Foto: sracz
… alebo aj fazuľový mix, či finta dobrého gazdiniaka – na chatu, na chalupu i pred „celtu“ (pod stan). S obľubou sledujem receptúry aj Zobraziť celý popis… alebo aj fazuľový mix, či finta dobrého gazdiniaka – na chatu, na chalupu i pred „celtu“ (pod stan). S obľubou sledujem receptúry aj priateľov, zálesákov zo „starej gardy“ @gordonko či @patroveckypitrs no ani tzv. „eintopf_áci“ či „jednohrnčiari“ nezaostávajú v nápaditosti rozvíjania plejády chutí a vôní „gramotných“ jedál „na rýchlo“! Ušetrený čas sa dá využiť ekonomickejšie inak, cez šport, turistiku, milovanie sa, až po poznávanie krás rodného Slovenska. Tak sa pripájam, ak dovolíte, aj ja!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
900 - 1000 g |
|
1 ks |
|
150 - 200 g |
|
350 - 400 g (grilované) |
|
900 - 1000 ml |
|
3 - 4 strúčiky |
|
1 viazanička |
|
1 viazanička (cilantro) |
|
podľa chuti PL (oštiepok) na posýpku |
|
Postup
-
1
keď som okolo r. 1959 začal v prírode varievať aj pre kamarátov, tak sme do výslednej zostavy „vpasovali“ zo všetkého, kto čo priniesol na výlet. Tak vznikol guláš s lečom s vajíčkom a klobásou, trampské či záhorácke „živánky“, skladané zemiaky či paprikáše a inšó i inšô! Dnešná zostava taktiež sľubuje novú chuť!
-
2
keď si všetko pripravím ku ruke, ostatné je otázkou max. ¼ hodinky; najviac času mi „zožralo“ pooberanie lístkov z umytého koriandra a petržlenovej vňate; otvoril som a zlial konzervy so sterilizovanou veľkou bielou maslovou fazuľou (okolo Košíc ju nazávajú aj „papučou“); pokrájal som viazanicu mladej cibuľky aj s „pierkami“, jalopeño papričku aj s jadrovníkom, kápiu z marinády, obraté halúzky petržlenovej vňate a vyprážané kuracie prsia; z grilovaných je polievka redšia
-
3
do hrnca som vložil po PL masla, rastlinného oleja a hladkej múky a uvaril voňavú zápražku „béžovej“ farby; odstavil zo zdroja tepla, pridal po KL mletej červenej papriky a korenia na kuracie mäso
-
4
po vymiešaní zalial kuracím vývarom (ale môžete použiť bársaký, alebo vodu); keď polievka získala krémovú konzistenciu, pridal som do nej zliatu fazuľu (nikde nie je napísané, že nemôžene použiť aj svoju, zo zvyšku Vami uvarenej polievky zo suchej fazule), pokrájané halúzky petržlenovej vňate, jalopeño a zelenú cibuľku; pripravil som strúčiky cesnaku
-
5
pridal som pokrájané kuracie prsia, kápiu
-
6
a po zoskupení priebežným miešaním aj pretlačený cesnak a ½ koriandrových a petržlenových lístkov; druhá je pripravená na „ozdobenie“ porcií už na tanieri; pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, zamiešal, ochutnal a hotovo
-
7
na prvý „šup“ sa z uvareného množstva minulo „požehnane“! … keď použijem vymoženosti programu „Picasa3“ a odstrihnem z mojeho hrnca rukoväť, tak sa podobá na kotlík. To v dávnej minulosti turistických zrazov a „puťákov“ bol, semo_tamo je a ak Pán najvyšší dopustí, aj bude môj nemý verný kamarát, z ktorého rád pohostím každého dobrého človeka!
-
8
s pokrájanými lístkami čerstvého koriandra (cilantro), čerstvej petržlenovej vňate a posypaná troškou hrubšie strúhaného syra, alebo údeného oštiepka, vonia a chutí úžasne!
Ďalej mi Feri dovoľ popriať ti k tvojim zajtrajším narodkám veľa zdravia a šťastia. :-)