Zemiakové lokše

Goralské moskole (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Boli sme na stretnutí Goralov na Pieninách a pri objavení krčmy Pod lipami s cigánskou hudbou, pri chladenom čiernom malom pive, som vyzvedala od domácich recept na Goralské moskole. Recepty sa trocha líšili... s vajíčkom alebo kyslým mliekom, či bez nich, ale pridať trocha vody... vraj jedlo chudobných. Ale veď aj my máme naše lokše...

2
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Materiál si pripravíme podľa počtu stravníkov a je veľmi jednoduché bez váženia cesto pripraviť. Ja som použila múku bezlepkovú a teda pridala som aj vajíčko, aby sa moskole netrhali.
  2. Postrúham uvarené zemiaky, pridám soľ, vajíčko a múku pridávam podľa potreby, aby sa dali tvarovať placky. Rukou odoberám z misky kúsky cesta a v ruke tvarujem, roztláčam na placky. Vraj teraz sa aj to modernizuje a pečú okrúhle, ktoré obložia ako obložené žemle. Ale tie pôvodné sa piekli na starých sporákoch, či v chlebovej peci a určite nie bezlepkové.
  3. Tak som si urobila aj ovál aj okrúhle.....:-)
  4. Piekla som na suchej panvici, ale vraj už teraz zvyknú panvicu pred každým pečením vytrieť kôrkou zo slaniny. Aj som chcela skúsiť, ale nemám :-))). Aj pôvodné recepty sa vylepšujú a modernizujú aj v reštauráciách a Poliaci sú šikovní obchodníci. No a tie dnešné boli ku fazuľovici ako stvorené.
  5. Do koncertu sme mali 2 hodiny čas, tak sme išli objavovať krásnu prírodu a splav. Počasie prialo turistom a tak mnohí prešli lávkou pre peších cez Dunajec a na turistiku na Tri Koruny. Tých korún je vlastne 5 a na vrchole je vyhliadková plošina, odkiaľ je vraj krásny výhľad na 2 krajiny, rozdelené Dunajcom, aj na okolité vrcholy. Pre mňa už namáhavý výstup, vzdala som vopred. V pozadí Tri Koruny.
  6. Počasie prialo aj turistom a tak splav fungoval perfektne. Tak som Vám trocha priblížila krásu Pienin a koho to nudí, veď obíde, nie?
  7. A už posledná so želaním, užite si aj dnešný krásny, slnečný deň :-)