Foto: oksimo
Tento recept mám od mojej francúzskej kamarátky a veľmi mi chutí, možno bude aj Vám :)
porcie
príprava
Postup
-
1
Na hrubo si nakrájame cibuľu, môžme pridať aj nejakú tú červenú, nech to je farebnejšie.
- 2
Rozpálime si maslo v hrnci, pridáme cibuľu, pekne osolíme a prudko orestujeme. Pridáme biele víno a horúci vývar (slepačí, hovädzí, podľa toho, ktorý mám v rezerve v mraziaku)
- 3
Nakrájame si polovicu bagety a polovicu eidamu na kocky.
- 4
Pripravené :) počkáme kým nám polievka začne vrieť.
- 5
Bagetu so syrom dáme do kotla :) raz premiešame, okoreníme čerstvo mletým korením a nezabudnime na provensálske bylinky. Necháme ju pomaly variť a už ju viac nemiešame, bageta sa rozvarí a tým aj zahustí celú polievku.
- 6
Medzitým si pripravíme druhú polku bagety. Nakrájame na kolieska, dáme na ne trochu masla a zasypeme strúhaným syrom, čo sme si odložili. A dáme si ich zapiecť do horúcej rúry.
- 7
Dobrú chuť
- 2
Mne sa recept paci, takto ho robim aj ja....len tak dalej ;)
To mi zároveň pripomenulo jeden nie veľmi zdravý, zato skvelý recept, varecha.pravda.sk/recepty/leco-mojho-otca-fotorecept/1957...
Preslavenou v kucharskych knihach sa stala prave ta ktora je uvedena ako "hneda" /dosiahnuta tou pomalou karmelizaciou cibule, ktora da polievke tu spravnu chut bez vela prisad - cize nic za par minut/;
Chlieb so syrom nie je vedla ale v nej na vrchu, podavana v jedno -servirovacich zapekacich miskach par minut pod grilom ci salamandrom a chlipka sa horuca.
Ja robim napr. aj ciru na kyslo z jarnej cibulky so stratenym vajickom - a tiez ju volaju "francuzskou".
Ta vsak potrebuje kratkodobu upravu.
Mozem akukolvek verziu a na tvojej aj s tymi chlebickami vedla by som si pochutila tiez.