Foto: kimlo
Receptov na toto tradičné zemiakové jedlo je tu veľa a dosť sa podobajú prípravou v tom, že sa všade používajú uvarené zemiaky, či už Zobraziť celý popisReceptov na toto tradičné zemiakové jedlo je tu veľa a dosť sa podobajú prípravou v tom, že sa všade používajú uvarené zemiaky, či už v šupke alebo bez. Tento recept je robený zo surových zemiakov, výsledok ma príjemne prekvapil a už ho budem robiť len takto. Námet som čerpal z webu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na masti si vopred rozškvaríme údenú slaninu nakrájanú na malé kocky, asi ako na halušky...
-
2
Slaninu z masti precedíme a odložíme. Masť dáme do hrnca a do nej cibuľu pokrájanú na mesiačiky. Usmažíme dosklovita a pridáme na kocky nakrájané surové zemiaky. Osolíme, pridáme mletú paprika a premiešame.
-
3
Stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme domäkka. Nepodlievame! Medzitým si uvaríme cestovinu - fliačky. Niekto robí domáce, ja som si domáce kúpil od farmára. Po uvarení pridáme k uduseným zemiakom, pridáme odloženú uškvarenú slaninu a premiešame.
-
4
Podávame s kyslou uhorkou.
Neprihoreli. Pustili si vlastnú šťavu. A plameň musí byť čo najmenší.
Vyskúšam. :-)
Treba použiť kvalitný hrniec, vtedy neprihoria.
Pokrájanú slaninku na halušky opekám na suchej rajnici, pustí masť a zostanú škvarky chrumkavé. Nie do masti vyškvariť! To len na margo slaninky a halušiek. To mi tak poradila švagriná a praktizujem to tak. :-)
Vidim ze mame podobne chute ja som robil pre mamu cez weekend, podobne z novych zemiakov.
Tiež trochu podlejem a robím ich v tlakovom hrnci, hotové sú za pár minúť...( nikdy som nerobila granadír z varených zemiakov)
ale paprika, ktorú si dal hneď na začiatku, prihorí, keď sa nepodleje. :-(
Neprihorí, zemiaky pustia šťavu. Vyskúšaj a uvidíš :-)
Dúfam že sa podarí a zachutí mu že mu ho budeš robiť častejšie :-)
Jemu zachuti vzdy :-) aj ten dnesny chutil. Ale mne to je malo, tak musela byt aj zajacia polievka.