Falošná sviečková

nikuska1165 - bez fotkynikuska1165, 3. marca 2017
Falošná sviečková
Foto: nikuska1165

Recept mám od budúcej svokry :-) Vynikajúca, jednoduchá síce na čas trošku náročnejšia sviečková ...

Suroviny

1 kg
2 veľké ks
1 ks
1 - 2 ks
6 ks
1 malý ks
500 ml
250 ml




Postup

  1. 1

    Na oleji si do zlatista opražím nakrájanú cibulku, môže byť narájaná aj na väčšie kúsky.

  2. 2

    Do opraženej cibulky vložím ceý kus mäsa a opražím ho s každej strany. Pridám soľ, korenie, bobkový list, nakrájanú zeleninu, zalejem vodou a nechám variť tak 1,5 až 2 hodinky.

  3. 3

    Keď je mäsko mäkké, vytiahnem ho, nakrájam ho, buď na plátky alebo na kocky. Vytiahnem aj bobkový list! Naposledy som ho zabudla vybrať a rozmixovala som ho :-D . Všetko zvyšné, čo mi ostalo v hrnci, rozmixujem buď ponorným mixérom alebo v robote. Pridám smotany, cukor, premiešam a nechám samotné variť nejakých 5 minút.

  4. 4

    Do omáčky vložím nakrájané mäsko a dochutím ju. My túto falošnú sviečkovú jedávame s kolienkami alebo vrtulkami, niekto jedáva aj s knedľou. Tak a hotovo... Dobrú chuť

Diskusia k receptu

ziegelfeld1968
Ešte že si tomu dala názov falošná sviečková, lebo podľa ingredencií to vyzerá skôr na svokrinu pomstu.Sviečková a kaleráb, vrtuľky to akosi nepasuje. Tvoj recept nezaberie toľko času, aký je potrebný na uvarenie pravej sviečkovej s knedľami ako si ty myslíš. Ale aj tak Ti prajem šťastné manželstvo a hlavne nekonfliktnú svokru.
afataga
Skoda, ze si nefotila postup, lebo podla farby to maso vyzera ako kuracie, k ostatnemu sa neviem vyjadrit, lebo ja tuto omacku neviem robit a ani ma to nezaujima, lebo u nas to nik nema rad, tym nechcem povedat, ze si urobila dobre alebo zle, ale sa mi cosi mari, ze by mal ist do toho karamel
renulienka
Si si istá, že si použila hovadzinu ako píšeš? Na fotke to tak nevyzerá. Pozri nejaký recept na ,,pravú,, sviečkovú, určite si na nej pochutíš viac.
1x mirop
bzsiska
Podľa mňa to vyzerá super. A kombinácia s cestovinami je výborný nápad. Popravde mi to doteraz nenapadlo. Ja mám knedle veľmi rada, ale moja váha nie. :) Tiež mi to mäso príde veľmi svetlé na hovädzinu. Zrejme je len obalené v omáčke..?
evanaaa
Až na ten kaleráb by to bolo dobré, ten tam ozaj nepatrí, inak by to nemalo byť zlé, a čo sa týka mäsa, neviem posúdiť, či to je len tým fotom, tiež mi to ako hovädzie nepripadá. Spomenula som si na reláciu o varení v TV Markíza, keď varila Dominika....si nespomeniem ďalej, tiež varila sviečkovú a dala nielen kaleráb, ale aj kel :) a vôbec im to nechutilo.....ale každý sa to naučí, ak sa drží rád od druhých.
evicka63
Aj ja dávam do základu kaleráb, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu + cesnak, bobkový list, korenie, ocot .... dám to povariť, vychladnúť potom vložím do toho mäsko (hovädzie) a nechám marinovať tak minimálne 2 dni. Potom uvarím, prepasírujem (alebo rýchlejšie romixujem) pridám smotanovú zaotrepku a povarím.... Každá gazdinka inak varí - veď máme iné chute a to čo mne chutí nemusí chutiť tomu druhému... A cestoviny by mi stačili aj bez mäsa... :-) Ozaj zabudla som tam napísať že pred pasírovaním alebo mixovaním pridávam vyškvarenú domácu slaninku a karamel....
1x zahra
nyja
Prepáčte všetci, nechcem nikoho poučovať, ale falošná sviečková je názov pre jedlo, ktoré sa pripravuje ako normálna sviečková, akurát že s iným druhom mäsa... nie pravou hovädzou sviečkovou (najčastejšie je to valcovitý sval zo stehna, ktorému sa hovorí falošná sviečková) Takže jedlo "falošná sviečková" sa varí presne tak isto ako "sviečková na smotane". Bohužiaľ, i keď nerada, tiež sa pridávam na stranu kritikov... Mne to Nikuškine jedlo pripadá skôr ako paprikáš. Paprikáš milujem, ale je to niečo celkom iné ako sviečková. Aj tú milujem. Preto si myslím, že by sa na Varechu nemali dávať nejaké dogabané receptové výmysly, lebo ak budem hľadať recept na sviečkovú, nechcem nájsť nejakú mochlaninu, ale proste recept, podľa ktorého sviečkovú uvarím. Viem, že niektorí ma budú odsudzovať, ale prepáčte, len si predstavte situáciu, že človek objaví na Vareche recept na vytúženú sviečkovú, dodrží postup a všetky ingrediencie, ale výsledkom jeho snaženia bude akási divná šmakuláda. Ako k tomu príde? Ako by sa niekomu páčilo otvoriť fľašu koňaku Martel a dnu by bola žbrnda z vypláchnutých sudov? Ľudovú tvorivosť si nechajme pre svoje potreby a sem dávajme skutočne dobré overené recepty.
evanaaa
@Nyja , aj keď viem, že ma tu niekoľko komentujúcich neznáša, pridávam sa na tvoju stranu.....polovičnou pravdou je tvrdenie, že každá gazdinka si varí podľa svojej chuti, ale v tomto prípade je chyba v ingredienciách, a názve, nie vo výslednej chuti. Presne, ako si to vysvetlila.
radox1
@Nyja (4.3.2017 17:37)

hovoris mi z duse.este si zabudla na otrepanu frazu:
najprv treba vyskusat,az potom posudzovat.
oldomachac
dobre jedlo nerobi nazov, ale ako je spracovane, vysledok je len taky, ako zachutil tomu, kto ho jedol, ale ked to ma byt ,,,svieckova,,, tak aj mne tam chyba udena slanina, horcica, ci citronova stava, nie mlety ale cely pepr, a mozno aj jalovec, ako sa vsak vravi, chute su chute, prajem dobru chut,
zahra
@Nyja (4.3.2017 17:37)
Ja si zas myslim, ze prava svieckova je ortodoxny recept a falosna je podla jednotlivych kucharov. Mne to nevadi, ja pre nas zo seitanu, ale velmi sa mi paci, ked varia mladi ludia a nebezia hned do fastfoodov!
roxanne
Snaha sa ceni, ale skor ako svieckova to vyzera na bravcovy / telaci perkelt na smotane (na hodne vela smotany). Ja mam pre varenie svieckovej dve zasady: 1. ostatnej zeleniny staci po kusku (t.j. mrkva, petrzlen), ale zeler musi byt velky. 2. bez karamelu a tymianu to nie je svieckova.
U nas v rodine sa svieckova nikdy nerobila, takze som si osvojila jeden varechovsky recept a vsetkym, ktori vyskusali vysledok, zatial chutilo.
kakao
Mne by podľa tohto receptu celkom chutilo, len namiesto cestovín by som asi dal knedľu, ale každému podľa jeho gusta.

Na rozdiel od hlavnej odborníčky Varechy na sviečkovú @evanaaa žiadnu chybu v ingredienciách nevidím a dokonca ani v názve. Škoda len, že sme sa z jej receptov zatiaľ nedozvedeli, ako by ju zrealizovala ona.
buchtabuchta
Si uvedomte, ze je to svokrin recept. Tak to ta dievcicka nemohla zmenit, lebo by sa svekusa urazila. Nabuduce prida nieco svoje a bude to OK.
1x nyja
nikuska1165
Ďakujem aj za pozitívne aj negatívne komentáre. Kuracie to určite nieje to mi môžte veriť. Ja som inú falošnú sviečkovú nejedla,iba od svokry. Mne chutí aj mužovi chutí aj návšteve chutila. Každý si varí podľa seba. Uznávam že úvodná fotka nevyzerá lákavo. Všetkým prajem pekný deň a žienkam krásny medzinárodný deň žien :-)
afataga
OK, ked vravis, ze nie je kuracie, tak asi nie je, len je ozaj akesi blede, ja som ti rcp nekritizovala, ja to neviem varit, ako som uz napisala, len to maso mi neslo do hlavy, nabuduce skus pridat aj zopar foto z varenia a bude vymalovane :-)
2x emdy a dolzor
dolzor
Prečo všetci hneď kritizujete. Veď keď budem chcieť uvariť pravú sviečkovú, tak si otvorím kuchársku knihu... Sem dávajú ľudia svoje nápady a návrhy. Mimochodom aj ja robím toto jedlo podobne len s tým rozdielom, že dávam len mrkvu a celer. Toho dosť. .. a nevolám to sviečková... a keby som ho tak aj volala, myslím, že záleží na chuti a to je podstatné, že každému chutila...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia