Šišky
Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborná pochúťka na tieto fašiangové dni, nadýchané šišky plnené malinovým lekvárom.* Môžete podávať aj ako hlavné jedlo na sladko so sýtou polievkou.
20 ks porcií |
40-50 minút príprava |
3+3 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Do vlažnej vody pridáme 1 ČL kryštálového cukor, 3-4 PL sušeného mlieka, rozhabarkujeme a rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru a soľ. Pridáme kvások, rum, žĺtky a nakoniec vychladnuté rozpustené maslo.
- Vymiesime (vypracujeme) cesto, ktoré pomúčime a zakryjeme. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto na pomúčenej doske zopár ráz premiesime a rozvaľkáme na hrúbku 0,6 -0,7 cm.
- Z cesta pomocou pohára vykrojíme šišky.
- Vykrojené šišky aj odkrojky z cesta zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15-20 minút na pracovnej doske.
- Olej a bravčovú masť rozpálime na miernom plameni a vysmážame šišky aj odkrojky z oboch strán do zlatista. Po upečení ukladáme na kuchynskú papierovú utierku. Pred podávaním naplníme lekvárom, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou a malým otvorom naplníme šišky z boku. Posypeme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť