Empanadas de Santa Rita

douglas - fotkadouglas, 17. septembra 2012
Empanadas de Santa Rita
Foto: douglas

Svätá Rita - moja Patrónka!!! Toto je tradičné jedlo na fiestu Sv.Rity v Mexiku (22.máj), no teraz mi prejavuje svoju náklonnosť a z prejavu vďačnosti som napiekla Empadanas de Santa Rita.

6
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1/2 KG
4 lyžice
3 strúčiky
1 KS
25 dkg
10 dkg varený
10 dkg varené
3 dkg nasekané
1 KS
dle potreby /sherry
dle potreby
Cesto:
3 poháre
1/2 lyžičky
cca 10 dkg
1 pohár

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pre mäsovú náplň: 1.Dve lyžice oleja dáme do panvice a osmahneme mäso (predtým ochutené soľou a mletým čierným korením) 2. V druhej panvici osmahneme prelisovaný cesnak a cibuľu v druhých 2 lyžiciach oleja, pridáme na jemno nastrúhané zemiaky, varený hrášok+hrozienka a nasekané mandle. Ochutíme soľou, mletým čierným korením, škoricou a klinčekom. 3. Do mäsa prilejeme suché červené víno alebo sherry. Zmesy spojíme a necháme variť na miernom ohni cca 10-15 minut. * Pokiaľ je zmes príliš suchá, môžeme pridať trochu hovädzieho vývaru.

  2. 2

    Cesto: Zmiešame múku a soľ, pridáme mäkké maslo a horúce mlieko a hnetieme, dokiaľ nebudeme mať hladké cesto, necháme odstáť po dobu jednej hodiny prikryté čistou plátenou utierkou.

  3. 3

    1. Cesto na posypanom vále vyváľkame na cca 0.5cm hrúbky a vykrajujeme z neho kruhy. 2. Do stredu kruhu dáme mäsovo-zeleninovú náplň. Opatrne zohneme na polovicu a okraje stiskom prstou zlepíme. Okraje ešte upravíme koncom vidličky pre pekný ozdobný vzhľad. Pokiaľ okraje nedržia pohromade, namočíme prst vo vode a potrieme ním okraj vnútornej strany cesta a znovu cesto spojíme pritlačením. 3.Empanadas smažíme v dosť rozpálenom oleji dozlatova. Necháme je vychladnúť na papierových obrúskoch a tak absorbujeme prebytočný olej. 4. Nakoniec za tepla môžeme posypať práškovým cukrom a škoricou (možno pre deti), ale ja toto nerobím, preto posýpku ani neuvádzam v surovinách. * Takiež je možno mäsovo-zeleninovú náplň upraviť podľa vlastnej chuti. Vždy si náplň prichystám už deň dopredu, aby sa chute spojili.

  4. 4

    Empanadas môžeme aj upiecť v rúre cca 160st.C cca 20mins. Tieto sa nám zdajú chutnejšie a o niečo zdravšie ako smažené aj keď na olivovom oleji dozlatova.

    Empanadas de Santa Rita - obrázok 4
  5. 5

    Empanadas : Bohatým bere hlad a chudým dává sytost. Nebezpečně sytý lovec hladu.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Robievam empanadas velmi casto. Tento recept vyzera dobre, ja robim podobnu napln. Hrozienka a mandle sa pridavaju do recepta predovsetkym cez sviatky. Nemusite ich dat do plnky.
Empanadas, ktore maju sladku plnku sa posypaju cukrom.
Vďaka @Ajay za kometár k posýpke, pretože @valeri a další, ktorí posýpku riešia dostali odpoveď. Viem, že sa posypáva (skôr sa len urobí tenká cukrová čiara skrz) i takto na slano, ale každému ako chutí. Ja ich neposypujem. :).
mnohokráát ďakujem za tento recept !! nedarilo sa mi k nemu dopátrať a je to najobľúbenejšia mňamka pre mňa, čo sa týka ES kuchyne :-)
@arokis1 : Veľmi ma potešilo, že si si rcp na tieto vynikajúce empanadas našla! Minule som videla empanadas plnené jabĺčkovou náplnou (ako na štrúdl), no jasné, že boli na sladko. ;).
Každý kto moje empanadas ochutnal - nezostal pri jednom kúsku :)...

Pridaj komentár k receptu: