Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi fazuľové polievky. Túto robievam najčastejšie začiatkom jari, ked ešte novej zeleninky niet a aj byliniek v záhradke je len máličko. Je hustá a výdatná, preto ju podávam s chlebom alebo s pečivom ako samostatný chod.
4 porcie |
30 + 12 h namočenie minút príprava |
80-90 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer vopred si namočíme fazuľu. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky, cesnak ošúpeme. Očistíme koreňovú zeleninu a pokrájame na kolieska, polkolieska, kocky - komu ako vyhovuje. Posekáme na drobno petržlenovú vňať.
- Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do čistej vody. Prvú aj druhú vodu z varenia, ked zovrie, zlejeme a nahradíme čerstvou studenou vodou. Pivedieme do varu a varíme na strednom plameni.
- Ked je fazuľa polomäkká, pridáme pripravenú koreňovú zeleninu, vetvičky zellerových listov, bokovýlist a okoreníme mletým čiernym korením. Osolíme a varíme dalej.
- Pripravíme si zásmažku z oleja, múky, cibule, oboch paprík.
- Zásmažku rozriedime studenou vodou, prilejeme k polievke a spolu povaríme ešte 15 minút.
- Strúhanie si pripravíme z vajca a múky, uhnetieme tuhšie cesto a postrúhame ho na slzičkovom strúhadle, necháme voľne preschnúť a zavaríme do polievky. Ja si robím strúhamie do zásoby a dala som sušené. Do polievky pridáme prelisovaný cesnak,saturejku a majoránku, ktorú sme rozdrvili v prstoch. Prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, aby cesnak pekne prevoňal polievku.
- Polievku podávame horúcu, posypanú posekanou petržlenovou vňaťou, s krajcom čerstvého chleba alebo s čerstvým pečivom ako samostatný chod.