Fajnový koláč s karamelizovanými jablkami fotorecept
Foto: helena10
Tento fajnový koláč upečiete rýchlo a jednoducho. Mierka je 200 ml hrnček.
Suroviny
Karamelizované jablká: | |
1 hrnček |
|
60 g studené |
|
60 g studená |
|
3 ks stredné |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 kopcovitá PL (Gustin) |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
2 ks (veľkosť L) |
|
1/2 hrnčeka |
|
štipka |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 PL |
|
2 hrnčeky |
|
1 bal. |
|
Na posypanie koláča: | |
|
|
Na plech: | |
|
|
|
Postup
-
1
Ošúpané a očistené jablká nakrájam na kocky strednej veľkosti. Nechám zakryté bokom.
- 2
V širšom kastróliku na miernom ohni zkaramelizujem cukor. K tekutému karamelu pridám na kocky nakrájané maslo s Herou (dala som pol na pol). Za stáleho miešania nechám roztopiť a vsypem očistené a na stredné kocky nakrájané jablká. Potom do toho vlejem poriadne premiešané mlieko so škrobom a mierne varím na hustejšiu karamelovú zmes. Kocky jabĺk nerozvarím, ostanú celé. Odstavím a nechám chladnúť na čas, kým si pripravím cesto.
- 3
Na cesto vyšľahám mixérom celé väčšie vajcia s cukrom a štipkou soli. Vlejem jogurt, olej, rum a mierne prešľahám. Múku s práškom do pečiva vsypem naraz a jemne prešľahám. (Ak je cesto veľmi husté, môžete pridať ešte trochu jogurtu.)
- 4
Cesto vylejem a urovnám na plech 18 x 29 cm vymastený tukom a posypaný strúhankou. Na celý povrch cesta lyžicou rozložím rovnomerne karamelovú zmes aj s jablkami. Následne na celom plechu lyžicou prevraciam jablkovú zmes do cesta, aby sa trochu premiešala s cestom.
- 5
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 35 minút. Kontrola špajľou.
- 6
Ochladený upečený koláč posypem práškovým cukrom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu