Ovocná torta
Ovocná torta

Elegantná ovocná torta

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 7. mája 2023

Táto torta poteší svojou eleganciou nejedného oslávenca. Nadýchaný vanilkový korpus, zvláčnený jahodovo-malinovým pyré, jemný krém z mascarpone a tvarohu a kopec čerstvého ovocia...

14
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
 štipka
150 g
1 ČL
4 PL (vriaca)
4 PL
270 g
1,5 ČL
Ovocná šťava:
100 g
100 g
1 bal.
2 PL
Krém:
300 ml
1 bal.
500 g
500 g
120 g
2 ČL
Ovocná náplň do torty:
400 g
200 g (mrazené)
Ganache:
130 ml
100 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.

  2. 2

    Ovocná šťava: Jahody a maliny rozmixujeme dohladka, pridáme vanilínový cukor a vodu a znova premixujeme. Následne pyré prepasírujeme cez sitko, získame tak ovocnú šťavu. Touto šťavou budeme polievať korpusy.

  3. 3

    Krém: Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu so stužovačom dotuha. Mascarpone zmiešame s tvarohom, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.

  4. 4

    Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a polejeme 2 PL ovocnej šťavy. Nanesieme časť krému a rozložíme naň ovocie - na kocky nakrájané čerstvé jahody a mrazené maliny (mrazené maliny pustia šťavu a torta bude nádherne šťavnatá a veľmi chutná). Priložíme ďalší korpus, znova potrieme 2 PL šťavy, nanesieme krém a rozložíme ovocie. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme. Priložíme štvrtý korpus a celú tortu potrieme krémom. Dáme zachladiť.

  5. 5

    Ganache: Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu a rozmiešame. Ganache prenesieme do cukrárskeho vrecka, na ktorom následne odstrihneme malý otvor. Polevou ozdobíme tortu (drip effect - efekt stekajúcej čokolády, čo je momentálne veľmi moderné). Tortu dozdobíme čerstvým ovocím, rozdrvenými lyofilizovanými malinami a Raffaello guľôčkami.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 5
  6. 6

    Veľmi moderné je zdobenie do kruhu.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 6
  7. 7

    V zdobení by mali dominovať komponenty, ktoré sa nachádzajú aj vo vnútri, v tomto prípade sú to jahody a maliny. Jahody a maliny dopĺňajú čučoriedky, granátové jablko a guľôčky Raffaello, ktoré sú nadherným kontrastom.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 7
  8. 8

    Torta v reze... Prajem dobrú chuť!

    Elegantná ovocná torta - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
Ako dlho toto vydrží?
Myslela som, že to ovocie by bolo fajn aspoň omočiť do želatíny, alebo také niečo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia