Falafel

arielocka - fotkaarielocka, 20. februára 2015
Falafel
Foto: arielocka

Falafel, známejší aj ako cícerová fašírka, pochádza z Ázie. Pôvodná receptúra je typická pre Indiu.

10
porcií

Suroviny

325 g
150 g
20 g
40 g
3 ks
0,5 g
0,5 g
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Jeden deň vopred namočený cícer sa mierne pomixuje, pridá sa rozšľahané vajce, nasekaná cibuľa, pretlačený cesnak, korenie, rasca rímska a soľ podľa potreby.

  2. 2

    Spolu sa mixuje na homogénnu hmotu. Zmes sa odloži na jednu hodinu do chladničky. Z hmoty sa vytvaria úhľadné guľe, ktoré sa vyprážajú v tuku do zlata.

Diskusia k receptu

martamm
Vzdy som si myslela, ze cicer ma byt vareny, prekvapuje ma, ze pouzivas iba namoceny, ale skusim spravit tie "Falafely " :)
bubaya
Z uvareného cíceru falafel nespravíš, len zo surového.
pusta1
aj ja viem tak, že na falafel sa suchý cícer najprv namočí najlepšie na noc do studenej vody, potom sa voda zleje, cícer sa rozmixuje s ostatnými surovinami a pokračuje sa až do vypraženia guľôčok - falafelu.
1x raban
raban
Falafel (- po hebrejsky) alebo faláfil (-po arabsky) sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke známej ako lafa; falafel často býva pripravovaný ako balený sendvič, pripravený rovnakým spôsobom. Ku falafelovým guľôčkám sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú pokvapkané omáčkou na spôsob tahini. Falafelové guľôčky sa môžu jesť aj samotné alebo ako časť meze.

Všeobecne sa uznáva, že pôvod falafelu je z Egypta, hoci sa rozšírilo po celom Blízkom východe. Egyptskí Kopti tvrdia, že prví pripravili jedlo ako náhradu za mäso počas pôstneho obdobia. Vyprážané guľôčky sú teraz známe po celom svete ako náhrada za mäso a ako forma pouličného jedla.


motyka
Ešte nikdy som to nejedla. Doposiaľ z cícera robím iba polievky. Stojí to za vyskúšanie. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia