Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Goralské moskole fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 29. augusta 2019
Goralské moskole (fotorecept)
Foto: frezia68

Boli sme na stretnutí Goralov na Pieninách a pri objavení krčmy Pod lipami s cigánskou hudbou, pri chladenom čiernom malom pive, som vyzvedala od domácich recept na Goralské moskole. Recepty sa trocha líšili... s vajíčkom alebo kyslým mliekom, či bez nich, ale pridať trocha vody... vraj jedlo chudobných. Ale veď aj my máme naše lokše...

2
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 uvarené
 (bezlepková)
 (alebo kyslé mlieko)
Na potretie:
Na obloženie (nemusí byť):

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Materiál si pripravíme podľa počtu stravníkov a je veľmi jednoduché bez váženia cesto pripraviť. Ja som použila múku bezlepkovú a teda pridala som aj vajíčko, aby sa moskole netrhali.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúham uvarené zemiaky, pridám soľ, vajíčko a múku pridávam podľa potreby, aby sa dali tvarovať placky. Rukou odoberám z misky kúsky cesta a v ruke tvarujem, roztláčam na placky. Vraj teraz sa aj to modernizuje a pečú okrúhle, ktoré obložia ako obložené žemle. Ale tie pôvodné sa piekli na starých sporákoch, či v chlebovej peci a určite nie bezlepkové.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tak som si urobila aj ovál aj okrúhle.....:-)

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som na suchej panvici, ale vraj už teraz zvyknú panvicu pred každým pečením vytrieť kôrkou zo slaniny. Aj som chcela skúsiť, ale nemám :-))). Aj pôvodné recepty sa vylepšujú a modernizujú aj v reštauráciách a Poliaci sú šikovní obchodníci. No a tie dnešné boli ku fazuľovici ako stvorené.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do koncertu sme mali 2 hodiny čas, tak sme išli objavovať krásnu prírodu a splav. Počasie prialo turistom a tak mnohí prešli lávkou pre peších cez Dunajec a na turistiku na Tri Koruny. Tých korún je vlastne 5 a na vrchole je vyhliadková plošina, odkiaľ je vraj krásny výhľad na 2 krajiny, rozdelené Dunajcom, aj na okolité vrcholy. Pre mňa už namáhavý výstup, vzdala som vopred. V pozadí Tri Koruny.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počasie prialo aj turistom a tak splav fungoval perfektne. Tak som Vám trocha priblížila krásu Pienin a koho to nudí, veď obíde, nie?

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A už posledná so želaním, užite si aj dnešný krásny, slnečný deň :-)

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Ďakujem Vám za milé komentáre. V podstate sú to naše lokše,len Gorali vraj robia s kyslým mliekom,alebo cmarom,niektorí s vajíčkom.Ale ja som bola očarená krásou prírody a rada som Vám aspoň trocha priblížila :-).
Boli tam aj sokoliari a tak pridávam jedného krásavca.


Dobré si uvarila. Len banujem, že som ich až teraz uvidel. Mohli sme utopencov v aspiku zajedať plackami. Uložene do na skóre urobenie. Obrázky tiež perfektné.
... dnes si ma prekvapila opäť milá Ditka a dokonca oveľa viac, ako zvyčajne! Som obdivovateľom guraľskej kuchyne, ďakujúc mojim dvom tetuškám alias nénikám, mimochodom posledným zo žijúcich, Margitke v Kežmarku a Marienke v Starej Ľubovni, ale s „moskoľami“ som sa ešte nestretol! Gratulujem, obdivujem a „nabetón“ ich urobím aj tu, za veľkou „bačorinou“! ... ta ňe?
Prvý raz som moskole ochutnala a tiež sa pričinili k ich pečeňou na horskom sporáku 29. januára 1970. Bola treskúca zima, ale.pec a teplé mlieko s moskolami spolu s láskavým i srdciami gorov ma nesmierne hriali. Odvtedy moskole milujem aj Zamagurie. Ďakujem za pripomenutie tejto jednoduchej pochúťky, ktorá sa dá rý včera bolo pripraviť aj zo zvyšku zemiakov alebo pyré.

Pridaj komentár k receptu: