Granatiersky pochod zo semoliny (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kto by nepoznal granatiersky pochod, nazývaný tiež granatier marsch, granadýr,
zemiakové fliačky...stará osvedčená klasika Strednej Európy, známa široko-ďaleko. Dnes
som ho pripravila zo semoliny, s cestom sa vynikajúco pracuje a fliačky sú oveľa
chutnejšie ako z inej múky. Niet nad domáce cestoviny, vlastnoručne urobené, sú
kvalitné, chutné a rýchlo hotové. Kto raz skúsi, tie z obchodu, veru, kupovať už nebude.
4 porcie |
160 minút príprava |
4 -5 minút na 100 °C |
Postup- Odfotila som múku semolina durum pre tých ktorí ju hádam ešte nepoznajú, písala som už o semoline viackrát, treba sa pozrieť pod moje semolinové recepty.
- Do misysom vyklepla ajcia a pridala som olivový olej,...
- ...poriadne som spolu rožšľahala a...
- pridala som múku semolina durum.
- Pomocou noža som všetko premiešavala, kým sa nezačala zmes spájať a...
- ...ručne som vymiesila nie veľmi tuhé, skôr polotuhé, lesklé, hladké cesto, niekto miesi najradšej na doske, niekto v chopperi, ja v mise.
- Cesto som zabalila do fresh fólie a odložila som ho odpočívať do chladničky na 1 hodinu, niekto ho necháva odpočívať priamo na doske prikryté utierkou alebo miskou, aby neobschlo.
- Po hodine som cesto vybrala, rozdelila na polovice, jednu časť som odložila zabalenú do folie znovu do chladničky.
- Cesto som na jemne pomúčenej doske znovu zľahka premiesila a...
- ...rozvaľkala smerom od stredu všetkými smermi navonok na kruh o hrúbke asi mm. Nechala som ho na doske voľne preschnúť asi 1 hodinu.
- Pokrájala som ho na pásy o šírke asi 5 - 6 cm, uložila jemne pomúčené na seba, aby sa nezlepili.
- Ostrým nožom som ho pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm a...
- ...prúžky som pokrájala na štvorce o strane 1,5 cm.
- Štvorce cesta som rozhodila po doske a ešte som ich nechala voľne preschnúť asi 30 minút.
- Kým fliačky preschli, postavila som vo veľkom hrnci osolenú vodu variť, uvarila som pokrájané zemiaky v horúcej vode a scedila, na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku a nechala som ju rozpustiť v tuku.
- Scedené zemiaky som nahrubo roztlačila.
- Zmiešala som ich s cibuľovo-paprikovým základom.
- Vo vriacej osolenej voode som varila fliačky, kým nevyplávalli fliačkyna povrch a ešte asi 2 minúty potom, celkom 4 - 5 minút, dlhšie netreba, aby neboli mazľavé.
Fotka nie je kvalitná, para mi zastrela objektív.
- Uvarené fliačky som scedila, nechala som ich odkvapkať, ja ich nepreplachujem, aby nestratili výbornú chuť. Ešte horúce som ich zmiešala s pripraveným cibuľovo-paprikovým zemiakovým základom. Niekto robí tento základ so zemiakov uvarených v šupke ja varím pokrájané zemiaky v osolenej vode a všetko mám hotové naraz.
- Podávala som horúce s nakladanými kyslými uhorkami, vhodná je i čalamáda. Moji stravníci povedali, že zo semoliny uvarený granatiersky pochod je oveľa chutnejší a za seba môžem povedať, že s cestom zo semoliny durum sa vynikajúco pracuje, fliačky sú lacnejie ako kupované, ale kvalitnejšie a veľmi rýchlo uvarené i oveľa chutnejšie ako z inej múky.
Kto raz skúsi s touto múkou pripraviť domáce cestoviny, nikdy viac nebude chcieť tie z obchodu, radšej si spraví vlastné do zásoby a vie, čo tam dal.
Vrelo odporúčam vyskúšať, semolinu už dostať aj v Bille, v metre a inde za prijateľnú cenu.
|