Gemerské ruže s medom a škoricou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept ma naučila robiť pani Helenka, naša teta z Náchodu počas jej dovolenky u
nás..vyhrala s týmto receptom v ČTV...už som ho raz sem dala, ale asi som pridala dosť
zložitý postup, lebo som ohlasy nedostala...chrumkavosťou a krehkosťou pripomína
chipsy...ja ho posýpam práškovým cukrom s vanilkou..teraz som skúsila s medom a
škoricou a je vynikajúci..
7 porcií |
40 minút príprava |
3 minút tepelná úprava |
Postup- Cesto je jednoduché...nenapísala som množstvo múky, lebo to záleží od vajca, koľko prijme...múku som preosiala a pridala vajce....soľ nepridávam, lebo už som skúsila aj so soľou a neboli také vysoké...
- dobre som ho vymiesila...má byť také , ako na rezance...polotvrdé, nelepivé...cesto netreba nechať odpočívať, ihneď treba s ním pracovať...
- urobila som z neho valček, aby som vedela pekne rozdeliť na rovnaké veľkosti..nevážim cesto, len tak od oka, približne pokrájam...všetky pokrájané časti som uložila do mikrotenového sáčku, aby som zabrámila vysychaniu...
- vybrala som si jeden kus a začala som vaľkať na tenko...na vyprážanie som použila 1,4litrový vysoký hrnček,,,nerobte to v rajnici, masť vám vytečie a može sa zapáliť...takto treba cesto vyvaľkať, aby približne 2 - 3 cm. bolo širšie, ako je hrnček..
- Do hrnčeka som dala bravčovú masť, ktorú som doplnila do potrebnej výšky olejom...približne pol kg .masti a asi 2 dl oleja...pozn. cesto pri vaľkaní netreba veľmi pomúčiť, len čím menej múky, takto sa dá celé množsto masti použiť na vyprážanie veľa krát..teda nie je to škoda..
- pred vyprážaním, som cesto ozdobila zárezmi v tvare ružových lupeňov..začnem na vonkajšej strane 5x , potom o 2 cm dnu smerom k stredu urobím 3x a môže sa v strede urobiť 2x...nie je nutné dordžiavať zdobenia...cik-cak zárezy, len nie veľa, lebo sa cesto môže roztrhnúť..
- keď je masť úplne horúca /skúška štipkou múky/ vhodiť cesto do masti tak, že som chytila okraje ako keď zberkám šatku...masť úrobí fúúúú....pozor, odstúpte sa od hrnčeka, aby nefrklo do tváre...to trvá iba zlomok sekundy ..
- takto sa ukľudní a pečie sa..cesto treba nechať, nech sa pečie so zlatova...po chvíľke treba vidličkami otočiť, aby nezostal opak dlho surový, lebo sa nenafúkne vysok...opekala som do zlatovej farby, asi 3 min..netreba nechať na tmavo,bolo by horké..
- už vypražené..
- vypražená ruža má mať výšku 8 - 10 cm. posypala som škoricou...obvykle som zvykla posypať práškový cukrom a vanilkou, ktoré spolu pomeliem...prišla som na to, že s medom a škoricou chutí famózne...pokiaľ si túto ružu upečiete, prajem vám dobrú chuť.-)
|