Fazuľová hustá starého zálesáka fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. novembra 2015
Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept)
Foto: sracz

… alebo aj fazuľový mix, či finta dobrého gazdiniaka – na chatu, na chalupu i pred „celtu“ (pod stan). S obľubou sledujem receptúry aj priateľov, zálesákov zo „starej gardy“ @gordonko či @patroveckypitrs no ani tzv. „eintopf_áci“ či „jednohrnčiari“ nezaostávajú v nápaditosti rozvíjania plejády chutí a vôní „gramotných“ jedál „na rýchlo“! Ušetrený čas sa dá využiť ekonomickejšie inak, cez šport, turistiku, milovanie sa, až po poznávanie krás rodného Slovenska. Tak sa pripájam, ak dovolíte, aj ja!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
900 - 1000 g
1 ks
150 - 200 g
350 - 400 g (grilované)
900 - 1000 ml
3 - 4 strúčiky
1 viazanička
1 viazanička (cilantro)
podľa chuti PL (oštiepok) na posýpku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    keď som okolo r. 1959 začal v prírode varievať aj pre kamarátov, tak sme do výslednej zostavy „vpasovali“ zo všetkého, kto čo priniesol na výlet. Tak vznikol guláš s lečom s vajíčkom a klobásou, trampské či záhorácke „živánky“, skladané zemiaky či paprikáše a inšó i inšô! Dnešná zostava taktiež sľubuje novú chuť!

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď si všetko pripravím ku ruke, ostatné je otázkou max. ¼ hodinky; najviac času mi „zožralo“ pooberanie lístkov z umytého koriandra a petržlenovej vňate; otvoril som a zlial konzervy so sterilizovanou veľkou bielou maslovou fazuľou (okolo Košíc ju nazávajú aj „papučou“); pokrájal som viazanicu mladej cibuľky aj s „pierkami“, jalopeño papričku aj s jadrovníkom, kápiu z marinády, obraté halúzky petržlenovej vňate a vyprážané kuracie prsia; z grilovaných je polievka redšia

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do hrnca som vložil po PL masla, rastlinného oleja a hladkej múky a uvaril voňavú zápražku „béžovej“ farby; odstavil zo zdroja tepla, pridal po KL mletej červenej papriky a korenia na kuracie mäso

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po vymiešaní zalial kuracím vývarom (ale môžete použiť bársaký, alebo vodu); keď polievka získala krémovú konzistenciu, pridal som do nej zliatu fazuľu (nikde nie je napísané, že nemôžene použiť aj svoju, zo zvyšku Vami uvarenej polievky zo suchej fazule), pokrájané halúzky petržlenovej vňate, jalopeño a zelenú cibuľku; pripravil som strúčiky cesnaku

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal som pokrájané kuracie prsia, kápiu

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a po zoskupení priebežným miešaním aj pretlačený cesnak a ½ koriandrových a petržlenových lístkov; druhá je pripravená na „ozdobenie“ porcií už na tanieri; pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, zamiešal, ochutnal a hotovo

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na prvý „šup“ sa z uvareného množstva minulo „požehnane“! … keď použijem vymoženosti programu „Picasa3“ a odstrihnem z mojeho hrnca rukoväť, tak sa podobá na kotlík. To v dávnej minulosti turistických zrazov a „puťákov“ bol, semo_tamo je a ak Pán najvyšší dopustí, aj bude môj nemý verný kamarát, z ktorého rád pohostím každého dobrého človeka!

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    s pokrájanými lístkami čerstvého koriandra (cilantro), čerstvej petržlenovej vňate a posypaná troškou hrubšie strúhaného syra, alebo údeného oštiepka, vonia a chutí úžasne!

    Fazuľová hustá starého zálesáka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@sracz ,tvoje recepty nemajú chybu...máš môj obdiv..)))A touto cestou, Ti chcem popriať k Tvojim zajtrajším narodeninám, veľa zdravia, šťastia, lásky a nech Ti to drahý Ferko ešte dlho takto skvele varí..) Prekrásny narodeninový deň si užívaj v pohode a šťastí...)
Skoda,ze nebyvas blizsie,hned by som k vam zasla ak este ostalo.5*