Gemerské ruže s medom a škoricou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. decembra 2012

Recept ma naučila robiť pani Helenka, naša teta z Náchodu počas jej dovolenky u nás..vyhrala s týmto receptom v ČTV...už som ho raz sem Zobraziť celý popisRecept ma naučila robiť pani Helenka, naša teta z Náchodu počas jej dovolenky u nás..vyhrala s týmto receptom v ČTV...už som ho raz sem dala, ale asi som pridala dosť zložitý postup, lebo som ohlasy nedostala...chrumkavosťou a krehkosťou pripomína chipsy...ja ho posýpam práškovým cukrom s vanilkou..teraz som skúsila s medom a škoricou a je vynikajúci..

7
porcií
40 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 ks
Na posypanie:
 (s vanilkou)
 (so škoricou)
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Cesto je jednoduché...nenapísala som množstvo múky, lebo to záleží od vajca, koľko prijme...múku som preosiala a pridala vajce....soľ nepridávam, lebo už som skúsila aj so soľou a neboli také vysoké...

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dobre som ho vymiesila...má byť také , ako na rezance...polotvrdé, nelepivé...cesto netreba nechať odpočívať, ihneď treba s ním pracovať...

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    urobila som z neho valček, aby som vedela pekne rozdeliť na rovnaké veľkosti..nevážim cesto, len tak od oka, približne pokrájam...všetky pokrájané časti som uložila do mikrotenového sáčku, aby som zabrámila vysychaniu...

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vybrala som si jeden kus a začala som vaľkať na tenko...na vyprážanie som použila 1,4litrový vysoký hrnček,,,nerobte to v rajnici, masť vám vytečie a može sa zapáliť...takto treba cesto vyvaľkať, aby približne 2 - 3 cm. bolo širšie, ako je hrnček..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnčeka som dala bravčovú masť, ktorú som doplnila do potrebnej výšky olejom...približne pol kg .masti a asi 2 dl oleja...pozn. cesto pri vaľkaní netreba veľmi pomúčiť, len čím menej múky, takto sa dá celé množsto masti použiť na vyprážanie veľa krát..teda nie je to škoda..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pred vyprážaním, som cesto ozdobila zárezmi v tvare ružových lupeňov..začnem na vonkajšej strane 5x , potom o 2 cm dnu smerom k stredu urobím 3x a môže sa v strede urobiť 2x...nie je nutné dordžiavať zdobenia...cik-cak zárezy, len nie veľa, lebo sa cesto môže roztrhnúť..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď je masť úplne horúca /skúška štipkou múky/ vhodiť cesto do masti tak, že som chytila okraje ako keď zberkám šatku...masť úrobí fúúúú....pozor, odstúpte sa od hrnčeka, aby nefrklo do tváre...to trvá iba zlomok sekundy ..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto sa ukľudní a pečie sa..cesto treba nechať, nech sa pečie so zlatova...po chvíľke treba vidličkami otočiť, aby nezostal opak dlho surový, lebo sa nenafúkne vysok...opekala som do zlatovej farby, asi 3 min..netreba nechať na tmavo,bolo by horké..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    už vypražené..

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vypražená ruža má mať výšku 8 - 10 cm. posypala som škoricou...obvykle som zvykla posypať práškový cukrom a vanilkou, ktoré spolu pomeliem...prišla som na to, že s medom a škoricou chutí famózne...pokiaľ si túto ružu upečiete, prajem vám dobrú chuť.-)

    Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radulienka
Milá @izabella929 , robievam tieto ruže podľa tvojho receptu (trvalo mi síce trochu, kým som pochopila ten popis tých zárezov - teraz si pridala fotografiu, čo je výborné) a mám s tvojimi ružami veľký úspech, pretože je to čosi iné. Vyskúšam ich aj so škoricou a medom a viem si tú chuť už predstaviť dopredu. Vďaka za vylepšenie receptu...
micca
parada a ake jednoduche.dakujem uz je kk
izabella929
Všetkým vámm veľmi pekne ďakujem za komentáre.-)teším sa, že sa vám moje ruže páčia.-)
iva63
veľmi sa mi páči tento recept ako aj veľa- veľa tvojich receptov...nestíham ich všetky hned pozerať, ale postupne sa dostavam aj k tým staršim-:)...si šikovná-:)
zdezda
perfektné, krásne, rýchle, a 100pro aj chutné, ďakujeeeeem :-)
ttiinnaa
Izabella máš vinikajúce recepty.Môžem si ťa pridať ku priateľom.
mesiar50
,davam klobuk dole,pekny vyklad,zrozumitelny,jedlo
vypada uzasne,dobre nafotene,
Umna patris medzi kucharka c 1
mara8
Mijaita mě poslala odkaz,je to úžasná věc,až se nás sejde víc určitě zkusím.
Ale teď potřebuji radu.Moc potřebuji recept na nejlepší malé koláčky,nezabalované,určitě znáte.Prosím,podělte se......
izabella929
@mara8.. príjemný dobrý večer.-) mám v mojom albume množstvo výborných koláčov, aj koláčikov...no pokiaľ by som vám mohla poradiť sladké, tak to bezpochyby sú ??Prackedli švábske sviatočné pečivo,,je to veľmi jednoduché, chutné a dlho vydrží...pokiaľ by ste mala záujem o slané drobné pečivko, tak určite,,,syrovo-arašidové slané toliariky, možno skvelé a veľmi chutné slané chrumkáčiky...všetky spomínané sú cenovo veľmi výhodné a veľmi dobré...) pokiaľ som vám pomohla, som veľmi rada.-))) príjemný večer...a ďakujem pekne za dôveru...)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia