Moje čerstvé zemiakové fliačky fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. marca 2011
Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept)
Foto: pusta

Po dlhšej dobe sa nám zažiadalo "mojich" zemiakových fliačkov. Chcela som prekvapiť a pripravila som ich čerstvé. Poviem Vám, niet nad čerstvé Zobraziť celý popisPo dlhšej dobe sa nám zažiadalo "mojich" zemiakových fliačkov. Chcela som prekvapiť a pripravila som ich čerstvé. Poviem Vám, niet nad čerstvé cestoviny, doma pripravené.

4
porcie
120 minút
príprava
3-4 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
5 ks
500 g
1 ks stredne veľká
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti
100 g
p.p.




Postup

  1. 1

    Vajcia zmiešame s múkou, spracujeme na tuhšie rezancové cesto, ktoré necháme asi 15 minút odpočinúť. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko asi 1 mm hrúbku a necháme asi 30 minút preschnúť.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto pokrájame na hrubšie pásy, ktoré poskladáme na seba.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pásy cesta pokrájame na pásiky o šírke asi 1 cm.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pásiky pokrájame na kocky o hrane cca 1x1 cm, rozhádžeme ich po doske, aby sa nezlepili a necháme asi 30 minút preschnúť.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si uvaríme zemiaky pokrájané na kocky v osolenej vode a scedíme ich.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Scedené zemiaky na hrubo pretlačíme pretláčadlom na zemiaky.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme sladkú mletú červenú papriku a za stáleho miešania krátko orestujeme spolu, pričom dávame pozor, aby sa paprika nespálila.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vriacej osolenej vody vsypeme fliačky, od chvíle ked vyplávu na povrch, varíme ešte 3-4 minúty, scedíme a prepláchneme studenou vodou.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené fliačky a pretlačené zemiaky premiešame spolu v paprikovo-cibuľkovom základe a okoreníme mletým čiernym korením.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame horúce s kyslou uhorkou.

    Moje čerstvé zemiakové fliačky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mili2936
Takéto fliačky poznám od mojej maminky, tiež ich robievam. Akurát zemiaky varím v šupke a potom ich nakrájam na menšie plátky. A keďže môj manžel je skôr "mäsový typ", pridávam aj konzervu klobásovej zmesi. Tú si robíme sami doma, na zabíjačke. Je to výborné a so zaváranou cviklou to nemá chybu. Ďakujem za pripomenutie, už nemusím rozmýšľať, čo dnes tým mojím hladošom navarím
abend
Aj u nás je to granadír a osobne mám k nemu najradšej cviklu.
jarunka
Granadir mame tiez radi, uz som ho nerobila niekolko rokov. Ja som si to vzdy zlahcila a cestovinu kupovala, ale teraz uz mam viacej casu tak urobim cerstve. Tiez mame radi k tomu kysle uhorky alebo cviklu.
julica
Mňam, aj ja robievam z čerstvo pripravených cestovín, len zemiaky nepučím, ale obvarené ich dobre dochrumkava poopekám vo woku, keď už je všetko zmiešané, prilejem trošku vody, v ktorej sa varili zemiaky. Od priateľa si môj granadír vyslúžil prívlastok najlepší, a to ho vraj nemal rád.:)
evanaaa
Granadier mám rada, je to tuším moje obľúbené jedlo. Už som čítala viacero verzií, ale všade sa buď uvaria zemiaky očistené alebo sa varia v šupke a potom -očistené pretlačia, ja som sa od mamy naučila dusiť surové zemiaky krájané na drobno, na cibuľke s paprikou, úplne do mäkka, ani ich nepodlievala, ale sa museli miešať, ja ich trošku podlejem,ale málo aby neboli kašovité a vareškou ich podrvím. Používam len fliačky, nie iné tvary. A to ostatné - slanina, klobása , atď., som neskúšala, to by bolo už niečo iné, iná chuť pre mňa, práve tie jednoduché mi chutia.
pusta
Správny názov jedla je Granatier Marsch, vznikol v 18.-tom storočí ako jedlo neznámeho vojenského kuchára v Rakúsku potom, ked rakúska cisárovná, Mária Terézia, vydala rozkaz, že si želá, aby jej vojsko dostávalo aspoň 1x denne teplé jedlo. Jedlo urazilo historicky riadne dlhú cestu, zľudovelo, prežilo do dnešných dní, nič nestratilo na popularite, o čom svedčí množstvo obmien i názvov.
mamatata2
Môj syn ho má veľmi rád, ale tiež robím zo zemiakov uvarených v šupke. Krásne fliačky si urobila, moja mamka ich tiež takto robila, ale v tomto som sa na ňu nepodala, mám sa ešte čo učiť.
pusta
mamatata2 dakujem, ak ti poviem, že som vlastné robila po prvýkrát v živote, možno neuveríš, ale spomenula som si, ako to robievala moja mama a moja dobrá nagymama /stará mama/.
zvoncek
nuž pripomenula som si detstvo, granadírmarš sme jedli skoro každý týždeň, mäso sa jedlo tak 2x do týždňa., Spomínam si na cestoviny- ala kapustné fliačky na slano alebo na sladko, s mletým údeným mäsom, rezance s vajcom, s tvarohom, s makom, s opečenou krupicou alebo prézlami(strúhanka), prekladané rezance(lekvár, orechy, alebo mak, tvaroh)- zapečené v rúre), jedlá zo zemiakového cesta, šúlance, knedliky slivkové, marhuľové, pirohy,., parené knedle plnené slivkovým lekvárom a posýpané makom, no a halušky bryndzové, alebo s kapustou, alebo s tvarohom a kôprom., haruľa,
pagáče zemiakové, škvarkové, buchty, štrúdle, ja som mala najradšej maminu kapustovú
malusa
Dakujem za dalsiu verziu oblubeneho granadiru!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia