Focaccia takmer bez čakania

bugout - fotkabugout, 27. marca 2021
Focaccia takmer bez čakania
Foto: bugout

Pečeniu sa moc nevenujem, ale tento recept ma zaujal. Dáva sa raz toľko kvasníc a nečaká sa na vykysnutie cesta. Netuším či je Zobraziť celý popisPečeniu sa moc nevenujem, ale tento recept ma zaujal. Dáva sa raz toľko kvasníc a nečaká sa na vykysnutie cesta. Netuším či je to zdravé, nezdravé, originál alebo neoriginál. Je to rýchle, variabilné a výborné.

20 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
2 bal. (instantné)
3 dcl
1 dcl
2 ČL
Plnka podľa chuti:




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku s instantným droždím a pridáme soľ, prilejeme vodu a olej. Spracujeme cesto. Ak chceme plniť, vmiešame suroviny nakrájané podľa preferencií do cesta. Cesto vymiesime, trvá to 5 - 10 minút. Podľa toho čím chceme plniť (ak chceme), môžeme vymiesené cesto natiahnuť naplniť preložiť a premiesiť. Keď som to priamo miesil aj s plnkou, dával som len sušené paradajky. Druhým spôsobom som dával sušené paradajky aj olivy. Bál som sa, že olivy by desať minút miesenia neprežili. Ešte jedna drobnosť pre amatérov v pečení ako som ja. Keď použijete sušené paradajky v oleji, tak podľa toho ako sú mastné, bude treba viac podsypať múkou.

  2. 2

    Cesto dáme na plech s papierom na pečenie a natiahneme na tvar aký chceme. Zakryjeme a dáme na 20 minút niekde kde je teplejšie. A zapneme vyhriať rúru na 220 °C. Po 20 minútach cesto "popicháme" prstami. Potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a hrubou soľou. Pečieme 20 minút.

    Focaccia takmer bez čakania  - obrázok 2
  3. 3

    Čerstvo upečená je úžasná. Na druhý deň to už nie je úplne ono. Ale stále nie je o nič horšia ako väčšina odstáteho pečiva. Niektoré foto sú z prvého pokusu kde som robil len zo štvrť kila múky, tak ak sa zdá malá, je to v poriadku.

    Focaccia takmer bez čakania  - obrázok 3
  4. 4

    Pozdĺžne prekrojená a naplnená... Čím iným ako milánskou salámou.

    Focaccia takmer bez čakania  - obrázok 4
  5. 5

    Tu ako čerstvo upečená na sobotné raňajky... Toto je z polovičnej dávky teda z 250 g múky.

    Focaccia takmer bez čakania  - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Vděčný receptík, krásné fotečky. Ještě mám otázku, zda mouka je - odhad - polohrubá? Vím, že druh mouky neřešíš, ale pro zajímavost by to bylo milé. Hezké odpoledne!
bugout
@haji (27.3.2021 13:55) áno dal som polohrubú :-) ale naschvál som to nepísal do receptu... Nechcel som zavádzať ľudí čo su zvyknutí napríklad skôr na hladkú. Aby sa potom do mňa nepustili, že to musí byť taká a taká múka. Asi si budem musieť naštudovať niečo o múke a pečení.
haji
@bugout (27.3.2021 14:16)
Je to v pohodě, také některé koláče peču s hladkou a jiné s polohrubou moukou. Každý jak mu to ukazuje doma ve špajzu. Sondovala jsem z čeho je tvůj originál. Nic víc a nic míň. Dobře to znám, když špajza nemá v nabídce to ono potřebné a jeden musí /nebo nemusí/ experimentovat. Hezkou neděli!
bugout
@haji ďakujem a nápodobne. Ešte sa vrátim k múke. Recept bude z nejakých zahraničných stránok, už si nepamätám. Keďže mám napísané len múka z najväčšou pravdepodobnosťou bola v originál recepte "all purpose flour". Keby to bol český alebo slovenský web tak by som si určite napísal presný recept aj s druhom múky a ak niečo mením, tak si to poznačím, aby som nezabudol :-))
klukodvody
Člověče to je paráda. Někdy nám už na neděli dochází pečivo a toto je vážně velká rychlovka. Díky. Receptík jednoduchý a rychlý. To mám rád a bude moc dobrý i na tuto dobu.
bugout
@klukodvody presne ako hovoríš tak som s tým začal ako núdzovka... Ale napríklad včera som na raňajky nekupoval pečivo a piekol toto.... Keď je to čerstvo upečené nič z obchodu sa na to nechytá. Preto niekedy cielene toto pečiem aj keď môžeme nakúpiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia