Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 30. júla 2013
Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept)
Foto: alex37

Ďaľšie jedlo z Bulharskej kuchyne: Veľmi chutné giuveče sa pripravuj v malch hlinených nadobách, tzv. giuvetcetach, do ktorych sa zmestí práve 1 porcia, jedlo sa Zobraziť celý popisĎaľšie jedlo z Bulharskej kuchyne: Veľmi chutné giuveče sa pripravuj v malch hlinených nadobách, tzv. giuvetcetach, do ktorych sa zmestí práve 1 porcia, jedlo sa v nich zapečie a giuveč konzumuje každý stolovnik priamo zo svojho vlastneho guivetčeta. Jedlo tak ostáva veľmi dlho teplé a nádherne vonia. Robí sa z neho stovky variácií s mäsom-akýmkoľvek, bez mäsa, len so zeleninou, alebo napríklad "sirene po šopsky", čo je tepelne upravovaný bulharský biely syr, ale to je už iný recept

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
6 ks
2 ks
8 strúčikov
3 ks
4 plátky
4 ks




Postup

  1. 1

    bravčové mäso /alebo akékoľvek iné/ pokrájame na malé kúsky a udusíme do mäkka na olivovom oleji. Podlievame vodou podľa potreby.

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme ostatné suroviny - nakrájame na drobno. Rajčiny sú ošúpané a nastrúhané, ale to preto, že môj manžel nemá rád kúsky rajčín v jedle, tak si to radšej spraví, ale kľudne sa môžu pokrájať na kúsky.

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zapekacie misky: na spodok olivový olej, a plátok syra typu eidam alebo akýkoľvek /ja som mala doma údenú karičku/.

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplníme mištičky so surovinami: šampiňóny, paprika, cesnak

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme udusené mäso, rajčiny, soľ, čierne korenie a celé feferónky

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerajú naplnené, posypané petržlenovou vňaťou

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zakryjeme vrchnáčikmi a dáme piecť na 180°C cca 50 min. Pred dopečením vyberieme a klepneme dokaždej misky jedno vajíčko a dopečieme. Tento recept ako som už písala má 1000 variácií, a môžu sa v ňom spotrebovať napr. aj zbytkové suroviny z chladničky na spôsob "co dům dal" :). Kto nemá zapekacie misky, poslúži aj jénska misa s vrchnákom.

    Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou - Гювечета с гъби и люти чушки (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

laurisia
Ten cesnak dávame na zapekanie surový? Pretlačený, na plátky alebo celé strúčiky? Nie je mi to celkom jasné.
irenaw
tieto mištičky sa mi veľmi pozdávajú :-)
pivonka
Už počas čítania receptu som si povedala, že keď nemám, bohužiaľ, mištičky, bude dobrá aj jenská misa. Potešila som sa tomuto receptu a spomínam, ako to voňalo v Nesebare ešte v časoch mojej mladosti a práve v tých hlinených miskách.
alex37
@laurisia ano cesnak sa dáva surový, je tam medzi nakrájanými surovinami na doske nakrájaný na drobúčko :) /ale kľudne sa môže aj pretlačiť/
@irenaw na dovolenke v Bulharsku ich treba kúpiť :)
@pivonka "Balkanturist" a staré dobré časy, keď ani slnko neškodilo :)
irenaw
@alex37 blbo som to napísala, ten obsah sa mi páči, voľačo už doma nájdem, v čom to zapečiem :-)))
kredenc
Aj keď je vonku teplo, zrejme ide o jedlo, ktoré sa po slovensky volá džuveč. A je to jedlo rovnako bulharské ako srbské.
afataga
dalsi skvely recept od teba, aj toto urobim, len pridavaj dalej :-)
marianne
mam aj misticky na tento recept hodiace sa a konecne ich vyuzijem,ale aj jenske sklo moze urobit sluzbu ako @pivonka pise....velmi pekny recept
alex37
ďakujem @marianne , tak ti potom popridávam ešte viac týchto "mištičkových" receptov, aby si ich využila :)
abdul
Oné, aj na vojne nám varili džuveč. Ale totok je dákô inakšô. Zaujímavý recept.
gabriele
az sa mi slinky zbiehaju...davam Ti 5*...davas vyborne recepty...dzuvecety sa daju kupit aj u nas...prave bulharske...a krasne vselijake vzorovane
hubata
@alex - neviem či existuje ešte bulharská predajňa na bratislavskom Korze, ale tam som myslím že tieto zapekacie misky kedysi videla. Vyzerá to výborne, musí to neodolateľne voňať lebo si skombinovala samé dobroty. Pochválim ťa aj za foto a zrozumiteľný popis receptu.
@abdul nemarí sa ti, že v džuveči bola aj ryža a jedlo sa to s chlebom?
kimlo
@abdul aj ja si to pamätám, bola tam ryža, skôr mi to pripomínalo rizoto.
medovnicek
ja si to pripravím bez toho vajíčka, ale mojim chlapom presne tak ako píšeš, vďaka za recept
alex37
@gabriele ďakujem za pochvalu :) rado sa stalo, ja som u nás tento sortiment nevidela, ale keď hovoríte že sa dajú kúpiť, možno sme niekoho inšpirovali
@medovn ícek to vajíčko sa tam vlastne dá na to, aby čiastočne popilo tú šťavu ktorú pustia rajčiny a šapiňóny. Ak sa to niekomu bude zdať príliš šťavnaté, nie je to náhoda, v bulharsku si do šťavy namáčajú chlieb pri konzumácii.
denyany
výborné. robievam podobné, s mäsom aj bez. ale musím napísať, že v tých nádobách z Bulharska to malo lepšiu chuť ako z jenského skla. urobila som raz viac , tak sa nezmestilo do misiek. zvyšok som urobila v jenskej mise a bol badateľný rozdiel. ale oboje chutilo skvele.
alex37
@denyany určite tie misky majú ničo do seba, ak ich však niekto nemá a možno by ich použil len raz, tak sa neoplatí investovať. Takto to však vieš porovnať.

denyany
@alex37 , isteže, máš pravdu. aj ja ich použijem tak 3-4 razy za rok, ale dostala som ich ako darček. toto jedlo by bolo určite výborné aj v obyčajnom plechovom pekáči.
pivonka
Uvarila som si tvoj gjuveč a je výborný, budem robievať. Vďaka za recept.
wadja
Vcera mi svokrovci doniesli tie misky z bulharska tak aj hned idem otestovat :) len mala otazocka, misky mam namacat vo vodo tak ako to je aj pri fasirkach ? dakujem :)
alex37
@wadja , závisí od kvality a materiálu misiek, aspoň pred prvým použitím ich namoč. Veľa šťastia :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia