Gazdovská pochúťka

diabambulka - fotkadiabambulka, 17. októbra 2011

Inšpiroval ma recept z Báječnej ženy, ako vždy človek si ho po svojom upraví a vylepší :-))) Môžem Vám len odporučiť...

5
porcií

Suroviny

Cesto na zemiakové šúľance:
300 uvarené v šupke
175
175
1 celé
Ďalej potrebujeme :
150 g
1 ks
500 g
1 PL alebo pretlak




Postup

  1. 1

    Zemiakové šúľance : Uvarené zemiaky postrúhame na jemno na strúhadle ( ako mrkvu ). Do stredu si urobíme jamku a rozklepneme do nej vajíčko, pridáme múku, detskú krupicu a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme šúľance. Varíme v osolenej vode.

  2. 2

    Príloha : Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme, pridáme na kolieska nakrájanú klobásku, premytú a nakrájanú kyslú kypustu, 1 PL kečupu, alebo paradajkového pretlaku. Zalejeme vodou a dusíme domäkka. Keď je kapustička hotová premiešame ju s hotovými šúľancami.

  3. 3

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

alexola
presne takéto šúľance na slano som mala možnosť ochutnať asi pred rokom... boli vynikajúce... asi je na čase si ich pripomenúť- ďakujem za recept, ukladám a čoskoro urobím :)
zdenkas
Celá rodina máme radi jedlá,kde je kyslá kapusta.Určite vyskúšam.Ďakujem.
ketty3811
ja šúľance robím iba so strúhankou,musím vyskúšať aj takto.vyzerá to prudko jedlé.:-)
aroooo
robila aj mama, dík za pripomenutie a rcp, ukladám
aroooo
robila aj mama, dík za pripomenutie a rcp, ukladám
vierik
To musí byť véľmi dobré,čo najskôr si to uvarím :-) Díky za dobrý receptík.
sona76
je to skutocne jedlo vhodne pre diabetika? ta hruba muka je obycajna alebo nejaka specialna?
diabambulka
sona76, muka nieje špeciálna, ak chcete nejaké množstvo si môžete nahradiť celozrnou múkou. Diabetes je rozdelený na I. a II. typu a diabetes Lada. Rozdiel je, že pri II. sa odporúčajú umelé sladidlá a ľudia sú liečený prevaažne tabletkami, pričom I. typu ľudia sú liečený inzulínom, napodobujú presne to čo ich to čo ich telo už nedokáže, na každé jedlo dať správnu dávku inzulínu, aby sa premenila na energiu. Diabetici I. typu môžu jesť všetko, ale pozor, všetko si musia prepočítať na sacharidové jednotky, koľko toho môžu zjesť. V skratke všetko s mierou, resp. v malom množstve. Odporúčajú sa predovšetkým potraviny s nižším glykemickým indexom, pretože cukor nám tak prudko nestúpa, ale zase každému diabetikovi robí v stravovaní niečo iné dobre a po niektorých veciach nám stúpne glykémia - príklad. biele pečivo. Ja som diabetička I.typu a verte mi, že každé nové jedlo si na sebe odskúšam, aj pečivo. Odmerám si glykémiu pred a po jedle, aby som presne vedela koľko toho môžem zjesť a čo sa deje. Ja mám napríklad najlepšie skúsenosti so sojovými výrobkami...
sona76
Diabambulka, som rada, ze ste sa mi ozvali. Potrebovala by som zopar rad. Manzel je diabetik I. typu uz 12 rokov, inzulin si picha 4x denne. Zo zaciatku sme vsetci na stravu dbali, on neskor zistil, ze mu "zakazane" potraviny nesposobuju problemy, tak s dietou prestal, obcas si meral, ked citil, ze mu cukor klesol, dal si nieco sladke. Ale inak sa neobmedzoval, dokonca ani v alkohole, co ma nesmierne hnevalo. Podla jeho slov, lekarka je spokojna s jeho stavom, on sa citi fajn...az do teraz. V nedelu mal prvu hypoglykemiu. 12 rokov nic, takze nas to riadne zaskocilo, nastastie sme situaciu zvladli, on si vela nepamata. Samozrejme, vycitam si, ze som dopustila ustupky v strave, ale sypat si popol na hlavu mi teraz nepomoze. Zaciname s dietou, manzel to pochopil, takze ja teraz nerobim nic ine, len surfujem a hladam vhodne recepty. Nie je to vobec jednoduche, nenasla som nic schopne, okrem tejto stranky, takze rada by som recepty z tejto kategorie vyuzila, len som sa potrebovala uistit, ci su skutocne vhodne. Zaskocila ma klobasa a slanina a tiez ta muka, je tu tiez mnoho receptov s pecivom. Viem, ze pecivo moze, ale nemal by bielu muku, a chlieb len v malom mnozstve. Strasne malo si pamatam z toho, co sme sa "ucili" ked diabetes dostal. Zda sa mi, ze moze tak malo, az som zufala. Mame dve deticky, nastastie zdrave, ale stravu chcem varit rovnaku pre vsetkych, inak si to predstavit neviem.
Ak viete o nejakej stranke s dalsimi receptami, prosim, dajte mi vediet.
diabambulka
sona76, rada vám poradím, napíšte mi svoj mail a tam vám podrobnejšie napíšem ohľadom vašich otázok, aj vám tam napíšem ako to robím ja , pretože tiež nechcem obmädzovať ostatných čo sa týka stravovania, napíšem vám aj internetovú adresu kam sa obrátiť a kde vám poradí pani, ktorá sa zaoberá stravou pre diabetikou, dokonca už napísala a vydala knihu:-) môže byť:-)
sona76
neviem, ci sa tu da posielat aj sukromna sprava, nenasla som taku moznsot, tak pisem sem... skorecova@gmail.com
srdecna vdaka!
lia66
Celkom dobre to vyzerá, ale pre mňa hodne moc mastné, ťažké...inak kyslú kapustičku môžem!
ursula4
dnes si pochutnávame na týchto šúľancoch.Je to výborné a vôbec nie mastné.Ja som nedala toľko slaniny ako píšeš.Vrelo doporučujem.
diabambulka
ursula4, no tak to ma teší, že Vám chutí, je to troška inak ako na sladko no rovnako dobrééé:-)
ancicka
@diabambulka ,túto pochúťku sme mali dnes na obed.Chutila veľmi a mám odovzdať pozdrav autorke!Tak Vykonávam!Vdaka.
diabambulka
ancicka, ste veľmi zlatý ďakujem potešenie na mojej strane:-) pozdravujem rodinku :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia