Foto: enerrgizer
...alebo steak z boku (hovädzia slabina) s omáčkou z medvedieho cesnaku a dobrého vína, steak som pripravoval podľa tohoto receptu ďakujem :)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
marináda: | |
2-3 PL |
|
1-2 PL |
|
1 PL |
|
1-2 KL |
|
1-2 KL |
|
|
|
|
|
3-4 strúčiky |
|
Omáčka: | |
100 ml |
|
|
|
200 ml |
|
1-2 PL |
|
1-2 oriešky |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
...hovädziu slabinu, pekný hrubší kúsok mäsa som zabalil do fólie a nechal som v chladničke odpočívať asi 5 dní, ale nič by sa nestalo, ak by si tam poležal aj dlhšie. Pred zabalením som z neho orezal všetky zbytočné časti, ale neumýval som ho. Po týždni som mäso rozbalil, umyl, cez vlákna som ho jemne ponadrezoval a naložil do marinády aspoň na 23,5 hodiny...
-
2
...na druhý deň som ho osušil a dal na rozpálenú suchú panvicu, asi na 3,5 minúty z každej strany, ale ten čas je len orientačný...záleží na hrúbke mäsa a na tom, ako prepečený steak chcete mať...
-
3
...na panvici som ho ešte posolil a nešetril som ani čerstvo mletým korením. Po upečení som ho nechal 10 minút odpočívať zabalený v alobale. Na panvicu som nalial suché červené vínko, rozpustilo prichytenú marinádu, prilial som zbytok marinády a keď sa to všetko zredukovalo, tak sladkú smotanu. Dochutil som trstinovým cukrom, soľou a keď už mala omáčka ideálnu hustotu, odstavil som ju. Na záver som pridal medvedie pesto a jeden, dva oriešky masla...
-
4
...odpočinutý steak som priečne narezal na tenučké plátky...
-
5
...dôležité je mäso nechať dostatočne odležať, marinovať aspoň jeden deň, neprehnať to s pečením a narezať na tenké plátky...potom to dopadne ako na poslednej fotke... dobrú chuť :)
dakujem ti za odpoved.
Tato tvoja marinada vyzera uzasne, omacka tiez 5*