Elegantná ovocná torta
Foto: slovakbaker
Táto torta poteší svojou eleganciou nejedného oslávenca. Nadýchaný vanilkový korpus, zvláčnený jahodovo-malinovým pyré, jemný krém z mascarpone a tvarohu a kopec čerstvého ovocia...
porcií
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
8 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
4 PL (vriaca) |
|
4 PL |
|
270 g |
|
1,5 ČL |
|
Ovocná šťava: | |
100 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
Krém: | |
300 ml |
|
1 bal. |
|
500 g |
|
500 g |
|
120 g |
|
2 ČL |
|
Ovocná náplň do torty: | |
400 g |
|
200 g (mrazené) |
|
Ganache: | |
130 ml |
|
100 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.
- 2
Ovocná šťava: Jahody a maliny rozmixujeme dohladka, pridáme vanilínový cukor a vodu a znova premixujeme. Následne pyré prepasírujeme cez sitko, získame tak ovocnú šťavu. Touto šťavou budeme polievať korpusy.
- 3
Krém: Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu so stužovačom dotuha. Mascarpone zmiešame s tvarohom, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.
- 4
Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a polejeme 2 PL ovocnej šťavy. Nanesieme časť krému a rozložíme naň ovocie - na kocky nakrájané čerstvé jahody a mrazené maliny (mrazené maliny pustia šťavu a torta bude nádherne šťavnatá a veľmi chutná). Priložíme ďalší korpus, znova potrieme 2 PL šťavy, nanesieme krém a rozložíme ovocie. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme. Priložíme štvrtý korpus a celú tortu potrieme krémom. Dáme zachladiť.
- 5
Ganache: Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu a rozmiešame. Ganache prenesieme do cukrárskeho vrecka, na ktorom následne odstrihneme malý otvor. Polevou ozdobíme tortu (drip effect - efekt stekajúcej čokolády, čo je momentálne veľmi moderné). Tortu dozdobíme čerstvým ovocím, rozdrvenými lyofilizovanými malinami a Raffaello guľôčkami.
- 6
Veľmi moderné je zdobenie do kruhu.
- 7
V zdobení by mali dominovať komponenty, ktoré sa nachádzajú aj vo vnútri, v tomto prípade sú to jahody a maliny. Jahody a maliny dopĺňajú čučoriedky, granátové jablko a guľôčky Raffaello, ktoré sú nadherným kontrastom.
- 8
Torta v reze... Prajem dobrú chuť!
Tiež ovocná torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Myslela som, že to ovocie by bolo fajn aspoň omočiť do želatíny, alebo také niečo.
Torta je určená na priamu konzumáciu, ale mám skúsenosť, že ovocie úplne v pohode vydrží aj 3 dni.
Krásna torta, na takéto niečo si netrúfam, nádhera! Všetko najlepšie prajem!