Fazuľa na husto s údenou krkovičkou fotorecept

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 30. septembra 2010

Moja polovička má veľmi rada suchú fazuľu. Veď pochádza zo Sučian a nie nadarmo ich volajú fazuliari. Tohoto roku sa nám urodilo fazule neúrekom Zobraziť celý popisMoja polovička má veľmi rada suchú fazuľu. Veď pochádza zo Sučian a nie nadarmo ich volajú fazuliari. Tohoto roku sa nám urodilo fazule neúrekom tak som hneď aj varila z novej našej fazuľky, ale na taký spôsob, ako sa varí na Liptove.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1/2  kg
250 g
hrsť
hrsť
5 ks
1 ks
1 1/2  PL
2 listky
1 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľku si namočíme do vody na 20 min. Je čerstvo natrhaná a nie je ešte poriadne vyschnutá, tak ju nemusíme dlho močiť. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky. Cibuľku očistme, nakrájame na kocočky a speníme na oleji.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytú fazuľku scedíme, do hrnca pridáme vodu a dáme variť spolu s údeným mäsom. Pridáme bobkový list, soľ. Varíme 45 min.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak je už mäsko mäkké vyberieme ho na tanier.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme upraženú cibuľku, huby, zemiaky, kocku bujónu, čierne korenie, mletú rascu. Ak treba pridáme trošku soli. Po 20 minútach pridáme sušené slivky. Tie dávame až na koniec, keď už máme všetko mäkké aby sa nám nerozvarili.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrnčeku si rozmiešame trošku smotany na varenie s múkou. S tým zahustíme fazuľu a ostatnú smotanu vlejeme celú. Varíme a miešame asi 3 -4 minútky. Potom pridáme trošku cukru a dochutíme octom alebo šťavou z citróna. Ešte necháme prevrieť asi 2 min. a odstavíme.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a môžeme servírovať. Ako prílohu podávame tmavý chlebík. Dobrú chuť.

    Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

janger
Skoda, ze tu nie je dostat udene maso :-(! Krasnu velku fazulu mas! Veru by som si taku omacku dala!
2010
Aj ja by som si dal aj ked som takuto este nejedol same dobre veci.Odkladam do KK.
samanka
potvrdzujem, aj u nás sú silno obľúbené. @Zabiatko66 ako sa Ti podarilo vypestovať takú krásnu fazuľu na "horniakoch"? Ja som z "dolniakov" a tento rok nebolo z nej nič, iba pár nepodarených výhonkov.
sjuz
tak tohto by som sa napráskala...:)!
zabiatko66
To nechápem ani ja. Ale za to zemiakov sme zasadili 1 vrecko a vykopali sme jedno vedro. To bol teda úspech.
zabiatko66
Tá fazuľa bola naozaj vynikajúca, vydarila sa mi. Ja síce moc nemusím fazuľu ani hrach, ale zjem. Len kôli polovičke takéto jedlá varievam.
frezia68
Výborné jedlo,tú fazuľu veľmi obľubujeme a dostávam od priateľky zo záhrady každý rok.Okrem polievky robím aj prívarok a keď je čerstvá,ešte mäkká a nie celkom dozretá,má chuť ako gaštany,no,pochúťka.
marianna76
fajn, bez údeného určite spravím, aj dnes ešte, fazuľu totiž nemusím dlho namáčať, dávam ju do mrazáku, keď je ešte trochu mäkká. takú mám najradšej, hríby sme usušili, tak fajn, uložím si recept, a mojim chlapom opečiem špekáčik.
pavas
Už je to tu zasa! Písať tu takéto recepty! Teraz Vás veľmo pekne prosím, prídite k nám očistiť oslintanú klávesnicu :)
1x grula
aresko
Nevediac o tomto recepte som si včera namočil fazuľu, lebo som v mrazničke objavil údené mäso. Takže tento návod mi prišiel ako na zavolanie, možno ho trocha zmením (rád improvizujem), ale určite si na ňom pochutnáme.
marianna76
pán pavas, asi potrebujete prevenciu,... vždy, keď sa chystáte na varechu, tak utierku musíte mať poruke...
evas13
Určite ho pripravím pre moju polovičku, fazuľu má rád v akej kolvek forme.
anjelikmoj
som sa dnes zaregristoval a hned toto take dobrotky to uvarim pri najblizsej prilezitosti ked budem mat volno fazulu mame radi a daakujem
zabiatko66
Milí ,,anjelkmoj” prečítala som si, že žiješ v írsku, veľmi by som ocenila, keby si pridal nejaký super recept, ktorý sa varieva v Írsku.
altyn
To je fazuľa!!! K tej už ani mäso netreba, sama je mäsitá, mňam! Občas sa mi podarí ju kúpiť, no teraz ju už zháňam pár mesiacov a nič.. :-((( A takúto polievku robievam (okrem sliviek) a je fakt výborná.
angela64
ja tiež varím takúto fazuľu ale s údenými rebrierkami tiež mňamka a ešte urobím domáce slíže....no bombovka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia