Focaccia
Focaccia takmer bez čakania
Autor receptu: bugout
Pečeniu sa moc nevenujem, ale
tento recept ma zaujal. Dáva sa raz
toľko kvasníc a nečaká sa na
vykysnutie cesta.* Netuším či je to
zdravé, nezdravé, originál alebo
neoriginál. Je to rýchle, variabilné a
výborné.
Postup
- Zmiešame múku s instantným droždím a pridáme soľ, prilejeme vodu a olej. Spracujeme cesto. Ak chceme plniť, vmiešame suroviny nakrájané podľa preferencií do cesta. Cesto vymiesime, trvá to 5 - 10 minút. Podľa toho čím chceme plniť (ak chceme), môžeme vymiesené cesto natiahnuť naplniť preložiť a premiesiť. Keď som to priamo miesil aj s plnkou, dával som len sušené paradajky. Druhým spôsobom som dával sušené paradajky aj olivy. Bál som sa, že olivy by desať minút miesenia neprežili. Ešte jedna drobnosť pre amatérov v pečení ako som ja. Keď použijete sušené paradajky v oleji, tak podľa toho ako sú mastné, bude treba viac podsypať múkou.
- Cesto dáme na plech s papierom na pečenie a natiahneme na tvar aký chceme. Zakryjeme a dáme na 20 minút niekde kde je teplejšie. A zapneme vyhriať rúru na 220 °C. Po 20 minútach cesto "popicháme" prstami. Potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a hrubou soľou. Pečieme 20 minút.
- Čerstvo upečená je úžasná. Na druhý deň to už nie je úplne ono. Ale stále nie je o nič horšia ako väčšina odstáteho pečiva. Niektoré foto sú z prvého pokusu kde som robil len zo štvrť kila múky, tak ak sa zdá malá, je to v poriadku.
- Pozdĺžne prekrojená a naplnená... Čím iným ako milánskou salámou.
- Tu ako čerstvo upečená na sobotné raňajky... Toto je z polovičnej dávky teda z 250 g múky.