práve použitím múky semolina durum sa tento recept odlišuje od iných receptov :-)
Toto jedlo by sa malo volat "Zemiakove pyre z cestovinamy zo semoliny"...
dobruchut.azet.sk/recept/6980/granatiersky-pochod/...
baranek.blog.sme.sk/c/236827/Varime-s-Medvedom-Granatiersky...
Daj si prosim ta google a daj si vyhladat Granatiersky pochod... :D
Ja ta tu nebudem presviedcat :D
1. originál recept vznikol zásluhou vojenského kuchára, ktorý navaril pre rakúsku armádu toto jedlo po vydaní príkazu panovníčky Márie Terézie, že jej vojsko musí dostávať aspoň 1x denne teplú stravu - a tou sa stal práve "Grenadiermarsch" počas jej panovania v rokoch 1740 - 1780.
2. originál recept má názov Grenadiermarsch.
3. všetky ostatné recepty sú len variáciou či modifikáciou pôvodného originálneho receptu.
4. všetky tebou pridané linky sú len variáciou a nie originálnym receptom a budú aj všetky dalšie, ani jeden nikdy nebude originál receptom.
5. nepoužila som originál názov.
6. zatiaľ som nenašla recept so semolinou na granatiersky pochod nikde, ani na nete, ani v časopisoch, ani v kuchárskej knihe či už domácej alebo zahraničnej..
7. je to môj vlastný recept, nazvem si ho sama ako uznám za vhodné a nie podľa teba. ty si ho nazývaj ako ty chceš, nemám nič proti tomu. :-) napokon ani tvoje Kim Chi nie je originál recept a nekomentujem ho, je iba jednou z možných variácií receptu.:-))))))
@megdesign , na túto tému už niet čo diskutovať...OK?
samozrejme, že ju môžeš dávať aj do halušiek. a môžeš spraviť z nej
aj tagliatelle, rezance do polievky, šiflíky, čokoľvek, ja som zo semoliny piekla aj viac chlebov, recepty nájdeš tu na vareche.
prajem ti , aby sa ti tvoje šiflíky vydarili a najmä, aby chutili:-)
Prajem ti dobré varenie a príjemný deň!