Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami fotorecept
Foto: mesiar50
Iste je na vareche veľa takýchto,alebo podobných receptov.No možno niekoho zaujme ako toto jedlo varíme tu u nás pri slovensko- maďarskom pomedzí.
porcií
príprava
Suroviny
cca 300 g |
|
1 balenie(sáčok) |
|
1 ks |
|
1 - 2 ks (podľa velkosti) |
|
1 - 2 ks (podľa veľkosti) |
|
5 - 6 ks |
|
Koreniny: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (minimum) |
|
|
Postup
-
1
Predošlí deň som si dal namočiť fazuľu do studenej vody.Najlepšie je to asi cez noc. Na obrázku č.1 si povaríme fazuľu asi 10-15 minút.To len preto aby som potom tú hnedú vodu zlial z nej dolu.
-
2
Po uplynutí tých cca.15 minút fazuľu scedíme.
-
3
Ďalej si nakrájame petržlen,mrkvu,cibuľu,na úhľadné menšie kocky.Zemiaky dáme na väčšie kocky.
-
4
Údené mäso (v mojom prípade to bolo tepelne upravené) si pokrájame tiež na úhľadné malé kocky.
-
5
Usmažíme si cibuľu do zlato hneda a nasypeme na ňu mletú papriku červenú.V zápätí ju stiahneme z ohniska aby sa nám paprika zbytočne nezhorela a nezhorkla.Necháme ju trochu vylúhovať.
-
6
Pokračujeme pridaním mäsa,petržlenu,fazule a mrkvy.Podleje studenou vodou,ale iba toľko čo nám prikryje suroviny a plus ešte kúsok navyše.Skúsený varecháči iste vedia o čom tu píšem.Keďže sa nejedná o polievku zmes by mala byť hustejšia.Tieto informácie sú skôr pre laikov.Zemiaky som pridal až vtedy,keď bola už fazuľa do do 3/4 resp.skoro uvarená. Koreniny som aplikoval, len podľa mojej chuti (podľa potreby). Soľ som nemusel pridať keďže údeniny sú väčšinou presolené.
-
7
Na obrázku č.7 vidíte už podliatu zmes na fazuľový guláš.Treba samozrejme rátať aj s tým,že sa voda z jedla bude odparovať.No treba to sledovať aby sa nám to nepripieklo Varil som to niečo vyše hodiny.Na moje prekvapenie sa tá fazuľa uvarila relatívne skoro. Nakoniec som do guláša pridal koreniny.A pokiaľ mi jedlo pekne bublalo tak som si spravil halušky.(nokerle)nebude to asi slovenské slovo,ale veľa ľudí to nazýva aj takto.
-
8
Halušky som namiešal z týchto surovín : polohrubá múka,1 vajce,350 ml studenej vody.Keď som ich scedil tak som na ne nalial trochu oleja aby sa nelepili.Manželka chcela makové tak som jej na ne nainštaloval mletý mak a kryštálový cukor.Ja som si ich pridal do toho fazuľového gulášu. Priatelia prajem vám dobrú chuť.
aprosvedčená dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame :-)
dobre si navaril, šikovný si veľmi(y)
apropos, na fotke krásne vidno, že máš úžasne kvalitnú červenú papriku :P
Moja starká a aj mamina sú maďarského povodu.
Máš pravdu tieto guláše sú vlastne na jedno kopyto.Obmieňa sa tam vlastne len maso.Ja som to chcel spraviť najprv z údeného kolena a hovadzieho masa,ale som prihliadal hlavne na želanie mojej rodiny.Ďakujem ti anina43
Ďakujem ti pekne
Vieš milá Evka.Mám tu dve dievčatá na ,,krku"a tie mi mastné veru ani neokoštujú.Musel som to uvariť takto dietnejšie.Jedlo na fotke je famózne.Ďakujem
Dávnejšie som to robieval tiež ako perkelt.Podobne ako ty.Ďakujem pekne Izka.
Veru máš pravdu édes Ibyke ..stará dobrá klasika.A máš dobrý postreh.Paprika je z farmy.Nádherne farbí.
Ďakujem ti pekne.
Som rád,že sa ti rcp.páči.Ďakujem ti kamarát
Ďakujem ti Evka si veľmi zlatá
Máš pravdu ,jednoduchšie jedlo nepoznám.Dievčatá si to pochvaľovali už nie,že by som sa vychvaľoval.Marianka srdečná vďaka.
Vedel som,že sa vyznáš v ,,tlačenici´´milý priateľu.Tie makové nokerle zmizli ako prvé.Tvoj komentár ma vždy poteší.Ďakujem ti a prajem ti všetko dobré.
Milá salinka, tie halušky vyhútala moja žena.Rýchle a chutné jedlo.Ďakujem.
Mne sa marí,že som raz PDP aplikoval pri trhanci.Ďakujem za pekný komentár a dobrú radu.
ja bez mäsa, ale manžel si rád dá originál :-)
takže tiež budeme "oddelená strava" :-)