Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Tento recept som sa už dlho chystala urobiť.Našla som ho na stránke môjho oblúbeného blogera Matta, ktorý ho robil s Calvadosom.Ja som mala zase len tú hruškovicu, ktorá sa u nás nie a nie minúť.Recept som si upravila na svoje chuťové bunky - mám rada štiplavkavú chuť kremžskej horčice a moja vlastná horčica sa na mna usmievala v chladničke.Výsledok bol božský!!!! Odporúčam vyskúšať, ja som nevydržala ani kým to poriadne vychladlo a moje diétne predsavzatia sa topili ako kačacia masť na vrchu...
Postup
- Mäso nakrájame na malé kocky. Polejeme hruškovicou alebo jablkovým džúsom.
- Pridáme bobkové celé listy, aby sme ich ľahko potom mohli vybrať a v mažiariku podrvené korenie. Nasekáme tymián a tiež pridáme k mäsu. Dobre premiešame a zakryté dáme na 24hodín do chladničky.
- Po 24 hodinách vyberieme mäso z chladničky, na panvici na troške oleja prudko opečieme, kým mäso nezbelie.
- Dáme do väčšieho pekáča, ktorý má dobre tesniaci vrchnách - ja som použila jenskú misu s vrchnákom. Pridáme bravčovú a kačaciu masť.
- Podlejeme vývarom tak, aby mäso bolo zakryté, prikryjeme pokrievkou a dáme do rúry vyhriatej na 120 st.C na 3 hodiny. Párkrát skontrolujeme, poprípade podlejeme vodou, ak sa vyparila.
- Po 3 hodinách pekáč vyberieme z rúry, vyberieme mäso a zvyšnú tekutinu nalejeme do sklenej nádoby, aby sme videli vrchnú vrstvu tuku. Mäso rukami rozdrobíme na vlákna.
- Premiešame zliatu tekutinu a po lyžiciach postupne pridávame k mäsu, aby sme dosiahli mäkkú konzistenciu - asi 8 lyžíc. Primiešame posekanú petržlenovú vňať a horčicu.
- Mäsovú zmes natlačíme do malých misiek, rukou poriadne pritlačíme a dáme do chladničky na 1 hodinu.
- Tekutinu, zliatu po pečení, necháme stáť na chladnejšom mieste, aby sa nám na vrchu utvorila vrstva tuku, oddelená od mäsového vývaru. Naberačkou potom opatrne zoberieme tukovú vrstvu z povrchu, ak máme málo, rozpustíme si v mikrovlnke ešte trochu kačacej a bravčovej masti - budeme totiž liať tekutý tuk na vychladenú mäsovú zmes v miskách.
- Misky zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.
- Ďalej je to už len o sebaovládaní. Takto uložené rilette vydržia v chladničke aj niekoľko týždňov. Keď sa načne, je dobré skonzumovať obsah misky počas niekoľkých dní.
- U nás bude skôr problémom udržať obsah v miskách počas niekoľkých dní...:-)))