Empanadas de Santa Rita
Autor receptu: douglas
Svätá Rita - moja Patrónka!!! Toto je tradičné jedlo na fiestu Sv.Rity v Mexiku (22.máj), no teraz mi prejavuje svoju náklonnosť a z prejavu vďačnosti som napiekla Empadanas de Santa Rita.
6 porcií |
120 minút príprava |
Postup
- Pre mäsovú náplň:
1.Dve lyžice oleja dáme do panvice a osmahneme mäso (predtým ochutené soľou a mletým čierným korením)
2. V druhej panvici osmahneme prelisovaný cesnak a cibuľu v druhých 2 lyžiciach oleja, pridáme na jemno nastrúhané zemiaky, varený hrášok+hrozienka a nasekané mandle. Ochutíme soľou, mletým čierným korením, škoricou a klinčekom.
3. Do mäsa prilejeme suché červené víno alebo sherry. Zmesy spojíme a necháme variť na miernom ohni cca 10-15 minut.
* Pokiaľ je zmes príliš suchá, môžeme pridať trochu hovädzieho vývaru.
- Cesto:
Zmiešame múku a soľ, pridáme mäkké maslo a horúce mlieko a hnetieme, dokiaľ nebudeme mať hladké cesto, necháme odstáť po dobu jednej hodiny prikryté čistou plátenou utierkou.
- 1. Cesto na posypanom vále vyváľkame na cca 0.5cm hrúbky a vykrajujeme z neho kruhy.
2. Do stredu kruhu dáme mäsovo-zeleninovú náplň. Opatrne zohneme na polovicu a okraje stiskom prstou zlepíme. Okraje ešte upravíme koncom vidličky pre pekný ozdobný vzhľad. Pokiaľ okraje nedržia pohromade, namočíme prst vo vode a potrieme ním okraj vnútornej strany cesta a znovu cesto spojíme pritlačením.
3.Empanadas smažíme v dosť rozpálenom oleji dozlatova. Necháme je vychladnúť na papierových obrúskoch a tak absorbujeme prebytočný olej.
4. Nakoniec za tepla môžeme posypať práškovým cukrom a škoricou (možno pre deti), ale ja toto nerobím, preto posýpku ani neuvádzam v surovinách.
* Takiež je možno mäsovo-zeleninovú náplň upraviť podľa vlastnej chuti. Vždy si náplň prichystám už deň dopredu, aby sa chute spojili.
- Empanadas môžeme aj upiecť v rúre cca 160st.C cca 20mins. Tieto sa nám zdajú chutnejšie a o niečo zdravšie ako smažené aj keď na olivovom oleji dozlatova.
- Empanadas : Bohatým bere hlad a chudým dává sytost. Nebezpečně sytý lovec hladu.