Fazuľová s rezancami z Podhradia fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 21. decembra 2016
Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept)
Foto: gordonko

...Dedo lúbý fazulovú na kyslo tak mu ju zajtra spravím - povedala babka a veruže spravila - jedol som to 1 x a neviem prečo sa hovorí na kyslo ked to kyselé nebolo. Dnes som ju uvaril doma a veruže sa míňá...

15 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 bal (do polievky)
5-6 ks
2-4 ks
1-2 ks
5-6 PL
3-8 strúčikov
2 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1/2 kg balenie veľkej fazule si večer namočíme.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred varením pridáme do tlakového hrnca k fazuli pokrájané zemiaky a jemne osolíme.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nakrájanú klobásu... Ja som dal dva druhy - jednu čípeš.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pôvodne do receptu patrí mrkva a petržlen, ale ja som dal mrazenú polievkovú zeleninu.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrniec uzavrieme a keď si začne pofukovať, zmierníme plameň a varíme 45 minút. Dáme si variť druhý hrniec vody na slíže a pripravíme si veci na zápražku - cesnak, cibuľu, červenú mletú papriku, hladkú múku a olej.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozpálenej panvici osmahneme jemne nakrájanú cibuľu a pár strúčikov cesnaku do sklovita, pridáme hladkú múku a červenú papriku premiešame a podlievame vlažnou vodou...

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    až kým nemáme takúto polohustú zmes bez hrčiek. Tú potom prilievame za stáleho miešania do polievky a necháme prevariť no a už len dochutíme a dosolíme. Ak sa vám spravia hrudky stačí prepasírovať cez sitko alebo použiť mixér.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vriacej osolenej vody nasypeme hrubé rezance a uvaríme do mäkka.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Precedíme a v miske oblejeme trochou oleja a premiešame, aby sa nám nelepili.

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do taniera si naložíme rezance a na ne zopár naberačiek ,,polievky", posypeme petržlenovou vňaťou a môžme... DOBRÚ CHUŤ

    Fazuľová s rezancami z Podhradia (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Cestoviny, Strukoviny, Hlavné jedlá, Obed, Polievky, Večera, Tlakový hrniec, Varené

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Toto je aj moja obľúbená polievka. Lyžica v nej musí stáť. Keď nemám klobásu tak dávam údené koleno. 5* .
klukodvody
Není potřeba dodávat víc než 5* a uložit do k.k. Krásné svátky přejeme.
boxik
Polievka čo tvorila základ kuchyne našich rodičov akurát ,že u nás sa jedla s veľkými fliačkami, v miestnom dialekte „lečkami“ , ale aj rezance splnia rovnakú úlohu.
popoluska340
Urcite vyskusam tuto paradnu polievocku,ale bez zasmazky.Kila nepustia,a potrebujem este nejake zhodit.Davam 5*.
js9mxd
U nás sa používajú doma robené hrubé slíže (rezance). Patrí medzi najobľúbenejšie.
torticka
Ked som chodila na Zahorie, tak mi svokra, alebo svagrina tuto polievku varili. Ja by som ju jedla aj kazdy den. Teraz mi ju svagrina posiela uvarenu aj s krajancami. To je moj zivot. Vymenim za rezen.
mijaita
Kam se ti vytratila ta zelenina? Ani na jednom obrazku polevky ji nevidim? Pro me dobre, urcite nemam v umyslu ji tam dat. Jinak krasna polivka, fakt!
stanojezik
U nás sa varievajú dve fazuľové polievky. Jedna s údeným, zemiakmi, zeleninou, zásmažkou a slížami - voláme ju na sladko. Druhá s údeným, pár strúčkov cesnaku, zemiakmi a bobkovým listom, zátrepkou z hladkej múky a smotany na varenie a nakoniec okyseliť octom - voláme ju na kyslo.
pacik
Pred mnohými rokmi som túto polievku jedla u spolužiačky, varila ju jej mama. Chutila mi neskutočne dobre. Vďaka za recept, už čoskoro vyskúšam :-)
gordonko
@Mijaita (22.12.2016 22:22)

zelenina sa nestratila ,ale použil som mrazenú pokrákaná na malé kocky, do ,,originálu ,, ide čerstvá mrkva a petržlen dlžka asi 5 cm
mijaita
Tak si @Gordonka predstav, ze jsem tu polivku uvarila i s tou zeleninou, cerstvou, ale nemajíc bíle fazole, resp zadne, protoze je normalne nejim, dala jsem oblibene, zelene, ploché :-) Ano, urcite, i kdyz podle tveho receptu, je polivka tema luskama jina. A tak jsem ani nefotila, abych ti nezaplevelila diskuzi. Ale ver mi, ze byla tak dobra, ze dve velke misky a uz nemam! Z bilych nekdy uvarim a pak ti sem foto pridam. Uzij svatky a diky za dalsi tvuj hezky recept.
gordonko
@Mijaita (23.12.2016 17:27)

Ďakujem za komentár , kludne si mala fotiť ,plevelovej diskuzie sa nebojim ,spíš beriem Tvoj nápad a nabudúce ju skúsim z fazulových strukú.
Som rád že Ti chutilo .... pekné sviatky Tebe aj Tvojej rodine.
renata9900
ahojte, ja túto polievku varím zo strakatej a hnedej veľkej fazule tzv. 24-prdová,
bez klobásy a s domácimi rezankami bez zemiakov. Je úžasná.