Jablkový koláč
Jablkový koláč

Fantastický mrveničkový koláč s jablkami

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 7. októbra 2021
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
1 bal.
200 g
1 ks
230 g (margarín)
4 PL mleté
300  ml (alebo podľa chuti)
2 ks nastrúhané
1 dl (pomarančový, broskyňový…)




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva V druhej miske spolu mixérom vymiešame kryštálový a vanilínový cukor, vajce a zmäknuté maslo. K tomu teraz pridáme polovicu múky a miešame chvíľku pri nižších otáčkach.

  2. 2

    Vypneme mixér a dodáme zvyšok múky, ktorú môžeme spracovať rukami, aby sme dostali menšie hrudky (mrveničku), alebo pokračovať mixérom na veľmi nízkych otáčkach (ja som miešala mixérom). Vznikne nám mrveničkové cesto.

  3. 3

    Pripravíme si plech 30x20 cm vystlaný papierom na pečenie. Trochu viac ako polovicu cesta vysypeme na plech a utľapkáme ho dlaňami. Na cesto rovnomerne natrieme džem (dala som 3 dl fľašu domáceho marhuľového). Ak je džem hustý, zohrejte ho, aby sa s ním lepšie pracovalo.

  4. 4

    Na džem dáme nastrúhané jablká. Posypeme škoricou podľa chuti, poprípade škoricovým cukrom (môžete použiť aj hrušky, alebo iné ovocie).

  5. 5

    Do zvyšku cesta pridáme mleté orechy a rovnomerne nasypeme na jablkovú vrstvu. Na záver koláč pomocou lyžice polejeme džúsom. Ja som mala pomarančový. Dáme piecť na 180 °C a pečieme kým nechytí zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

  6. 6

    Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom

Diskusia k receptu

evanaaa
Viem si predstaviť tú chuť, výhoda, že netreba vaľkať cesto. Orechy som si nevšimla, ale pre istotu som si recept ešte raz prešla a aha ho! aj orechy sú tam :-). Viem, že moja mama, keď robila jablkové pité, dávala navrch tiež orechy, a po zapečení mali výbornú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia