Fúzaté zemiakové placky

elixir - fotkaelixir, 13. februára 2014
Fúzaté zemiakové placky
Foto: elixir

Takto strúhané a pražené zemiaky som videla už dávnejšie v mnohých nemeckých časopisoch, kde sa volali "Rösti". Pustila som sa do nich až dnes... Zobraziť celý popisTakto strúhané a pražené zemiaky som videla už dávnejšie v mnohých nemeckých časopisoch, kde sa volali "Rösti". Pustila som sa do nich až dnes... ak tu takýto recept už je, ospravedlňujem sa za duplikát. Placky sú na okrajoch chrumkavé, stred je mäkkší a šťavnatejší.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 ks (stredne veľké)
1 strúčik (väčší)




Postup

  1. 1

    Postrúhame ošúpané zemiaky aj cesnak. Na panvici rozhorúčime olej a kladieme naň kôpky zemiakov, ktoré opatrne uhladíme do placky.

    Fúzaté zemiakové placky - obrázok 1
  2. 2

    Placky takto opražíme z oboch strán, osolíme a podávame. Z množstva vyjde približne 16 malých placiek.

    Fúzaté zemiakové placky - obrázok 2

Diskusia k receptu

silvi
a to su take ako kupim aj polotovar v nemeckych obchodoch? lebo vyzeraju podobne
jerica
perfekné, robievam , na jednej panvici s kuracím prsíčkom:-)
1x elixir
mirop
super, dik za recept a pripomenutie, jedol som kedysi davno v Svajciarsku a teraz skusim zas :)
1x elixir
monullik
mňaam, už viem, čo si dnes pripravím, chcela som zemiakové placky, ale toto je lákavejšie a aj zdravšie = vajíčka jedávam stále, preto si musím dávať pozor :D nato, kde ho dávam :)
1x elixir
marianne
...tiež ich môzem,pekávam ich na lievancovej panvici,dobre že si pripomenula...:-)
1x elixir
garanco
Výborné placky, občas robievam aj túto verziu:-))
( v mojich nesmie chýbať drvená rasca...)
afataga
hned by som si dala, ja by som pridala majoranku alebo oregano, ale da sa aj bez muky a vajca, ak su zemiaky moc mokre, mozes pridat trochu vlociek
1x elixir
pusta
veľmi krásny recept, mne silno pripomína židovské placky Latkes - typické jedlo na Chanuku.
***** ti patrí.
1x elixir
afataga
@tiginko vies co je zaujimave, ze ja som mala pri tom rcp pekne odfotene, co zostane po zliati vody a akosi ta fotka zahadne zmizla, ze by ju uniesli ufonci? :-)
1x elixir
pusta
zabulda som dodať, že tie tvoje sú bez macesovej múlky a vajíčok, čo veľmi chválim :-)
1x elixir
elixir
Ďakujem všetkým za komentáre, vidím, že mnohí ich poznáte, veľmi rada som pripomenula; a ostatným rada "predstavila"... :)
sovka62
Je to naozaj veľmi chutné, mne chutia viac ako klasické placky, niekdy vyskúšam aj podľa teba.
1x elixir
boxik
Takéto placky , ale s vajíčkom robíme aj my a ak použijete správny druh zemiakov je to delikatesa , moji vnuci ich volajú hranolkové placky. Keď som už spomenul to vajíčko , chcem sa spýtať prečo ho niektorí aj tu pri tomto recepte odmietajú. Vajíčko predsa výživári už dávno omilostili a to že má pomerne vysoký obsah cholesterolu vyváži obsah dôležitých a organizmu prospešných látok nachádzajúcich sa v ňom v jedinečnom zložení.
1x elixir
kukulienka71
milý @boxik ,ak som to dobre pochopila,nepochopil si to dobre:-)myslím,že nejde o odmietanie vajíčok ako takých,ale ak sa dá niečo urobiť bez nich,tak ich tam jednoducho nedám,lebo ich používam väčšinou ako pojivo.Vaječné jedlá mám rada na akýkoľvek spôsob,viem o ich prednostiach aj výživovej hodnote,len ich nechcem hlava-nehlava dávať všade:-)najeme sa ich v skrytej forme dosť.V mojom univerzálnom zemiakovom ceste by si ho hľadal zbytočne a pritom veľa ľudí robí aj toto cesto s vajcom.Toľko k vajcovej téme.Recept od @elixir ma potešil práve pre spomínané...
1x elixir
monullik
Nedá mi nenapísať :D teraz si ich smažím :D veď mám stále prázdny tanier :D sú parádne, najviac sa mi páči, že sú rýchlo hotové, iba postrúhať zemiaky a fertig :D no urobím manželovi k nejakému mäsku, ďakujem za recept :)
1x elixir
medovnicek
ja takto podobne pripravujem zemiakové placky - polovicu zemiakov nastrúham na hrubo a polovicu na jemno a mojim chlapom takto viac chutia ako klasika, tento tvoj nápad sa mi zapáčil, musím vyskúšať pripraviť placky aj podľa teba
1x elixir
elixir
Ďakujem za pekné komentáre aj tipy. :) @monullik som rada, že Ti chutia, s takými surovinami sa nedá nič pokaziť :)
babav
Vyborne ...u nas ich volaju "hash brown potatoes".Pre obmenu mozno pridat cierne korenie,postruhanu cibulu ,.....
1x elixir
mariamka
ja som na "fuzate" veci zvyknuta :) mam tu podobne placky aj s plodnou diskusiu, zemiaky su tradicne zaruka uspechu, @elixir mily, jednoduchy recept :)
1x elixir
havino
tak pekne chrumkavo si ich, tiež strúham na hrubo pol zemiakov a pol na jemno, bez korenín som placky ešte nejedla, skúsim aj ja
1x elixir
elixir
Ďakujem za milé komentáre, presne, toto je úplne najzákladnejšia verzia skoro "s ničím", občas sa hodí :) @zuzka11 teším sa, že chutili
eviana
@elixir , krásne placky strapaté, či fúzaté... a echt zemiakové. Robievam presne podobne... niekedy keď mám na niečo chuť a neviem ju presne špecifikovať, tak takéto placky to poriešia... a prekrásne foto, ako vždy :)
1x elixir
zuzkabluzka
sranda, ked som ako cerstva manzelka zacinala varit, chybal mi spravny elektrospotrebic na nase "podlesniky" :) tak som si ich takto struhavala... musim si to zopakovat, ma to iny smrnc ;)
dara2112
Neviem, drzi to pokope aj ked tam nie je vajicko? Ja robim iba tie klasicke s mukou vajickom cesnakom...Urcite vyskusam urcite su menej kaloricke .Dik za inspiraciu
1x elixir
anka22
tiež som ich robila v pondelok, k tomu kuracie závitky a žampinonová omáčka vynikajúce, ale placky sú výborné, stačí len omáčka
1x elixir
caterina
urcite su chutne, len asi nasaju prilis vela oleja. Skor by som ich piekla v rure.
elixir
jejda, vdaka za komentare a tipy, necakala som, ze budu mat taku odozvu, hlavne od vas co poznate, ale aj inych :) inak ano, placky drzia pokope aj bez vajicka, tiez som len relativne nedavno zistila, ze velky podiel ako pojivo ma aj skrob, v niektorych receptoch...
sara8
Výborný recept. Robievam ich tiež len ich pečiem na sucho na panvici. Po upečení potieram domácim maslom, alebo hustou pochúťkovou smotanou vymiešanou so soľou a cesnakom.
1x elixir
elixir
@paploska so šalátom museli byť moc fajn, aj pozerám, že si nastrúhala tak na hrubšie a i tak držali pokope, zdá sa, celkom pekne... :) Ďakujem, že si dala vedieť, a aj za krásnu foto :)
dara2112
Robila som ich ,su neskutocne mastne nasiaknute olejom.Chutovo v pohode aj ked s majorankou atd a pecene na plechu su ovela lepsie chutnejsie a urcite aj zdravsie.Sory to je moj nazor viac ichrobit nebudem
1x elixir
evanaaa
Je pravda, že pravé "rosti", ( dve bodky na "o" neviem dať) sú len z čistých na hrubé rezance nastrúhaných zemiakov, aj keď niekto si ich potom obohacuje o ďalšie pochutiny, ako vidím aj tu niektoré nápady, ale to už sú placky - také či onaké. Ináč, všetko je to dobré, lebo zemiakové nikdy nesklame nič. Ja som si raz kúpila v Rakúsku polotovar a z neho rosti robila ale nebolo to ono, domáce je lepšie vždy.
1x elixir
elixir
@dara2112 nie sú najdiétnejšie, to je fakt, a zvlášť ak je človek naučený na tie z plechu, ako píšeš... každý sám vie najlepšie, koľko tuku si kedy môže dovoliť prijať :) ďakujem, že si napísala :)
@evanaaa súhlasím :)
evanaaa
A viete, že dobré placky sú aj z mrkvy? K nahrubo nastrúhanej mrkve pridáme vymiešané vajcia zmiešané s ovsenými vločkami, ochutíme, môžme pridať nakrájanú vňať petržlenovú alebo pažítku......rcp je v novom čísle čas. Dobré jedlo.
1x elixir
caterina
2010 a nenapadlo ta, ze to vyprazanie nema nic spolocne s kaloriami? ja napriklad olejom nasiaknute jedlo nestravim. Zial...lebo chutne to moze byt...preto to pecenie
caterina
ja to hlavne ani neriskujem. Fritezu vobec nepouzivam a na panvici to takto nespravis...Ale netusim vobec, preco ta to stve. Nikto tu predsa recept nehani a to, ci niekto placky spravi pecene alebo vyprazane, je snad jedno.
2010
Asi tak ze jednoduchsie je umucit jedlo v oleji a mat ho nasiaknute pri nizkej teplote, ako spravne nastavit teplotu oleja kde voda v potravine sa odparuje a odpudzuje olej... a zazrak mas suche vyprazanie.
caterina
ulozis placky na papier na pecenie, bez oleja...alebo s kvapkou (doslova) ...a zazrak mas suche pecenie :D ale nebudeme sa tu natahovat kvoli piatim zemiakom :) pekny vecer, niekedy snad vyskusam aj to vyprazanie...no nie teraz
klukodvody
Krásně upečené a rychlé.Nechci si hrát na vševěda,ale protože se v komentářích objevuje diskuze odkud jsou,tak jen na okraj jsou to
Rostti to o by mělo být přehlasované,takže resty.Jinak moc hezké.Krásný den,spíš noc.
1x elixir