Jablkový koláč
Fantastický mrveničkový koláč s jablkami
Autor receptu: frommykitchendotcom
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva
V druhej miske spolu mixérom vymiešame kryštálový a vanilínový cukor, vajce a zmäknuté maslo. K tomu teraz pridáme polovicu múky a miešame chvíľku pri nižších otáčkach.
- Vypneme mixér a dodáme zvyšok múky, ktorú môžeme spracovať rukami, aby sme dostali menšie hrudky (mrveničku), alebo pokračovať mixérom na veľmi nízkych otáčkach (ja som miešala mixérom). Vznikne nám mrveničkové cesto.
- Pripravíme si plech 30x20 cm vystlaný papierom na pečenie. Trochu viac ako polovicu cesta vysypeme na plech a utľapkáme ho dlaňami. Na cesto rovnomerne natrieme džem (dala som 3 dl fľašu domáceho marhuľového). Ak je džem hustý, zohrejte ho, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Na džem dáme nastrúhané jablká. Posypeme škoricou podľa chuti, poprípade škoricovým cukrom (môžete použiť aj hrušky, alebo iné ovocie).
- Do zvyšku cesta pridáme mleté orechy a rovnomerne nasypeme na jablkovú vrstvu. Na záver koláč pomocou lyžice polejeme džúsom. Ja som mala pomarančový. Dáme piecť na 180 °C a pečieme kým nechytí zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
- Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom