Fazuľovica mojej maminy

lindarty - fotkalindarty, 25. marca 2013

Ani neviem či mám tento recept zaradiť k polievkam, alebo hlavnému jedlu... My ju máme ako hlavné, celá rodina ju zbožňujeme. Mamina ju ako Zobraziť celý popisAni neviem či mám tento recept zaradiť k polievkam, alebo hlavnému jedlu... My ju máme ako hlavné, celá rodina ju zbožňujeme. Mamina ju ako dieťa jedávala s buchtami so slivkovým lekvárom, no to už je na mňa divočina :-D

Suroviny

250 g
1 ks
3 ks
3 strúčiky
2 PL




Postup

  1. 1

    Do vývaru z údeného mäsa si dáme variť fazuľu, pridáme bobkový list (ak nie je vývar, nič sa nedeje, často ju varievam s vodou, vtedy pridám ešte aj soľ). Varím v kuchte, čiže cca 1 a 1/2 hodinky.

  2. 2

    Kým sa fazuľa varí, očistím zemiaky, klobásku (najradšej máme gombaseckú) nakrájam na kolieska. Keď je fazuľa mäkká, pridám zemiaky nakrájané na kocky a klobásku. Varím ešte kým zemiaky zmäknú.

  3. 3

    V malom hrnci si pripravím zásmažku: olej, červená paprika, pretlačený cesnak, majoránka, hl. múka. Do hotovej zásmažky pridám studenú vodu, rýchlo premiešam a vlejem do vriacej fazuľovice. Povarím ešte asi 10 min. a fazuľovica je hotová. Papáme s krajcom čerstvého chlebíka. Najlepšia je aj tak vždy až na druhý deň, ak ovšem zostane :-p

Diskusia k receptu

kimlo
Takáto sa aj u nás varievala.. a mamka do toho robila aj hrubé slíže...
manya
Podobne varím podľa mojej mamy,len nie tak dlho,fazuli, čo si dopestujem v záhrade stačí po namočení cez noc v tlakáči 10-12 minút.
tina4840
Recept sa mi páči, ale odporúčala by som klobásu dať variť v celku a pokrákať až keď je polievka hotová. Keď sa varí pokrájaná, tak z nej vyvaríme všetku chuť a v tanieri máme kolieska bez chuti. To isté platí aj pre kapustnicu.
lindarty
@manya u mňa je problém, že vačšinou sa rozhodnem až ráno, čo idem variť. Ale starka tiež vždy namočila fazuľu na noc do vody.
@tina4840 na budúce určite vyskúšam klobásku uvariť v celku, ďakujem za typ ;-)
sovka62
U nás bývala bud s klobásou, buď s údeným mäsom a vždy pod ňu museli byť široké slíže (čo však nebolo prekážkou, aby som si k nej aj tak nedala krajec chleba). Klobásu tiež vždy varím v celku, vo fazuli, v kapuste, dokonca aj v leče, je to úplne iná chuť.
mracik9
a s tými buchtami je to fantastické,mám to vyskúšané :))
evanaaa
Fazuľovú sme mali pred pár dňami aj s údeným kolenom, zemiaky nedávam ale dám zo dve mrkvy a petržlen len prekrojené, nie na kolečká. A ak dávam klobásu, pokrájam si ju, nech tá šťava a chuť z nej prejde do polievky, kolečká z nej na chuti netratia nič. Aj v kapuste.
evanaaa
Ozaj a tie široké slíže k nej tiež dávam, kedysi som jedla bez nich, len s chlebom ale teraz robievam tak. Len ich varím zvlášť, nie v polievke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia