Fazuľový burger v domácich žemličkách fotorecept

Branislav Laš
šéfkuchár hotela Salamandra**** v Hodruši-Hámroch, 10. februára 2017
Fazuľový burger v domácich žemličkách (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Žemle:
200 ml
40 g
40 g
2 ks
250 g
150 g
100 g
Burgery:
400 g
100 g
50 g
20 g
50 g
300 ml




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, soli a cukru spravíme kvások, ktorý poprášime múkou a necháme vykysnúť. Keď je nakysnutý, pridáme vajcia a múku a vymiešame cesto. Necháme asi 40 minút nakysnúť.

  2. 2

    Pripravené cesto nakrájame na rovnaké časti a vypracujeme na bochníky, ktoré ešte necháme podkysnúť a natrieme maslom. Pečieme v rúre asi 15 minút.

  3. 3

    Z uvarenej fazule, cesnaku, cibule a mäty vypracujeme burgery, ktoré dochutíme soľou a korením a obalíme v strúhanke a opečieme na oleji dozlatista. Hamburgery plníme podľa chuti, môžeme použiť rôznu zeleninu, dresingy, syry...

Diskusia k receptu

radost
oko je spokojné..
ešte prosím milovníkov burgerov o radu:
ako to jete..??rozoberiete..??
ja mám veľkú hubu..no malé ústa pre takéto sústa..:-)
fazuľu pomlieť..??vajce tam nie je..čo to drží pohromade..??
tie "fašírky" fazuľové bych urobila...
evanaaa
Soľ do kvásku? Ja stále čítam, že doň nepatrí, lebo brzdí kvasenie, ale keď už aj šéfkuchár takto pripravuje, asi má skúsenosti. Potom kde je chyba, alebo - rozdiel - bez soli a so soľou? Inak, mne by stačilo tie žemličky natrieť maslom alebo dobrou nátierkou.......
cesminaz
Vyzeraju na tej hlavnej fotke velmi pekne.Len zahryznut by bol asi problem :-)
redakcia
@Radost (10.2.2017 10:18)

Zistili sme toto: Uvarena fazuľa sa popučí a do fašírok sa nepridáva vajce. Ak fašírky dobre rukami postláčate, držia aj bez vajca.
haji
@Evanaaa (10.2.2017 21:01)
Přesto bych neriskovala se solí přímo v kvasnicovém kvásku. Ani do kváskového rozkvasu se sůl nedává, až do samotného těsta, přestože je to jiný druh kvašení. Podle mě je na sůl čas. Dát ho do těsta je sázka na jistotu.
haji
Oprava : "Dát ji, sůl, do těsta je sázka na jistotu." Vloudil se mi tam mužský rod.
evanaaa
@Haji , veru, to som mala na mysli, práve preto sa dáva cukor, ten naštartuje kvasenie, ale soľ? Aj keď už som tu videla recept(y) kde dala kuchárka soľ do kvásku a keď jej niekto oponoval, povedala, že to nemá vplyv na kvasenie, ale podľa mňa má.......
haji
@Evanaaa (11.2.2017 21:31)
Souhlas. Jsem si několikrát nedala pozor a sůl nasypala na kvásek vylitý do mouky. Zavraždila jsem si kvasinky, upekla podešev. Od té doby sůl dávám na okraj mísy, po obvodě, také ne na jedno místo a hlavně dál od kvasnicového kvásku. Je to moje zkušenost.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia