Tvarohová nátierka

Falošná „treska“

Autor receptu: marienka44

Tento rok som na Veľkú noc urobila diétnejší zemiakový šalát, teda časť majonézy som nahradila kyslou smotanou a živým bielym jogurtom. Zostatok majonézy som využila na prípravu nátierky tzv. falošnej tresky, ktorú asi všetci poznáte.* Recept pridávam na pripomenutie, prípadne na vyskúšanie.

10
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a mrkvu ošúpeme, mrkvu najemno postrúhame na štvorhrannom strúhadle, vzor "mrkva". Vajíčka uvaríme v osolenej vode (neprasknú), po vychladnutí ošúpeme a tiež postrúhame na tej istej strane strúhadla. Podobne aj kyslé uhorky, ja som dala 4 menšie kusy. Cibuľu pokrájame na čo najjemnejšie kúsky. Dala som 1 ks veľkej cibule.
  2. Na jednom veľkom plytkom tanieri bola kopa strúhanej mrkvy, na druhom kopa strúhaných vajíčiek a na ďalšom kopa postrúhaných uhoriek. Bohužiaľ, zabudla som fotiť. Robot vymiešal tvaroh so soľou (himalajskou ružovou), mletým čiernym korením, horčicou a majonézou (chýbajúcu som doplnila bielym jogurtom, keďže 2 PL majonézy boli v zemiakovom šaláte). Ostatné prísady, ako vajcia, mrkvu a uhorky som zamiešala ručne pomocou gumenej stierky. Po ochutnaní prípadne dosolíme alebo pridáme čierne korenie.
  3. Nátierku skladujem v sklenenom pohári s viečkom v chladničke, je veľmi dobrá. Samozrejme som sa rozdelila s rodinou a tej veľmi chutí. Niekedy si na chlieb s falošnou treskou poukladám plátky nového cesnaku alebo posypem chia semienkami. S čerstvou zeleninou to môže byť ľahká večera alebo raňajky. Experimentovala som aj s hriankou, na sucho opraženým krajcom chleba. Potrieť prekrojeným strúčikom cesnaku a natrieť falošnú tresku. To mi chutilo najviac. Vyskúšajte, ale vopred sa uistite, či máte doma všetky potrebné suroviny. Takto sa rýchlo míňa:
  4. Tvaroh je bohatý na vápnik, draslík, meď, železo, selén, obsahuje vitamíny A, B, D a E, pomáha budovať svalovú hmotu, znižuje cholesterol a posilňuje kosti a zuby. Regeneruje pečeň vďaka cholínu. Mrkva obsahuje betakarotén, na jeho vstrebanie je však potrebný tuk (napr. majonéza).