Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Tento recept som sa už dlho chystala urobiť.Našla som ho na stránke môjho oblúbeného blogera Matta, ktorý ho robil s Calvadosom.Ja som mala zase len tú hruškovicu, ktorá sa u nás nie a nie minúť.Recept som si upravila na svoje chuťové bunky - mám rada štiplavkavú chuť kremžskej horčice a moja vlastná horčica sa na mna usmievala v chladničke.Výsledok bol božský!!!! Odporúčam vyskúšať, ja som nevydržala ani kým to poriadne vychladlo a moje diétne predsavzatia sa topili ako kačacia masť na vrchu...

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na malé kocky. Polejeme hruškovicou alebo jablkovým džúsom.
  2. Pridáme bobkové celé listy, aby sme ich ľahko potom mohli vybrať a v mažiariku podrvené korenie. Nasekáme tymián a tiež pridáme k mäsu. Dobre premiešame a zakryté dáme na 24hodín do chladničky.
  3. Po 24 hodinách vyberieme mäso z chladničky, na panvici na troške oleja prudko opečieme, kým mäso nezbelie.
  4. Dáme do väčšieho pekáča, ktorý má dobre tesniaci vrchnách - ja som použila jenskú misu s vrchnákom. Pridáme bravčovú a kačaciu masť.
  5. Podlejeme vývarom tak, aby mäso bolo zakryté, prikryjeme pokrievkou a dáme do rúry vyhriatej na 120 st.C na 3 hodiny. Párkrát skontrolujeme, poprípade podlejeme vodou, ak sa vyparila.
  6. Po 3 hodinách pekáč vyberieme z rúry, vyberieme mäso a zvyšnú tekutinu nalejeme do sklenej nádoby, aby sme videli vrchnú vrstvu tuku. Mäso rukami rozdrobíme na vlákna.
  7. Premiešame zliatu tekutinu a po lyžiciach postupne pridávame k mäsu, aby sme dosiahli mäkkú konzistenciu - asi 8 lyžíc. Primiešame posekanú petržlenovú vňať a horčicu.
  8. Mäsovú zmes natlačíme do malých misiek, rukou poriadne pritlačíme a dáme do chladničky na 1 hodinu.
  9. Tekutinu, zliatu po pečení, necháme stáť na chladnejšom mieste, aby sa nám na vrchu utvorila vrstva tuku, oddelená od mäsového vývaru. Naberačkou potom opatrne zoberieme tukovú vrstvu z povrchu, ak máme málo, rozpustíme si v mikrovlnke ešte trochu kačacej a bravčovej masti - budeme totiž liať tekutý tuk na vychladenú mäsovú zmes v miskách.
  10. Misky zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.
  11. Ďalej je to už len o sebaovládaní. Takto uložené rilette vydržia v chladničke aj niekoľko týždňov. Keď sa načne, je dobré skonzumovať obsah misky počas niekoľkých dní.
  12. U nás bude skôr problémom udržať obsah v miskách počas niekoľkých dní...:-)))