Empanadas de Santa Rita

Autor receptu: douglas

Svätá Rita - moja Patrónka!!! Toto je tradičné jedlo na fiestu Sv.Rity v Mexiku (22.máj), no teraz mi prejavuje svoju náklonnosť a z prejavu vďačnosti som napiekla Empadanas de Santa Rita.

6
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pre mäsovú náplň: 1.Dve lyžice oleja dáme do panvice a osmahneme mäso (predtým ochutené soľou a mletým čierným korením) 2. V druhej panvici osmahneme prelisovaný cesnak a cibuľu v druhých 2 lyžiciach oleja, pridáme na jemno nastrúhané zemiaky, varený hrášok+hrozienka a nasekané mandle. Ochutíme soľou, mletým čierným korením, škoricou a klinčekom. 3. Do mäsa prilejeme suché červené víno alebo sherry. Zmesy spojíme a necháme variť na miernom ohni cca 10-15 minut. * Pokiaľ je zmes príliš suchá, môžeme pridať trochu hovädzieho vývaru.
  2. Cesto: Zmiešame múku a soľ, pridáme mäkké maslo a horúce mlieko a hnetieme, dokiaľ nebudeme mať hladké cesto, necháme odstáť po dobu jednej hodiny prikryté čistou plátenou utierkou.
  3. 1. Cesto na posypanom vále vyváľkame na cca 0.5cm hrúbky a vykrajujeme z neho kruhy. 2. Do stredu kruhu dáme mäsovo-zeleninovú náplň. Opatrne zohneme na polovicu a okraje stiskom prstou zlepíme. Okraje ešte upravíme koncom vidličky pre pekný ozdobný vzhľad. Pokiaľ okraje nedržia pohromade, namočíme prst vo vode a potrieme ním okraj vnútornej strany cesta a znovu cesto spojíme pritlačením. 3.Empanadas smažíme v dosť rozpálenom oleji dozlatova. Necháme je vychladnúť na papierových obrúskoch a tak absorbujeme prebytočný olej. 4. Nakoniec za tepla môžeme posypať práškovým cukrom a škoricou (možno pre deti), ale ja toto nerobím, preto posýpku ani neuvádzam v surovinách. * Takiež je možno mäsovo-zeleninovú náplň upraviť podľa vlastnej chuti. Vždy si náplň prichystám už deň dopredu, aby sa chute spojili.
  4. Empanadas môžeme aj upiecť v rúre cca 160st.C cca 20mins. Tieto sa nám zdajú chutnejšie a o niečo zdravšie ako smažené aj keď na olivovom oleji dozlatova.
  5. Empanadas : Bohatým bere hlad a chudým dává sytost. Nebezpečně sytý lovec hladu.