Tvarohová nátierka
Tvarohová nátierka

Falošná „treska“

marienka44 - fotkamarienka44, 9. apríla 2021

Tento rok som na Veľkú noc urobila diétnejší zemiakový šalát, teda časť majonézy som nahradila kyslou smotanou a živým bielym jogurtom. Zostatok majonézy som Zobraziť celý popisTento rok som na Veľkú noc urobila diétnejší zemiakový šalát, teda časť majonézy som nahradila kyslou smotanou a živým bielym jogurtom. Zostatok majonézy som využila na prípravu nátierky tzv. falošnej tresky, ktorú asi všetci poznáte. Recept pridávam na pripomenutie, prípadne na vyskúšanie.

10
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g (vo vaničke)
3 ks (na tvrdo uvarené)
3 ks nastrúhaná
3 ks
2 ks
1 KL
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cibuľu a mrkvu ošúpeme, mrkvu najemno postrúhame na štvorhrannom strúhadle, vzor "mrkva". Vajíčka uvaríme v osolenej vode (neprasknú), po vychladnutí ošúpeme a tiež postrúhame na tej istej strane strúhadla. Podobne aj kyslé uhorky, ja som dala 4 menšie kusy. Cibuľu pokrájame na čo najjemnejšie kúsky. Dala som 1 ks veľkej cibule.

  2. 2

    Na jednom veľkom plytkom tanieri bola kopa strúhanej mrkvy, na druhom kopa strúhaných vajíčiek a na ďalšom kopa postrúhaných uhoriek. Bohužiaľ, zabudla som fotiť. Robot vymiešal tvaroh so soľou (himalajskou ružovou), mletým čiernym korením, horčicou a majonézou (chýbajúcu som doplnila bielym jogurtom, keďže 2 PL majonézy boli v zemiakovom šaláte). Ostatné prísady, ako vajcia, mrkvu a uhorky som zamiešala ručne pomocou gumenej stierky. Po ochutnaní prípadne dosolíme alebo pridáme čierne korenie.

    Falošná „treska“ - obrázok 2
  3. 3

    Nátierku skladujem v sklenenom pohári s viečkom v chladničke, je veľmi dobrá. Samozrejme som sa rozdelila s rodinou a tej veľmi chutí. Niekedy si na chlieb s falošnou treskou poukladám plátky nového cesnaku alebo posypem chia semienkami. S čerstvou zeleninou to môže byť ľahká večera alebo raňajky. Experimentovala som aj s hriankou, na sucho opraženým krajcom chleba. Potrieť prekrojeným strúčikom cesnaku a natrieť falošnú tresku. To mi chutilo najviac. Vyskúšajte, ale vopred sa uistite, či máte doma všetky potrebné suroviny. Takto sa rýchlo míňa:

    Falošná „treska“ - obrázok 3
  4. 4

    Tvaroh je bohatý na vápnik, draslík, meď, železo, selén, obsahuje vitamíny A, B, D a E, pomáha budovať svalovú hmotu, znižuje cholesterol a posilňuje kosti a zuby. Regeneruje pečeň vďaka cholínu. Mrkva obsahuje betakarotén, na jeho vstrebanie je však potrebný tuk (napr. majonéza).

Diskusia k receptu

marienka44
@mamatata2 (9.4.2021 21:39)

Áno, dobre robíš, lebo hlavná zložka tvaroh je zdravý. Môj zať si to veľmi pochvaľoval, veľmi ... Za mladi ako kulturista pojedol veľa tvarohu, na tvorbu svalov.
Nie vždy mám otvorený pohár s kyslými uhorkami, niekedy chýba zase mrkva ap. Tak preto to nerobím často. Teraz to vyšlo, všetko som mala doma.
jarami
najlepšia pomazánka na svete, ale nedávam uhorky a horčicu, ale dávam 1-2 strúčiky cesnaku a tvaroh tučný hrudkovitý, mňam
marienka44
@jarami (12.4.2021 09:53)

Kúpená pravá treska v kelímku je podľa mňa kyslá. Tak preto tie strúhané uhorky a horčica v mojom recepte. Acidita je len mierna, príjemná. :-)