Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr, zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes som ho pripravila zo semoliny, s cestom sa vynikajúco pracuje a fliačky sú oveľa chutnejšie ako z inej múky. Niet nad domáce cestoviny, vlastnoručne urobené, sú kvalitné, chutné a rýchlo hotové. Kto raz skúsi, tie z obchodu, veru, kupovať už nebude.

4
porcie
160 minút
príprava
4 -5 minút
na 100 °C

Postup

  1. Odfotila som múku semolina durum pre tých ktorí ju hádam ešte nepoznajú, písala som už o semoline viackrát, treba sa pozrieť pod moje semolinové recepty.
  2. Do misysom vyklepla ajcia a pridala som olivový olej,...
  3. ...poriadne som spolu rožšľahala a...
  4. pridala som múku semolina durum.
  5. Pomocou noža som všetko premiešavala, kým sa nezačala zmes spájať a...
  6. ...ručne som vymiesila nie veľmi tuhé, skôr polotuhé, lesklé, hladké cesto, niekto miesi najradšej na doske, niekto v chopperi, ja v mise.
  7. Cesto som zabalila do fresh fólie a odložila som ho odpočívať do chladničky na 1 hodinu, niekto ho necháva odpočívať priamo na doske prikryté utierkou alebo miskou, aby neobschlo.
  8. Po hodine som cesto vybrala, rozdelila na polovice, jednu časť som odložila zabalenú do folie znovu do chladničky.
  9. Cesto som na jemne pomúčenej doske znovu zľahka premiesila a...
  10. ...rozvaľkala smerom od stredu všetkými smermi navonok na kruh o hrúbke asi mm. Nechala som ho na doske voľne preschnúť asi 1 hodinu.
  11. Pokrájala som ho na pásy o šírke asi 5 - 6 cm, uložila jemne pomúčené na seba, aby sa nezlepili.
  12. Ostrým nožom som ho pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm a...
  13. ...prúžky som pokrájala na štvorce o strane 1,5 cm.
  14. Štvorce cesta som rozhodila po doske a ešte som ich nechala voľne preschnúť asi 30 minút.
  15. Kým fliačky preschli, postavila som vo veľkom hrnci osolenú vodu variť, uvarila som pokrájané zemiaky v horúcej vode a scedila, na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku a nechala som ju rozpustiť v tuku.
  16. Scedené zemiaky som nahrubo roztlačila.
  17. Zmiešala som ich s cibuľovo-paprikovým základom.
  18. Vo vriacej osolenej voode som varila fliačky, kým nevyplávalli fliačkyna povrch a ešte asi 2 minúty potom, celkom 4 - 5 minút, dlhšie netreba, aby neboli mazľavé. Fotka nie je kvalitná, para mi zastrela objektív.
  19. Uvarené fliačky som scedila, nechala som ich odkvapkať, ja ich nepreplachujem, aby nestratili výbornú chuť. Ešte horúce som ich zmiešala s pripraveným cibuľovo-paprikovým zemiakovým základom. Niekto robí tento základ so zemiakov uvarených v šupke ja varím pokrájané zemiaky v osolenej vode a všetko mám hotové naraz.
  20. Podávala som horúce s nakladanými kyslými uhorkami, vhodná je i čalamáda. Moji stravníci povedali, že zo semoliny uvarený granatiersky pochod je oveľa chutnejší a za seba môžem povedať, že s cestom zo semoliny durum sa vynikajúco pracuje, fliačky sú lacnejie ako kupované, ale kvalitnejšie a veľmi rýchlo uvarené i oveľa chutnejšie ako z inej múky. Kto raz skúsi s touto múkou pripraviť domáce cestoviny, nikdy viac nebude chcieť tie z obchodu, radšej si spraví vlastné do zásoby a vie, čo tam dal. Vrelo odporúčam vyskúšať, semolinu už dostať aj v Bille, v metre a inde za prijateľnú cenu.