Fazulica so zeleninou a strúhaním fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. marca 2011
Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi fazuľové polievky. Túto robievam najčastejšie začiatkom jari, ked ešte novej zeleninky niet a aj byliniek v záhradke je len máličko. Je hustá a výdatná, preto ju podávam s chlebom alebo s pečivom ako samostatný chod.

4
porcie
30 + 12 h namočenie minút
príprava
80-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g, suchá
2 ks väčšia
1 ks
1 ks stredne veľká
3 strúčiky
1 ks, maly
2 ks
1 zväzok
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1/2 CL
podľa chuti
podľa chuti
 podľa potreby
2 PL
4-5 PL
1 ks
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer vopred si namočíme fazuľu. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky, cesnak ošúpeme. Očistíme koreňovú zeleninu a pokrájame na kolieska, polkolieska, kocky - komu ako vyhovuje. Posekáme na drobno petržlenovú vňať.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do čistej vody. Prvú aj druhú vodu z varenia, ked zovrie, zlejeme a nahradíme čerstvou studenou vodou. Pivedieme do varu a varíme na strednom plameni.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je fazuľa polomäkká, pridáme pripravenú koreňovú zeleninu, vetvičky zellerových listov, bokovýlist a okoreníme mletým čiernym korením. Osolíme a varíme dalej.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zásmažku z oleja, múky, cibule, oboch paprík.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zásmažku rozriedime studenou vodou, prilejeme k polievke a spolu povaríme ešte 15 minút.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Strúhanie si pripravíme z vajca a múky, uhnetieme tuhšie cesto a postrúhame ho na slzičkovom strúhadle, necháme voľne preschnúť a zavaríme do polievky. Ja si robím strúhamie do zásoby a dala som sušené. Do polievky pridáme prelisovaný cesnak,saturejku a majoránku, ktorú sme rozdrvili v prstoch. Prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, aby cesnak pekne prevoňal polievku.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievku podávame horúcu, posypanú posekanou petržlenovou vňaťou, s krajcom čerstvého chleba alebo s čerstvým pečivom ako samostatný chod.

    Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
rolfynka, dakujem. aj ja dávam klobásu do fazulice, mám tu aj recept, ale tá je iná. do tejto so zeleninou a strúhaním nedávam-
Páči sa mi, že táto fazuľovica nie je "biela". Používam bylinky, avšak saturejka bude mať u mňa premiéru. Páči sa mi aj nápad závarky strúhanie do tejto polievočky. KK :-)

Pridaj komentár k receptu: