Flank steak fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 26. mája 2012

...alebo steak z boku (hovädzia slabina) s omáčkou z medvedieho cesnaku a dobrého vína, steak som pripravoval podľa tohoto receptu ďakujem :)

20 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

marináda:
2-3 PL
1-2 PL
1 PL
1-2 KL
1-2 KL
3-4 strúčiky
Omáčka:
100 ml
200 ml
1-2 PL
1-2 oriešky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...hovädziu slabinu, pekný hrubší kúsok mäsa som zabalil do fólie a nechal som v chladničke odpočívať asi 5 dní, ale nič by sa nestalo, ak by si tam poležal aj dlhšie. Pred zabalením som z neho orezal všetky zbytočné časti, ale neumýval som ho. Po týždni som mäso rozbalil, umyl, cez vlákna som ho jemne ponadrezoval a naložil do marinády aspoň na 23,5 hodiny...

    Flank steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na druhý deň som ho osušil a dal na rozpálenú suchú panvicu, asi na 3,5 minúty z každej strany, ale ten čas je len orientačný...záleží na hrúbke mäsa a na tom, ako prepečený steak chcete mať...

    Flank steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...na panvici som ho ešte posolil a nešetril som ani čerstvo mletým korením. Po upečení som ho nechal 10 minút odpočívať zabalený v alobale. Na panvicu som nalial suché červené vínko, rozpustilo prichytenú marinádu, prilial som zbytok marinády a keď sa to všetko zredukovalo, tak sladkú smotanu. Dochutil som trstinovým cukrom, soľou a keď už mala omáčka ideálnu hustotu, odstavil som ju. Na záver som pridal medvedie pesto a jeden, dva oriešky masla...

    Flank steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...odpočinutý steak som priečne narezal na tenučké plátky...

    Flank steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dôležité je mäso nechať dostatočne odležať, marinovať aspoň jeden deň, neprehnať to s pečením a narezať na tenké plátky...potom to dopadne ako na poslednej fotke... dobrú chuť :)

    Flank steak (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Po viacerých zlých skúsenostiach s kvalitou mäsa už nemám odvahu pripravovať jedlá z hovädziny. Ale toto má láka............
andys
Paráda, ukladám do KK, na leto sa zíde ;)
evusik
aj ja také chcem, vyzerá to úúúúúžasne :-)
2010
Velmi pekne spraveny recept :)
babav
Perfektne ....masko fajnove vdaka vybornej marinade ;-)
gman
krasna. radost pozerat. tu slabinu si zohnal nejako speci, alebo si prisiel do obchodu a vypytal si si?
enerrgizer
ďakujem :) @gman ...normálne, ale mäsiar bol "ústretový" a mal na mňa čas, ale hlavne mal mäso v chladničke :)
bozulka
Nádherný recept,ale nikdy by ma nenapadlo také niečo urobiť zo slabiny...tá bývala na varenie,guláš alebo fašírky...Človek sa celý život učí.
modrykamen
Hovädzinu kvôli vysokej cene varíme pomenej, ale minule ma predavačka nahovorila na slabinu na steaky a rozplývala sa, aké je to neskutočne dobré. Tak teraz mäsko v chladničke a hľadám vhodné recepty. A tento recept mi prišiel vhod, zdá sa, že je to, čo chcem. Tak napácovať a ide sa na to. Srdečná vďaka za tento recept.
pusta
tento recept mi akosii ušiel - fantastické. nádhera. @energizzer dakujem ti za túto lahôdku :-)
pusta
@enerrgizer , chystám sa na tvoj vynikajúci recept. zo surovín nemám len balzamikový krém. prosím ťa, v ktorých hypermarketoch alebo v špecializovaných obchodoch ho možno kúpiť?
dakujem ti za odpoved.
enerrgizer
ďakujem, dôležité je kvalitné, dobre odležané mäso a po upečení ho priečne narezať na tenké plátky @pusta balazamiko krém som kúpil v metre...
jujoska
ahoj @enerrgizer , mozno mi poradis: teraz maju v akcii flank steak v Metre (vakuovany z Holandska), chcela by som ho kupit a pripravit podla tvojho receptu. Problem je v tom, ze by som to potrebovala robit az koncom januara, myslis ze to mam nechat v povodnom obale a vydrzi to? Alebo navrhujes to radsej vybrat, osusit a znovu zabalit (mam aj vakuovacku). Zatial netusim, aka doba spotreby je uvedena na obale....
enerrgizer
ahoj, záleží od doby spotreby...ak nebude do konca januára, asi ho daj radšej zmraziť a jeden dva dni pred prípravou ho nechaj rozmraziť a potom napácuj...dobrú chuť :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha