Zapekané zemiaky zo surových zemiakov.

Francúzske zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: margitka100

Zemiaky na francúzske väčšinou varím, no keď je menej času, tak aj táto jednoduchšia verzia je veľmi chutná.

30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Dáme uvariť 5 vajíčok na tvrdo. Zemiaky očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na polkolieska, na hrúbku cca 0,5 cm. Osolíme, okoreníme rascou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou.
  3. Pekáč vymastíme sadlom (môžete namiesto sadla použiť olej). Viac ako polovicu zemiakov dáme do pekáča. Potom poukladáme klobásku a špekáčiky a uvarené vajíčka pokrájané na kolieska. Na hrubom strúhadle nastrúhame tvrdý syr a nasypeme do pekáča. Na syr poukladáme zvyšok zemiakov.
  4. V miske vymiešame kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu a 5 surových vajíčok. Trocha osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Túto zmes vylejeme na zemiaky.
  5. Plech zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 1,5 hod. Ja po cca hodine odokryjem a dopekám, aby boli pekne pripečené. Dobrú chuť.