Šišky

Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborná pochúťka na tieto fašiangové dni, nadýchané šišky plnené malinovým lekvárom.* Môžete podávať aj ako hlavné jedlo na sladko so sýtou polievkou.

20 ks
porcií
40-50 minút
príprava
3+3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažnej vody pridáme 1 ČL kryštálového cukor, 3-4 PL sušeného mlieka, rozhabarkujeme a rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru a soľ. Pridáme kvások, rum, žĺtky a nakoniec vychladnuté rozpustené maslo.
  3. Vymiesime (vypracujeme) cesto, ktoré pomúčime a zakryjeme. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto na pomúčenej doske zopár ráz premiesime a rozvaľkáme na hrúbku 0,6 -0,7 cm.
  6. Z cesta pomocou pohára vykrojíme šišky.
  7. Vykrojené šišky aj odkrojky z cesta zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15-20 minút na pracovnej doske.
  8. Olej a bravčovú masť rozpálime na miernom plameni a vysmážame šišky aj odkrojky z oboch strán do zlatista. Po upečení ukladáme na kuchynskú papierovú utierku. Pred podávaním naplníme lekvárom, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou a malým otvorom naplníme šišky z boku. Posypeme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť