Fazuľa na husto s údenou krkovičkou (fotorecept)

Autor receptu: zabiatko66

Moja polovička má veľmi rada suchú fazuľu. Veď pochádza zo Sučian a nie nadarmo ich volajú fazuliari. Tohoto roku sa nám urodilo fazule neúrekom tak som hneď aj varila z novej našej fazuľky, ale na taký spôsob, ako sa varí na Liptove.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľku si namočíme do vody na 20 min. Je čerstvo natrhaná a nie je ešte poriadne vyschnutá, tak ju nemusíme dlho močiť. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky. Cibuľku očistme, nakrájame na kocočky a speníme na oleji.
  2. Umytú fazuľku scedíme, do hrnca pridáme vodu a dáme variť spolu s údeným mäsom. Pridáme bobkový list, soľ. Varíme 45 min.
  3. Ak je už mäsko mäkké vyberieme ho na tanier.
  4. Pridáme upraženú cibuľku, huby, zemiaky, kocku bujónu, čierne korenie, mletú rascu. Ak treba pridáme trošku soli. Po 20 minútach pridáme sušené slivky. Tie dávame až na koniec, keď už máme všetko mäkké aby sa nám nerozvarili.
  5. V hrnčeku si rozmiešame trošku smotany na varenie s múkou. S tým zahustíme fazuľu a ostatnú smotanu vlejeme celú. Varíme a miešame asi 3 -4 minútky. Potom pridáme trošku cukru a dochutíme octom alebo šťavou z citróna. Ešte necháme prevrieť asi 2 min. a odstavíme.
  6. a môžeme servírovať. Ako prílohu podávame tmavý chlebík. Dobrú chuť.