Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my fotorecept

zdenulla - fotkazdenulla, 10. februára 2013
Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept)
Foto: zdenulla

Takto ich máme radi my.

45+15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg (uvarené v šupke)
6 ks
350 - 400 g
400 g
200 g
 strúhaný + plátky
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. 4 vajíčka uvaríme natvrdo, zvyšné 2 použijeme do smotanovej zálievky.

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech vytrieme masťou a vysypeme strúhankou

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, nakrájame na plátky a začneme ukladať na plech. Osolíme, okoreníme, pridáme plátky masla a tvrdého syru.

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrstvíme vajcia uvarené natvrdo a klobásu

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme časťou smotanovej zálievky, ktorú pripravíme zo smotany, 2 vajíčok, soli, korenia a papriky

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujeme vo vrstvení: Zemiaky, soľ, MČK, maslo, syr, vajcia, klobása, zálievka

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec navrstvíme zvyšné zemiaky, opäť osolíme, okoreníme, pridáme maslo, zalejeme zvyšnou zálievkou, posypeme tentoraz strúhaným syrom a jemne strúhankou

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme 45 minút prikryté alobalom a 15 minút odkryté. Ja som piekla v starej plynovej rúre bez označenia stupňov, myslím, že na strednom stupni :-D

  9. 9

    Podávame s kyslými uhorkami.

    Francúzske zemiaky, ako ich ľúbime my (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zdenulla
@concord navrchu vytvorí chrumkavú kôrku a naspodku taktiež..tá spodná zároveň predchádza pripáleniu- síce môže sčernieť avšak neprichytí sa na plech..pomáha to teda pri tých starších neteflónových pekáčoch :)
astheart
Vypadá to úžasně! Já vařím jen pro sebe, tak ty "francouzské brambory" vždycky poskládám z toho, co najdu v ledničce (tedy i mraženou zeleninu). Takže jsou pokaždé trochu jiné, ale chutnají mi moc. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia