Jablkový koláč

Fantastický mrveničkový koláč s jablkami

Autor receptu: frommykitchendotcom

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva V druhej miske spolu mixérom vymiešame kryštálový a vanilínový cukor, vajce a zmäknuté maslo. K tomu teraz pridáme polovicu múky a miešame chvíľku pri nižších otáčkach.
  2. Vypneme mixér a dodáme zvyšok múky, ktorú môžeme spracovať rukami, aby sme dostali menšie hrudky (mrveničku), alebo pokračovať mixérom na veľmi nízkych otáčkach (ja som miešala mixérom). Vznikne nám mrveničkové cesto.
  3. Pripravíme si plech 30x20 cm vystlaný papierom na pečenie. Trochu viac ako polovicu cesta vysypeme na plech a utľapkáme ho dlaňami. Na cesto rovnomerne natrieme džem (dala som 3 dl fľašu domáceho marhuľového). Ak je džem hustý, zohrejte ho, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  4. Na džem dáme nastrúhané jablká. Posypeme škoricou podľa chuti, poprípade škoricovým cukrom (môžete použiť aj hrušky, alebo iné ovocie).
  5. Do zvyšku cesta pridáme mleté orechy a rovnomerne nasypeme na jablkovú vrstvu. Na záver koláč pomocou lyžice polejeme džúsom. Ja som mala pomarančový. Dáme piecť na 180 °C a pečieme kým nechytí zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
  6. Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom