Empanadas de Santa Rita

douglas - fotkadouglas, 17. septembra 2012
Empanadas de Santa Rita
Foto: douglas

Svätá Rita - moja Patrónka!!! Toto je tradičné jedlo na fiestu Sv.Rity v Mexiku (22.máj), no teraz mi prejavuje svoju náklonnosť a z Zobraziť celý popisSvätá Rita - moja Patrónka!!! Toto je tradičné jedlo na fiestu Sv.Rity v Mexiku (22.máj), no teraz mi prejavuje svoju náklonnosť a z prejavu vďačnosti som napiekla Empadanas de Santa Rita.

6
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1/2 KG
4 lyžice
3 strúčiky
1 KS
25 dkg
10 dkg varený
10 dkg varené
3 dkg nasekané
1 KS
dle potreby /sherry
dle potreby
Cesto:
3 poháre
1/2 lyžičky
cca 10 dkg
1 pohár




Postup

  1. 1

    Pre mäsovú náplň: 1.Dve lyžice oleja dáme do panvice a osmahneme mäso (predtým ochutené soľou a mletým čierným korením) 2. V druhej panvici osmahneme prelisovaný cesnak a cibuľu v druhých 2 lyžiciach oleja, pridáme na jemno nastrúhané zemiaky, varený hrášok+hrozienka a nasekané mandle. Ochutíme soľou, mletým čierným korením, škoricou a klinčekom. 3. Do mäsa prilejeme suché červené víno alebo sherry. Zmesy spojíme a necháme variť na miernom ohni cca 10-15 minut. * Pokiaľ je zmes príliš suchá, môžeme pridať trochu hovädzieho vývaru.

  2. 2

    Cesto: Zmiešame múku a soľ, pridáme mäkké maslo a horúce mlieko a hnetieme, dokiaľ nebudeme mať hladké cesto, necháme odstáť po dobu jednej hodiny prikryté čistou plátenou utierkou.

  3. 3

    1. Cesto na posypanom vále vyváľkame na cca 0.5cm hrúbky a vykrajujeme z neho kruhy. 2. Do stredu kruhu dáme mäsovo-zeleninovú náplň. Opatrne zohneme na polovicu a okraje stiskom prstou zlepíme. Okraje ešte upravíme koncom vidličky pre pekný ozdobný vzhľad. Pokiaľ okraje nedržia pohromade, namočíme prst vo vode a potrieme ním okraj vnútornej strany cesta a znovu cesto spojíme pritlačením. 3.Empanadas smažíme v dosť rozpálenom oleji dozlatova. Necháme je vychladnúť na papierových obrúskoch a tak absorbujeme prebytočný olej. 4. Nakoniec za tepla môžeme posypať práškovým cukrom a škoricou (možno pre deti), ale ja toto nerobím, preto posýpku ani neuvádzam v surovinách. * Takiež je možno mäsovo-zeleninovú náplň upraviť podľa vlastnej chuti. Vždy si náplň prichystám už deň dopredu, aby sa chute spojili.

  4. 4

    Empanadas môžeme aj upiecť v rúre cca 160st.C cca 20mins. Tieto sa nám zdajú chutnejšie a o niečo zdravšie ako smažené aj keď na olivovom oleji dozlatova.

    Empanadas de Santa Rita - obrázok 4
  5. 5

    Empanadas : Bohatým bere hlad a chudým dává sytost. Nebezpečně sytý lovec hladu.

Diskusia k receptu

zinnajdha
nezvyčajné: slané mäsové na sladko ? Ale treba skúsiť aj mexickú kuchyňu.
medulienka122
aj tvoja? je to pomocnica v ťažkostiach, a tých ja má v kuchyni neúrekom:-)), ukladám do KK
douglas
Ahoj a vďaka za milé komentáre; @zinnajdha , @medovnicek - chuť je pre naše končiny netypická, možno príde zvláštna...ale je docela dobre poživateľná. :).
@medulienka122 - rozosmiala si ma, díky :).
@izabella929 - to nemá chybu, lebo opravdu stačí jeden empanado a opravdu zasýti :).
valeri
Všetko mi tam pasuje, len si to neviem predstaviť posypané cukrom, inak sa mi recept páči
ajay
Robievam empanadas velmi casto. Tento recept vyzera dobre, ja robim podobnu napln. Hrozienka a mandle sa pridavaju do recepta predovsetkym cez sviatky. Nemusite ich dat do plnky.
Empanadas, ktore maju sladku plnku sa posypaju cukrom.
douglas
Vďaka @Ajay za kometár k posýpke, pretože @valeri a další, ktorí posýpku riešia dostali odpoveď. Viem, že sa posypáva (skôr sa len urobí tenká cukrová čiara skrz) i takto na slano, ale každému ako chutí. Ja ich neposypujem. :).
arokis1
mnohokráát ďakujem za tento recept !! nedarilo sa mi k nemu dopátrať a je to najobľúbenejšia mňamka pre mňa, čo sa týka ES kuchyne :-)
arokis1
a aj špenátová, či len taká zeleninková plnka je prííma, no jasné, že na slano, nie na sladko:-)
douglas
@arokis1 : Veľmi ma potešilo, že si si rcp na tieto vynikajúce empanadas našla! Minule som videla empanadas plnené jabĺčkovou náplnou (ako na štrúdl), no jasné, že boli na sladko. ;).
Každý kto moje empanadas ochutnal - nezostal pri jednom kúsku :)...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia