Filet s provensálskou zeleninou

Michal Klimek
šéfkuchár hotela Bellevue v Bardejove, 15. júna 2010
Filet s provensálskou zeleninou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

800 g
50 g
150 g
150 g
150 g
100 g
50 g
200 ml
600 g
100 g
 zväzok




Postup

  1. 1

    Baklažán, cuketu, mrkvu, cibuľu, papriku a cesnak nakrájané na malé kocky restujeme na masle, pridáme zväzok byliniek, zalejeme paradajkovým pyré a dusíme, kým zelenina nezmäkne.

  2. 2

    Očistenú filetu (šťuka, sladkovodný žralok, hlavátka, sumec) osolíme, okoreníme a dusíme na masle. V šupke uvarené zemiaky nastrúhame, osolíme vyformujeme do kruhu a dáme do rúry zapiecť.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Provensálske bylinky sú zmesou, ktorá obsahuje rozmarín, majorán, tymian, estragón, oregano, bôb, bazalku, šalviu a saturejku. Niekedy sa pridávajú aj kvety levandule.

Diskusia k receptu

tinca
@redakcia zaujali ma tie zemiaky zapečené v rúre do kruhu, vyskúšam,ale aj rybka fajne vyzerá.
marienka44
Baklazan nemozno len tak pridat k ostatnemu, musi sa posolit, aby pustil stavu a utriet ho potom servitkou. Inac je horky. To sefkuchar M. Klimek by mal ovladat. :-)
vcelka
Vobec netreba baklažán soliť. Nikdy nesolím a je dobrý. Soliť treba tvrdú zeleninu - tekbicu, patizón, prípadne kapustu na čalamádu.
vcelka
nedalo mi to pokoja a preliezla som internet. Špeciálne som tam natrafila na zmienku, že šéfkuchári baklažány nesolia a pokiaľ nie je starý, tak horký nebude. Takže s tou kategorickou jednoznačnosťou radšej opatrne. Vždy môže byť ešte niekto múdrejší a skúsenejší...:-))
vcelka
nedalo mi to pokoja a preliezla som internet. Špeciálne som tam natrafila na zmienku, že šéfkuchári baklažány nesolia a pokiaľ nie je starý, tak horký nebude. Takže s tou kategorickou jednoznačnosťou radšej opatrne. Vždy môže byť ešte niekto múdrejší a skúsenejší...:-))
concord
No Marienka je asi moc múdra. Ja som začal baklažán používať v roku 1971 keď som ho objavil na trhovisku u Bulharov na Starom centrálnom. Bulhari ma poučili ako ho využiť vkuchyni(vynikajúci je dusený ako huby s vajcom). Robill som ho aj ako rezne v trojobale a len taká kuriozita pre mladých, keď som chcel k tomu tatárku tak som musel v sobotu ráno najprv utekať do lahôdok na Szaboovej aby sa mi ušla. Holt zlaté časy komunizmu.
marianne69
tiez uz baklazan nesolim, solila som,ale videla som v nejakej relacii,kde sa rozpravali kuchari o tom,ze je to zbytocne.Uz podla ingrediencii vidiet,ze to bude vyborne..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia