Fazulica so zeleninou a strúhaním (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi fazuľové polievky. Túto robievam najčastejšie začiatkom jari, ked ešte novej zeleninky niet a aj byliniek v záhradke je len máličko. Je hustá a výdatná, preto ju podávam s chlebom alebo s pečivom ako samostatný chod.

4
porcie
30 + 12 h namočenie minút
príprava
80-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer vopred si namočíme fazuľu. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky, cesnak ošúpeme. Očistíme koreňovú zeleninu a pokrájame na kolieska, polkolieska, kocky - komu ako vyhovuje. Posekáme na drobno petržlenovú vňať.
  2. Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do čistej vody. Prvú aj druhú vodu z varenia, ked zovrie, zlejeme a nahradíme čerstvou studenou vodou. Pivedieme do varu a varíme na strednom plameni.
  3. Ked je fazuľa polomäkká, pridáme pripravenú koreňovú zeleninu, vetvičky zellerových listov, bokovýlist a okoreníme mletým čiernym korením. Osolíme a varíme dalej.
  4. Pripravíme si zásmažku z oleja, múky, cibule, oboch paprík.
  5. Zásmažku rozriedime studenou vodou, prilejeme k polievke a spolu povaríme ešte 15 minút.
  6. Strúhanie si pripravíme z vajca a múky, uhnetieme tuhšie cesto a postrúhame ho na slzičkovom strúhadle, necháme voľne preschnúť a zavaríme do polievky. Ja si robím strúhamie do zásoby a dala som sušené. Do polievky pridáme prelisovaný cesnak,saturejku a majoránku, ktorú sme rozdrvili v prstoch. Prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, aby cesnak pekne prevoňal polievku.
  7. Polievku podávame horúcu, posypanú posekanou petržlenovou vňaťou, s krajcom čerstvého chleba alebo s čerstvým pečivom ako samostatný chod.