Jablkový koláč
Jablkový koláč

Fajnový koláč s karamelizovanými jablkami fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 18. novembra 2023
Fajnový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept)
Foto: helena10

Tento fajnový koláč upečiete rýchlo a jednoducho. Mierka je 200 ml hrnček.

Suroviny

Karamelizované jablká:
1 hrnček
60 g studené
60 g studená
3 ks stredné
1/2 hrnčeka
1 kopcovitá PL (Gustin)
1 PL
Cesto:
2 ks (veľkosť L)
1/2 hrnčeka
štipka
1 hrnček
1/2 hrnčeka
1 PL
2 hrnčeky
1 bal.
Na posypanie koláča:
Na plech:




Postup

  1. 1

    Ošúpané a očistené jablká nakrájam na kocky strednej veľkosti. Nechám zakryté bokom.

  2. 2

    V širšom kastróliku na miernom ohni zkaramelizujem cukor. K tekutému karamelu pridám na kocky nakrájané maslo s Herou (dala som pol na pol). Za stáleho miešania nechám roztopiť a vsypem očistené a na stredné kocky nakrájané jablká. Potom do toho vlejem poriadne premiešané mlieko so škrobom a mierne varím na hustejšiu karamelovú zmes. Kocky jabĺk nerozvarím, ostanú celé. Odstavím a nechám chladnúť na čas, kým si pripravím cesto.

  3. 3

    Na cesto vyšľahám mixérom celé väčšie vajcia s cukrom a štipkou soli. Vlejem jogurt, olej, rum a mierne prešľahám. Múku s práškom do pečiva vsypem naraz a jemne prešľahám. (Ak je cesto veľmi husté, môžete pridať ešte trochu jogurtu.)

  4. 4

    Cesto vylejem a urovnám na plech 18 x 29 cm vymastený tukom a posypaný strúhankou. Na celý povrch cesta lyžicou rozložím rovnomerne karamelovú zmes aj s jablkami. Následne na celom plechu lyžicou prevraciam jablkovú zmes do cesta, aby sa trochu premiešala s cestom.

    Fajnový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 35 minút. Kontrola špajľou.

  6. 6

    Ochladený upečený koláč posypem práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

kucharka
Je z teba koláčová kráľovná :-) a tento koláč musí byť dobrota. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia