Foto: pusta
Máme radi fazuľové polievky. Túto robievam najčastejšie začiatkom jari, ked ešte novej zeleninky niet a aj byliniek v záhradke je len máličko. Je hustá Zobraziť celý popisMáme radi fazuľové polievky. Túto robievam najčastejšie začiatkom jari, ked ešte novej zeleninky niet a aj byliniek v záhradke je len máličko. Je hustá a výdatná, preto ju podávam s chlebom alebo s pečivom ako samostatný chod.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g, suchá |
|
2 ks väčšia |
|
1 ks |
|
1 ks stredne veľká |
|
3 strúčiky |
|
1 ks, maly |
|
2 ks |
|
1 zväzok |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1/2 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
2 PL |
|
4-5 PL |
|
1 ks |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Večer vopred si namočíme fazuľu. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky, cesnak ošúpeme. Očistíme koreňovú zeleninu a pokrájame na kolieska, polkolieska, kocky - komu ako vyhovuje. Posekáme na drobno petržlenovú vňať.
-
2
Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do čistej vody. Prvú aj druhú vodu z varenia, ked zovrie, zlejeme a nahradíme čerstvou studenou vodou. Pivedieme do varu a varíme na strednom plameni.
-
3
Ked je fazuľa polomäkká, pridáme pripravenú koreňovú zeleninu, vetvičky zellerových listov, bokovýlist a okoreníme mletým čiernym korením. Osolíme a varíme dalej.
-
4
Pripravíme si zásmažku z oleja, múky, cibule, oboch paprík.
-
5
Zásmažku rozriedime studenou vodou, prilejeme k polievke a spolu povaríme ešte 15 minút.
-
6
Strúhanie si pripravíme z vajca a múky, uhnetieme tuhšie cesto a postrúhame ho na slzičkovom strúhadle, necháme voľne preschnúť a zavaríme do polievky. Ja si robím strúhamie do zásoby a dala som sušené. Do polievky pridáme prelisovaný cesnak,saturejku a majoránku, ktorú sme rozdrvili v prstoch. Prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, aby cesnak pekne prevoňal polievku.
-
7
Polievku podávame horúcu, posypanú posekanou petržlenovou vňaťou, s krajcom čerstvého chleba alebo s čerstvým pečivom ako samostatný chod.
Diskusia k receptu