Francúzska krémová cesnaková polievka

maya2912 - fotkamaya2912, 12. januára 2013
Francúzska krémová cesnaková polievka
Foto: maya2912

Viem, že tento recept nie je vo svete varenia žiadnou novinkou, ale pre mňa to bolo tenkrát poprvé a keď som už toľko cesnaku načistila, tak som si vravela, že pojdem s receptom aj na varechu :) Nech sa páči...

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 hlavičky
2 ks
5 ks
60 g
0,5 l
0,5 l
 na strúhanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod si pripravíme pevné nervy a očistíme tie tri hlávky cesnaku, tiež cibuľku, ktorú si nakrájame na kocky a podobne aj zemiaky na kocky. Odmeriame si pol litra mlieka a dáme si variť bujón do pol litra vody. Odvážime si maslo (ja som nevážila ale dala od oka :)) a môžme sa pustiť do varenia.

    Francúzska krémová cesnaková polievka  - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme si polovičku masla, teda 30g a opražíme na ňom strúčiky cesnaku, pridáme k tomu cibuľku a tiež pražíme tak dve minútky. Pridáme k tomu zemiaky aj so zvyškom masla a premiešame.

  3. 3

    Nakoniec do toho dáme pol litra mlieka a vývar. Vo väčšine receptov píšu, že zeleninový a že môže byť aj z bujónu. Ja som mala po ruke iba slepačí bujón a polievočke to nijako neuškodilo :) Celé to povaríme kým všetko nezmäkne, ja som varila 25 minút.

  4. 4

    Hotovú polievku potom rozmixujeme do hladka a podľa chuti pridáme soľ, korenie a majoránku. Ja som do polievočky pred podávaním pridala aj postrúhaný tvrdý syr a chutila báječne. Všetkým prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

outback
Vďaka, už je uložený. Mám rád cesnak a v kombinácii so syrom to musí byť výborné, takže spravím čo najskôr. Skúsim pridať aj opečené kocky rohlíka.
martamm
Maya, nie je toho cesnaku veľa? Nedokážem si ani predstaviť, ako to musí štípať...
maya2912
@martamm , no prave ze nie, ten cesnak tam nie je skoro vôbec cítiť, priateľ mi neveril kolľko ho tam je, keď som mu vravela, že tri hlávky, tak sa ma spýtal či som nechcela povedať tri strúčiky...treba vyskúšať :)
bogar
cesnak straca pri prazeni alebo vareni taku vyraznu chut a aromu, cize nestipe... vobec :) a v kombinacii s mliekom duplom, ja napr potom po odstaveni pridam este dve tri struciky pretlaceneho aby bolo citit aromu :)
evanaaa
A nie je to náhodou cesnak čínsky? Lebo aj mne sa zdá veľa, aj keď cesnak a všetko s ním mám rada, asi je málo aromatický, cesnakový. Alebo ho naozaj nie je cítiť.
vegetariankapp
bogar má pravdu nie je cítiť ked sa povarí ale nakoniec aj my pridávame ešte pokrájaný alebo pretlačený aby bolo cítíť cesnakovú chuť. A k tomu krutoniky mnam. vdaka za pripomenutie skvelá polievočka my nepridávame mlieko ale vyskúšam určite bude dobrá.
dnika
Milujeeem túto polievku!!! Keď robím cesnakovú, vždy len túto. A nemusíte sa vôbec obávať toho množstva cesnaku, polievka je aj napriek tomu jemná :) a receptík je pekne napísaný, palec hore :)