Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept ma naučila robiť pani Helenka, naša teta z Náchodu počas jej dovolenky u nás..vyhrala s týmto receptom v ČTV...už som ho raz sem dala, ale asi som pridala dosť zložitý postup, lebo som ohlasy nedostala...chrumkavosťou a krehkosťou pripomína chipsy...ja ho posýpam práškovým cukrom s vanilkou..teraz som skúsila s medom a škoricou a je vynikajúci..

7
porcií
40 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto je jednoduché...nenapísala som množstvo múky, lebo to záleží od vajca, koľko prijme...múku som preosiala a pridala vajce....soľ nepridávam, lebo už som skúsila aj so soľou a neboli také vysoké...
  2. dobre som ho vymiesila...má byť také , ako na rezance...polotvrdé, nelepivé...cesto netreba nechať odpočívať, ihneď treba s ním pracovať...
  3. urobila som z neho valček, aby som vedela pekne rozdeliť na rovnaké veľkosti..nevážim cesto, len tak od oka, približne pokrájam...všetky pokrájané časti som uložila do mikrotenového sáčku, aby som zabrámila vysychaniu...
  4. vybrala som si jeden kus a začala som vaľkať na tenko...na vyprážanie som použila 1,4litrový vysoký hrnček,,,nerobte to v rajnici, masť vám vytečie a može sa zapáliť...takto treba cesto vyvaľkať, aby približne 2 - 3 cm. bolo širšie, ako je hrnček..
  5. Do hrnčeka som dala bravčovú masť, ktorú som doplnila do potrebnej výšky olejom...približne pol kg .masti a asi 2 dl oleja...pozn. cesto pri vaľkaní netreba veľmi pomúčiť, len čím menej múky, takto sa dá celé množsto masti použiť na vyprážanie veľa krát..teda nie je to škoda..
  6. pred vyprážaním, som cesto ozdobila zárezmi v tvare ružových lupeňov..začnem na vonkajšej strane 5x , potom o 2 cm dnu smerom k stredu urobím 3x a môže sa v strede urobiť 2x...nie je nutné dordžiavať zdobenia...cik-cak zárezy, len nie veľa, lebo sa cesto môže roztrhnúť..
  7. keď je masť úplne horúca /skúška štipkou múky/ vhodiť cesto do masti tak, že som chytila okraje ako keď zberkám šatku...masť úrobí fúúúú....pozor, odstúpte sa od hrnčeka, aby nefrklo do tváre...to trvá iba zlomok sekundy ..
  8. takto sa ukľudní a pečie sa..cesto treba nechať, nech sa pečie so zlatova...po chvíľke treba vidličkami otočiť, aby nezostal opak dlho surový, lebo sa nenafúkne vysok...opekala som do zlatovej farby, asi 3 min..netreba nechať na tmavo,bolo by horké..
  9. už vypražené..
  10. vypražená ruža má mať výšku 8 - 10 cm. posypala som škoricou...obvykle som zvykla posypať práškový cukrom a vanilkou, ktoré spolu pomeliem...prišla som na to, že s medom a škoricou chutí famózne...pokiaľ si túto ružu upečiete, prajem vám dobrú chuť.-)