فلافل‎ - Falafel fotorecept

eraserhead - fotkaeraserhead, 18. júla 2011

Mosul - Irak, vôňa Blízkeho východu. Recept od "brata", veľkého v pokore.

2
porcie
1500 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
1 strúčik
1 KL
1/2 KL
 zväzok
 veľa




Postup

  1. 1

    Cícer sa nám v čistej vode močil 24 hodín

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cícer zlejeme z vody a pridáme nasekanú cibuľu pretlačený cesnak, nasekaný petržlen, koriander, rímsku rascu, čerstvo zomleté čierne korenie a soľ podľa potreby. Rozmixujeme na homogénnu hmotu.

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes odložíme na 1 hodinu do chladničky.

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z pripravenej hmoty v dlaniach tvarujeme úhľadné guľky. Tieto môžete taktiež na 1 hodinu odložiť do chladničky.

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olej - veľa oleja poriadne rozhorúčime. Vkladáme guľky a upravujeme do zlatohneda, 3 - 4 min. Drobná rada: guľky nerobte príliš veľké aby nepadli a neprilepili sa na dno hrnca, ak sa už prilepia nechajte ich na pokoji aspoň 1 minútu a potom ich opatrne "podseknite"

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové guľky ukladajte na savý papier, kde ich trochu poprevaľujte. Zbavíme ich ostatkového oleja. Keď to spravíme dôkladne, zaručene to nebude mastné jedlo.

    فلافل‎ - Falafel (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sandratamer
tá rímska rasca sa kedy pridáva? A dáva sa celá? Jedla som ho na festivale, a bol krásne chrumkavý, čiže tiež nebol uvarený, ale len namočený. Podľa tohoto receptu by to mohlo vyjsť :-)
lucylee
No, vyzeraju super, mohlo by to vyjst, ale ja sa toho stale bojim po mojej predoslej katastrofalnej skusenosti..
eraserhead
ďakujem za upozornenie, už som to doplnil. Rímska rasca sa dáva mletá a pridáva sa spolu s ostatnými prísadami pred mixovaním. Je to tá kôpka naľavo pod cibuľou. (foto 2.)
jody
Toto je falafel, aký poznám, mňam!!!!! Len sa stále bojím toho mixovania, nie je to pritvrdé? Keby som to zomlela na mäsovom mlynku?
1x omega
sissi29
Mňam falafel ja veľmi ľúbim. Recept ukladám do mojej KK.
zdezda
nepoznám, vyskúšam, cícer sa nemôže nahradiť napr. bôbom ?
2010
No super , tak ako ma byt, neslovenska verzia.
Len taka poznamka na okraj , pozeral som ako to robila sluzka u kamarata ked som bol v tych koncinach.Pridala aj trochu vody ked sa jej zdala zmes moc husta pri mixovani a dala tak 2 lyzice struhanky z bieleho chleba.Pridala este lyzicu sezamovych semienok a co ma prekvapilo dobru lyzicku prasku do peciva.No a nakoniec lyzicku papriky ale tu davala do vsetkeho tak sa nerata.
babi
Falafelu som sa nevedela dojesť v Kuwajte, tak je to dobré. Väčšinou si ho objednávajú hotový, ale robili sme aj doma. Tak ako píše @2010 tiež sme dávali sezamové semienka a čerstvú nasekanú koriandrovú vňať. Myslím /to ale neviem určite/ že nedávali mleté koriandrové semienka.
mamatata2
Nedávno som čítala o tomto jedle, že malo veľký úspech na Pohode a hľa recept je tu, tak ukladám do KK, kým zoženiem cícer.
kuchticka
Vyzera to neskutocne dobre. Ja bych sa bala toho neuvareneho ciceru. Vcera som robila humus. Cicer bo namoceny cez noc, varila som ho 2 hod a este som mala problem ho dobre rozmixovat.
Krasne foto!.
babav
Vydareny recept,len sa mi nepozdava,ze si namoceny cicer, pred tym ako si ho pomlel, nevaril(aspon 20 minut).
eraserhead
@kuchticka prečo sa bojíš neuvareného cíceru, ja cícer už od detstva konzumujem aj surový. Hummus som k falefelu robil aj ja (tu som cícer varil pomaly 1 hodinu), je v pozadí hlavného obrázku.
@bebav podľa dostupných informácií ktoré mám od Bashara z Musulu sa u nich cícer na prípravu Falafel naozaj nevarí.
@farawla كنت الحمص الطبخ؟

Ono to bude ako som už inde písal, ako s gulášom a kapustnicou u nás. Každý má tú svoju variáciu
ejta
Ja som to ešte nikdy nejedla. Môže sa to jesť aj studené, či iba teplé ?
lucylee
Inak, ked uz hovorime o hummuse, tak ani s tym nemam dobru skusenost. Mala som recept, ktoreho som sa drzala a islo tam tak vela tahini, ze sa to nedalo jest, take to bolo horke. Aj ja cicer varim v tlakovom hrnci, je to vynikajuca vec.
@eraserhead hodis sem recept aj na hummus? Myslim, ze aj tu na vareche nejake su, neviem, ci sa zhoduju s tvojim.
alena45
Možno bude zádrhel v tom, ako starý je cícer, ktorý kúpiš. Aj ja som varila kúpený vyše hodiny na hummus a nevedela som ho rozmixovať. Keď som potom robila zo svojho vypestovaného cíceru, tak to bolo krásne hladké. Z takého by som sa nebála robiť falafel aj zo surového. Veď kvôli tomu si ten cícer sama pestujem.
bozulka
Faláfel - vidím,že tých receptov je skutočne ako u nás kapustnice.Ja mám recept na faláfel od Palestínskych Arabov,údajne odtial pochádza.
Skutočne sa robí zo surového cícera s prídavkom trošku vody pri mixovaní.
kuchticka
Ja sa nebojim jest cokolvek surove i cicer ked nie je stary mozem chrumkat neuvareny, ale v tomto pripade, ze musim rozmixovat na kasu mne to vadilo pri vyrobe humusu. Nemohla som to dlho rozmixovat, stale som pridavala tekutinu a humus bol riedky.
michsamant
Tu maju na take drvenie na dedinach velky kamen, v nom je priehlbina, kam sa da to, co chces drvit a velkym kusom dreva (opracovanym, hladkym - palicou) do toho buchaju, az to rozdrvia. Podobne robia aj masala s kokosom a korenim.
michsamant
Drvia to aj kamenom, aj palicou. V susedstve maju taky kamen vonku, tak som to odfotila na ukazku.



jerica
aké milé, zaslúžená výhra , gratulujem:-)
vilie
Strukoviny variť v tlakovom hrnci po vlastných skúsenostiach neodporúčam. Varili sme sóju. Šupky zo sóje upchali poistný ventil. Po výbuchu tlakového hrnca sme museli rekonštruovať plynový sporák, zasklievať okno, maľovať celú kuchyňu a samozrejme aj kupovať nový tlakový hrniec. Šťastie, že pri výbuchu nikto nebol v kuchyni.
zanzibar
Dakujem za skvely recept, predtym som ho robila z vareneho ciceru a neda sa to porovnat, bolo to suche a drobive, ale zo suroveho krasne stavnate. Nechala som ho namacat pre istotu skoro dva dni, pricom som pravidelne menila vodu, takze siel krasne dohladka rozmixovat. Nerobila som gulicky, ale take male gulate placicky, stacilo potom nan menej oleja.
eraserhead
@zanzibar ono keď si chce človek vychutnať tradičný recept mal by ho spraviť tradične.
Základ je vždy surový cícer a rímska rasca, ostatné podľa regiónu. Mám jednu verziu tiež z Mosulu kde dávajú kôpor
zanzibar
s tym absolutne suhlasim, preto ked som videla, ze recept pochadza z Iraku, tak som sa moc potesila, ze som konecne objavila recept na skutocny falafel a nie nejaku domnelu napodobeninu, pretoze to je velky problem vsetkych cudzokrajnych receptov na slovenskych a ceskych stránkach :(
llilla
tak toto je recept presne podla mojho gusta! :))
wzorin
paradni recept, ja pridavam jeste mletou papriku, sezamove seminka a trosku sody v prasku
niaz
dnes namacam cicer zajtra ho mame na veceru svagrina z iraku mi poslala strojcek na falafel takze nerobim gulky recept je vyborny manzela mam z iraku aj jemu chuti a ked spravim zeleninovy salat k tomu a nan nevie sa dojest nami nam
bridilka
wow, tak tento recept je naozaj vyborny, dakujem. skusala som uz viacere, tento chuti autenticky, odporucam!
shams
mashaallah tento recept som hladala :)))
slavka2012
Vyskusam tento recept aj s dodatkom od 2010. Falafel mam rada, raz som sa ho aj pokusila urobit, gulky vyzerali krasne, ale pri fritovani sa mi rozpadali, hoci som dodrzala rozpis aj postup a to ma od dalsich pokusov odradilo.
1x omega
2010
@slavka2012 , nedavno som bol v emiratoch a tam sa im nepacila surova zmes , skusili jeden dva a ked sa ti budu nahodou rozpadavat ako sa stalo im ... pridaj lepidlo trochu muky a vajicko.
slavka2012
@2010 , vdaka za radu, v najblizsej dobe urobim novy pokus a dam vediet :-). Pred Vianocami som ho jedla v jednej libanonskej restauracii a tiez sami zdalo, ze nebol zo surovych strukovin...
vanilka111
no ja som ho robila podľa tohoto receptu a pridávala som aj vodu pri mixovaní. bol výborný,ale guľky sa mi nepodarili,len pekné hrubšie placky, ale do arabského chleba to bolo aj vhodnejšie. takže prvý pokus vyšiel a keď som si to chcela na ďalší raz uľahčiť,kúpila som zaváraný cícer a z toho bola brečka, celé sa to rozpadávalo a roztápalo v oleji..takže naozaj...namáčať a pekne za surova mixovať :-)
ivka3
niekde sa stala chyba.. takto to vyzeralo:



vnutri sa nam to zdalo este surove, tak som gulky prekrojila na polovice a dala este zapiect do rury, mozno zbytocne, neviem.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia