Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík, skromný človek, hrdný Prešovčan_Východniar, už varí pre „nebeské teátro“ ďalekovysoko na obláčikoch. Posledný raz som sa s ním stretol na jeseň 2005, keď sme si v penzióne „Leberfinger“ pochutnali na poľovníckych špecialitách s hubami. Viem, nehneval by sa za „zmutovaný“ rcp, ochutnal by a ticho múdro poznamenal,ako som ho bol počul nie raz: „aj tak sa dá, i tak sa dá“! Ďakujem Paľko, RIP!

12÷16
porcií
12÷15 minút
príprava
150÷17 minút
tepelná úprava

Postup

  1. … podľa zaužívaj tradície, s varením aj tejto „fazuľovice“ začneme už „včera“; potrebné množstvo aspoň troch druhov suchej fazule, starostlivo preberieme, očistíme, premyjeme, vložíme do pomocnej misy a zalejeme teplou vodou, v ktorej bude naberať na sile a kráse až do rána bieleho,
  2. kedy som začal (kóóónečne) plniť sľub, dávno Vám už daný a avízovaný aj našej spoločnej priateľke na Vaťrecha.sk @eviana (VIII/20-2013 o 2116); poskladal som prehliadkovú „čestnú jednotku“ potrebných infrediencií
  3. scedenú fazuľu som vysypal do hrnca s čistou vodou, nechal zovrieť a opäť ju scedil, vrátil do hrnca a opäť priviedol do varu v čistej vode, rešpektujúc radu @sovka62 som ju scedil aj po tretí raz a vsypal do čistej vody; vložil údené koleno a klobásy, pridal bobkový list, halúzku čerstvého (v zime používam suchý) ligurčeka, sušenú poprepichovanú feferónku, veľkú olúpanú cibuľu s pozapichovanými klinčekami a než sa dostala do varu,
  4. očistil a pokrájal som mrkvu, petržlen, zelerové stonky a zemiaky (tie dva v celku, postrúham na záver a použijem na zahustenie polievky, ako náhradu za hladkú múku); takto pripravenú zeleninu som pridal, okrem zemiakov, do variacej sa polievky a ~ 30´ tam putovali aj zemiaky, spolu so sušenými hríbmi (vrelá vďaka pám Prof. Ing. Víťazoslav Krúpa, DrSC.) a sušenými slivkami
  5. vtedy som vidličkou overil, že koleno a klobásky sú už uvarené; pomocou kuchyňských klieští som ich vybral do pomocnej misy
  6. a po krátkom „vychladnutí“ pokrájal na menšie kúsky a kolieska; skontroloval som „pripravenosť“ fazule a mrkvy na „bezproblémové“ trávenie, vybral ligurček, bobkový list i feferónku, nahradil ich lístočkami čerstvej petržlenovej i zelerovej vňate a nežne, s dôverou, vrátil pokrájané mäsové „doplnky“ do jemného „náručia“ horúcej polievky
  7. tak a ideme do „finále“, pridal som pretlačené strúčiky cesnaku, postrúhané (ako na halušky) dva menšie zemiaky na zahustenie, vmiešal šľahačkovú smotanu a hotovo
  8. mierne ochladenú polievku, tak ako Paľko Mikulík v TV relácii u Petra Novotného, podávam s troškou koňaku (~ 1,5 PL), ktorý nežne nakvapkám na dno prázdneho taniera. Fantasticky chutí s bielym pečivom, domácim chlebom, alebo so sobraneckým „poplankom“ (posúch zo zbytku chlebového cesta s rascou a hrebeňmi údenej slaniny, pečený v chlebovej peci). !!! Veľmi chutí aj tunajšej „znaturalizovanej US obci“ a ozaj úspešne ju využívam aj ako pozornosť, či „úplatok“ !!!
  9. tak ako sa Vám „pozdáva“ tento môj variant „Fazuľovej nežnej Paľka Mikulíka, 14 000 km od SVK“? Podľa mňa => Bars fajne, prudko jedlé! Vrelo odporúčam aj do Vašej priazne a pozornosti! … a dajte nám, prosím, na známosť, ako ste uspeli Vy, u nás, doma!
  10. … aj tentoraz sa pochválim mojim ligurčekom Tiborkom, ktorý vďaka mojemu superkamarátovi Tiborovi Nagyovi z Turne nad Bodvou, rastie u mňa už 5. rok (priputoval za more v balíku ako koreň, uložený v mokrej vate, zabalený do novín a vložený do vrecúška z PVC; používam ho celoročne (v zime samozrejme nasušený) a aj susedia sa ho naučili pridávať do varenia.