Zemiaková kaša
Zemiaková kaša

Fučka

babkamt - fotkababkamt, 22. novembra 2019
Fučka
Foto: babkamt

Na prianie manžela som robila jednoduché slovenské jedlo - zemiakovú kašu zvanú fučka.

4 - 5
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

6- 7 ks
1/2 KL
5 PL
2 ks
50 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme si 6 alebo 7 väčších zemiakov. Umyjeme ich a nakrájame na menšie kocky alebo na plátky, komu ako vyhovuje. Zemiaky zalejeme vodou a zakryté dáme variť. Keď začne voda vrieť, zemiaky osolíme 1/2 KL soli. Mäkké zemiaky roztlačíme pučítkom na zemiaky.

    Fučka - obrázok 1
  2. 2

    Hrniec stiahneme z ohňa. Zemiaky zasypeme 4 - 5 PL polohrubej múky. Dobre premiešame.

    Fučka - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec vrátime na oheň. Zemiaky ešte chvíľu varíme za stáleho miešanie. Kaša začne odfukovať.

    Fučka - obrázok 3
  4. 4

    Očistíme si 2 veľké cibule, nakrájame, opečieme na pol deci oleja s 2 PL masti do hneda.

    Fučka - obrázok 4
  5. 5

    Na tanier naložíme zemiakovú kašu, na vrch dáme usmaženú cibuľku. Ja osobne ju mám rada ohrievanú, trochu pripečenú.

    Fučka - obrázok 5

Diskusia k receptu

46 komentárov k receptu
Výborné jednoduché jedlo, ktoré sme kedysi jedli ešte ako deti, veľmi mi chutila tá opražená cibuľka. Dávno som kašu - fučku nejedla, robila som ju len raz, neviem prečo.....
Jeeedanenky! Toto jedlo som uz asi sto rokov nejedla. U nas na povazi sa jedla na sladko. V tanieri sa vytvarovala jamka, do nej mama dala rozpustene maslo a zaliala osladenym mliekom. To bola fajnota!!
Pripomenula si mi detstvo, keď fučku varila moja mama iba vtedy, keď k nám prišla na návštevu jej sestra a jedli ju len ony dve ( mne to pripadalo ako škrob ). O fučke som už roky nepočula, ale určite ju uvarím na večeru, veď aj chute sa menia...
@evanaaa (22.11.2019 21:28)

Ja som nepoučiteľná. Vždy, keď sa manžela opýtam, čo mám variť takto dopadnem. Jeho odpoveď znie: Dávno si nerobila fučku, fazuľovú kašu, hrachovú kašu. Hrachovú si pamätá ešte z vojny. Tam im ju podávali s bielou kávou.
@garanco (23.11.2019 17:11)

Môj chlap sa hnevá, že najradšej by som mala každý deň na stole kus mäsa. A jemu sa žiadajú jedlá, čo mu varievala jeho mama. Uspokojí sa aj so žemlovou, ryžovým nákypom:-)
@kvakac (23.11.2019 17:32)
Mala som pripravené kuracie špízy. Tie som robila poobede k večeri, mala prísť vnučka. Jasné, hodia sa k nej aj oškvarky, opečená klobása.
používateľ nemá avatar
123
ako kaša na tanieri je pre mňa novinka, u nás sa z tej zemiakovej hmoty robili lyžicou na tanier akoby halušky-škubánky a tie sa poliali potom opraženou cibuľou
@babkamt , tak toto je i pre mňa veľmi obľúbené jedlo a k tomu zakysanka a nepotrebujem žiadne mäso..práve pred týždňom som ju dala na maďarskú stránku a veľmi sa páčila, zrejme ju v takej našej forme nepoznajú, skôr ju konzumujú posypanú tvarohom..nemala som odvahu ju sem dať...
@123 (23.11.2019 21:16)

U nás sa podávala takto. Myslím si, že chuť je tá istá, či je kaša podávaná vo forme halušiek- škubánok alebo jednoducho na tanieri. Tie škubánky sú možno fotogenickejšie:-)
@izabella929 (24.11.2019 12:16)

Ja som tiež váhala, či ju mám pridať. Ale je fakt pravda, že sme celkom zabudli na tieto staré obyčajné chutné jedlá. Naša babičky zvyčajne varili mäso 1 - 2 dva krát do týždňa. Píšeš, že u našich susedov ju jedia posypanú tvarohom. Nepíšeš či na sladko alebo slano. Aj @Smejkad písala: U nás sa jedávala na sladko, s cukrom a prepraženým maslom.
Fučka je v BB i na Slovensku - Bystrické slovo a My ju robíme takto...
Do uvarených a ufučkaných-potlačených zemiakov následne za pracujete primerané množstvo Flóry a postúhaného syra...
Najlepšie Tekovský údený, alebo z Chorvátska a Pagu tvrdý - Pažský syr...
Zamiešate, musí to byť čiastočne ako žuvačka...
Vvskušajte!

U nás sa jej hovorilo "múčna kaša" - ako dieťa som ju mala veľmi rada - bola som veľmi prieberčivá, ale túto kašu som milovala a občas ju ešte aj teraz pripravím ;-)


@siuuu (26.11.2019 08:53)

Múka to je výkrmák... Menej prísad viac chuti...
V mnohých jedlách zahusťujeme doma Solamylom...
Je viac druhov Solamylu - mäso- koláče - adekvátne i viac typov Solamylu
...
Kupujem Solamyl v Česku...
@bianka7 (26.11.2019 16:05)

Neber nasledovne ako urazku prosim ta,ale neda mi nereagovat.... :-)))))))))
Kolko je kus vody?? ;-))))
Vzdy sa smejem na podobnych hlaskach ako napr. : ,,stis ten plyn,, a podobne...
:-))))))))
Pekny vecer vsetkym zelam ;)
@leaela (26.11.2019 18:48)
Ja mám bývalú kolegyňu z prace, pochádza od Rimavskej Soboty, tiež som pobadal že sa vyjadruje týmto výrazom, napr. boli sme kus na prechádzke, dali sme kus hentoho.. je to ich dialekt, možno aj ona pochádza z tejto oblasti. Myslím že je to vyjadrenie niečoho ako primerané, neurčité množstvo... len tak aby sa nepovedalo alebo známe “přiměřeně.. “ :-)
@kimlo (26.11.2019 19:49)

Ja mam mangelku z okolia NZ,a ked rozkaze detom: ,,pod sem,pri plot,,(nie,, k plotu,,),tak sa tiez sulam ;-)))))
Ale,je to mile,take nase,slovenske..... ;-))),rozumieme si:-)))
Majme pekny zajtrajsok***** ;-)))
Trochu odbočím a pridám niečo k Cesnakovej polievke...
Urobíte si cesnačku... Do taniera narežete hrubšie nakrájané rezance Olomouckých syrečkov a zalejeme polievkou...
Dobrú chuť!

Pridaj komentár k receptu: