Frankfurtská polievka
Foto: svetlusb
Túto polievočku som varila prvý krát a mala veľký úspech. Stále skúšam nové polievočky, pretože môj syn ich zbožňuje. Je to jednoduchý a rýchly Zobraziť celý popisTúto polievočku som varila prvý krát a mala veľký úspech. Stále skúšam nové polievočky, pretože môj syn ich zbožňuje. Je to jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne každý.
tepelná úprava
Postup
-
1
Na bravčovej masti opražíme cibuľu, pridáme hladkú múku, zamiešame, chvíľu opražíme a pridáme mletú papriku. Zamiešame a pomaly zalievame za stáleho miešania vodou alebo vývarom. Privedieme k varu, pridáme soľ, korenie, rascu a zemiaky. Necháme variť a keď budú zemiaky už napoly uvarené, pridáme na kolieska nakrájané párky. Varíme kým sú zemiaky hotové a odstavíme. Dobrú chuť.
Naša polievočka z nedele.
Ak zahusťuješ zápražkou, zahusťuje sa až na konci, keďže múka je už opražená, stratila typickú múčnu chuť a stačí ju len krátko povariť. Okrem toho, keď pridáš múku na začiatku, jedno či ako zápražku, alebo len rozmiešanú vo vode, múka klesne na dno, prilepí sa, prípadne aj pripáli a je po polievke. Preto je lepšie zahusťovať až na konci varenia, hlavne vtedy, keď sa polievka varí dlhšie. Ináč ju treba častejšie premiešať.
Dovolím si s Tebou nesúhlasiť, v profesionálnych receptoch sa dáva zápražka do polievky na začiatku varu. Dôvod je že stačí menej zápražky, teda tuku a múky, a že po vychladnutí nezostane polievka kašovitá a nemusí sa následne riediť.
Ty dávaš do kapustnice zápražku?
Dávam, u nás sa varí zapražená. Aj do fazuľovej alebo šošovicovej.
NA ZAČIATKU - pri type polievok ako je napríklad táto frankfurtská (rascová a pod.), kde sa začína zápražkou a z nej sa pridaním ďalších surovín robí polievka.
NA KONCI - pri tom type polievok, kde sa hlavná zložka varí samostatne (napr. fazuľa), zápražka sa robí tiež zvlášť a spoja sa až v závere (zápražka do polievky, nie naopak). Treba však podotknúť, že zápražka má byť už vtedy dostatočne povarená (najmenej 20 minút). Tak zvykli učiť majstri odborného výcviku budúcich kuchárov. Viac si nespomeniem a knihu po ktorej teraz v duchu siaham mám momentálne cez 1000 km ďaleko.. Každopádne, doma nech si varí každý ako chce, veď to nie je len o správnom technologickom postupe, ale aj o špecifických potrebách, možnostiach, preferenciách, zvykoch atď.