Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka fotorecept
Foto: sracz
Jedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík, skromný človek, hrdný Prešovčan_Východniar, už varí pre „nebeské teátro“ Zobraziť celý popisJedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík, skromný človek, hrdný Prešovčan_Východniar, už varí pre „nebeské teátro“ ďalekovysoko na obláčikoch. Posledný raz som sa s ním stretol na jeseň 2005, keď sme si v penzióne „Leberfinger“ pochutnali na poľovníckych špecialitách s hubami. Viem, nehneval by sa za „zmutovaný“ rcp, ochutnal by a ticho múdro poznamenal,ako som ho bol počul nie raz: „aj tak sa dá, i tak sa dá“! Ďakujem Paľko, RIP!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
550-600 ml (2-3 druhy) |
|
1 ks |
|
2 ks (maďarská) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
5-6 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
4-6 ks |
|
250-333 ml |
|
10-12 ks |
|
3-4 PL |
|
2-3 PL |
|
1-2 halúzka |
|
2-3 ks (jalopeño, habaniero) |
|
250-333 ml |
|
podľa potreby PL |
|
Postup
-
1
… podľa zaužívaj tradície, s varením aj tejto „fazuľovice“ začneme už „včera“; potrebné množstvo aspoň troch druhov suchej fazule, starostlivo preberieme, očistíme, premyjeme, vložíme do pomocnej misy a zalejeme teplou vodou, v ktorej bude naberať na sile a kráse až do rána bieleho,
-
2
kedy som začal (kóóónečne) plniť sľub, dávno Vám už daný a avízovaný aj našej spoločnej priateľke na Vaťrecha.sk @eviana (VIII/20-2013 o 2116); poskladal som prehliadkovú „čestnú jednotku“ potrebných infrediencií
-
3
scedenú fazuľu som vysypal do hrnca s čistou vodou, nechal zovrieť a opäť ju scedil, vrátil do hrnca a opäť priviedol do varu v čistej vode, rešpektujúc radu @sovka62 som ju scedil aj po tretí raz a vsypal do čistej vody; vložil údené koleno a klobásy, pridal bobkový list, halúzku čerstvého (v zime používam suchý) ligurčeka, sušenú poprepichovanú feferónku, veľkú olúpanú cibuľu s pozapichovanými klinčekami a než sa dostala do varu,
-
4
očistil a pokrájal som mrkvu, petržlen, zelerové stonky a zemiaky (tie dva v celku, postrúham na záver a použijem na zahustenie polievky, ako náhradu za hladkú múku); takto pripravenú zeleninu som pridal, okrem zemiakov, do variacej sa polievky a ~ 30´ tam putovali aj zemiaky, spolu so sušenými hríbmi (vrelá vďaka pám Prof. Ing. Víťazoslav Krúpa, DrSC.) a sušenými slivkami
-
5
vtedy som vidličkou overil, že koleno a klobásky sú už uvarené; pomocou kuchyňských klieští som ich vybral do pomocnej misy
-
6
a po krátkom „vychladnutí“ pokrájal na menšie kúsky a kolieska; skontroloval som „pripravenosť“ fazule a mrkvy na „bezproblémové“ trávenie, vybral ligurček, bobkový list i feferónku, nahradil ich lístočkami čerstvej petržlenovej i zelerovej vňate a nežne, s dôverou, vrátil pokrájané mäsové „doplnky“ do jemného „náručia“ horúcej polievky
-
7
tak a ideme do „finále“, pridal som pretlačené strúčiky cesnaku, postrúhané (ako na halušky) dva menšie zemiaky na zahustenie, vmiešal šľahačkovú smotanu a hotovo
-
8
mierne ochladenú polievku, tak ako Paľko Mikulík v TV relácii u Petra Novotného, podávam s troškou koňaku (~ 1,5 PL), ktorý nežne nakvapkám na dno prázdneho taniera. Fantasticky chutí s bielym pečivom, domácim chlebom, alebo so sobraneckým „poplankom“ (posúch zo zbytku chlebového cesta s rascou a hrebeňmi údenej slaniny, pečený v chlebovej peci). !!! Veľmi chutí aj tunajšej „znaturalizovanej US obci“ a ozaj úspešne ju využívam aj ako pozornosť, či „úplatok“ !!!
-
9
tak ako sa Vám „pozdáva“ tento môj variant „Fazuľovej nežnej Paľka Mikulíka, 14 000 km od SVK“? Podľa mňa => Bars fajne, prudko jedlé! Vrelo odporúčam aj do Vašej priazne a pozornosti! … a dajte nám, prosím, na známosť, ako ste uspeli Vy, u nás, doma!
-
10
… aj tentoraz sa pochválim mojim ligurčekom Tiborkom, ktorý vďaka mojemu superkamarátovi Tiborovi Nagyovi z Turne nad Bodvou, rastie u mňa už 5. rok (priputoval za more v balíku ako koreň, uložený v mokrej vate, zabalený do novín a vložený do vrecúška z PVC; používam ho celoročne (v zime samozrejme nasušený) a aj susedia sa ho naučili pridávať do varenia.
Tak trošku pripomína maďarskú (tu na juhu SK veľmi obľúbenú) Jókai bab leves (na ktorej vloženie sa pri jej najbližšom varení tiež chystám), podľa @venusa je prekombinovaná, ale to môže napísať len niekto, kto neochutnal, pretože všetky s láskou zakomponované suroviny spolu ladia do úžasnej harmonickej chuti. Ej veru nedá mi inak, ako celé hviezdnaté nebo Ti odťuknúť v počte maximálnych možných 5* a samozrejme ukladám zatiaľ do bezpečia mojej KK a isto vyskúšam a potom popíšem aký úspech u nás mala, bo my fazuľovicu veľmi radi :)
Ešte raz vďaka za objavenie, resp. podelenie sa s touto gastronomickou Paľkovou poéziou :)
klobáska..koleno...a čo tam urobí ten na tanieri koňak..??zmení výrazne chuť?
poctivá slovenská fazuľa-pozdravená buˇ...:-)
Ja som fazulovu nepohanila, urcite je dobra, iste je aj umenie spravne to nakombinovat. No moj nazor je stale rovnaky, je tam prilis vela surovin.
Srdečná vďaka za kompliment, milá @izabella929 od “práporečníka” prehliadkovej jednotky Varecha.sk padne vždy dobre a zahreje na duši! Mám taký dojem, že knihu “Rcp Paľa Mikulíka” v LC/RS dostaneš bez problémov! Ja som tam, svojho času, chodieval nakupovať LP semafór_a, Maláska I knihy Joža Nižňanského a boli toho plné regále!
Milá @marianne ligurček som nepašoval, ale dostal poštou a teraz mi robí radosť halúzkami, lístkami I semienkami na rozdávanie! Na letisku v Chicago mi “zhabali” aj cibuľky konvalinky, napriek tomu, že boli zatavené v PVC vrecúšku! Ale našinec sa dokáže vynájsť! Ta ňe?!? -:)))
Príjemnú dobrú chuť, milá @denyany aj na “Sobranecky poplanek” dôjde, iba teraz mám rozoracovaných veľa rcp! “Vitrim dzifče, ňeobanuješ, Boh ce skuša”!
… nuž čo Ti poradiť, @sportak kamarát ??? Stačí iba navariť a ostatné už príde samo!
Múdro premýšľaš, gramotne hovoríš, milá @venusa aj keď mne sa tiež “prekombinovaná” nezdá! Ty si z mojeho rcp vyber podľa vlastného “jazyčka” a ja ostanem iba pri svojom! Ďakujem, želám Ti pekné dni a vrtkú varešku!
Ďakujem Ti @frezia68 za hodnotenie; o chlebíku píšem aj v rcp; prajem Vám krásne “babie” leto vof PO!
Ďakujem Ti, milá @diva za Tvoje krásne slová a obdiv! Ak Ti, pri všetkej skromnosti, môžem poradiť, nečakaj na časy budúce a navar! A hneď! Tréning robí majstra aj v odbore ŠDPG (Šikovná Domáca Pani Gazdinka) a ja som presvedčený, že to dokážeš hravo! Stačí, že chceš a ostatné už pride samo!
Rado sa stalo, milá @eviana z duše rád! Teší ma Tvoja pochvala a aj Tvoje potešenie!!!
Ahoj @salinka milá kamarátka a “spolubojovníčka” s vareškou a ďakujem aj za dôveru!
Dobré rozhodnutie, ako aj predpoklad milá @boxik naozaj ma potešili Tvoje slová!
Nielenže vyzerá hviezdne, milá @erikao ale aj chutí “hvizdičkovo”, ta ňe!?!
Rád a s úctou na neho spomínam aj ja, milá @mariamka ako na priateľa aj herca. V rokoch 1963÷1969 som ho, ako “La Franconi_čiak a Špagát” na doskách vídaval často! Aj keď bol zástanca čistoty slovenského jazyka zo zásady, medzi štyrmi očami sme sa bavili po “vichodňarski”!
Krásne konštatovanie, mile moje @manya a @daguska i @malusa ďakujem Vám a teším sa s Vami na repete u Vás doma!
… inak sa ani nedá a v tom je čaro a pohoda spoluúčasti na našej Varecha.sk, milá @hannah22 no aj Tvoje hodnotenie potešilo!!!
Ak sa u nás zastavíš, rád navarím aj Tebe @anina6 ale “grati budzeš umivac Ti”!!!
… keď “fazuľovicu” chutnú vonnú, hrniec veľký ukrýva, vtedy @sr ácz kamarát, @radost na “zobky” pozýva! Rukou spoločnou “vylágrujú” hrniec fazule s kolenom aj klobásou! Koňačikom zapijú a nôtiť budú za chutnou to zjedenou krásou! Ďakujem aj Tebe, milá @radost koňak používam naozaj len a iba na pamiatku a počesť Paľka Mikulíka, človeka dobrého a kamaráta!
Ďakujem za receptík...