Ovocná torta
Ovocná torta

Elegantná ovocná torta

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 7. mája 2023

Táto torta poteší svojou eleganciou nejedného oslávenca. Nadýchaný vanilkový korpus, zvláčnený jahodovo-malinovým pyré, jemný krém z mascarpone a tvarohu a kopec čerstvého ovocia...

14
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
 štipka
150 g
1 ČL
4 PL (vriaca)
4 PL
270 g
1,5 ČL
Ovocná šťava:
100 g
100 g
1 bal.
2 PL
Krém:
300 ml
1 bal.
500 g
500 g
120 g
2 ČL
Ovocná náplň do torty:
400 g
200 g (mrazené)
Ganache:
130 ml
100 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.

  2. 2

    Ovocná šťava: Jahody a maliny rozmixujeme dohladka, pridáme vanilínový cukor a vodu a znova premixujeme. Následne pyré prepasírujeme cez sitko, získame tak ovocnú šťavu. Touto šťavou budeme polievať korpusy.

  3. 3

    Krém: Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu so stužovačom dotuha. Mascarpone zmiešame s tvarohom, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.

  4. 4

    Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a polejeme 2 PL ovocnej šťavy. Nanesieme časť krému a rozložíme naň ovocie - na kocky nakrájané čerstvé jahody a mrazené maliny (mrazené maliny pustia šťavu a torta bude nádherne šťavnatá a veľmi chutná). Priložíme ďalší korpus, znova potrieme 2 PL šťavy, nanesieme krém a rozložíme ovocie. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme. Priložíme štvrtý korpus a celú tortu potrieme krémom. Dáme zachladiť.

  5. 5

    Ganache: Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu a rozmiešame. Ganache prenesieme do cukrárskeho vrecka, na ktorom následne odstrihneme malý otvor. Polevou ozdobíme tortu (drip effect - efekt stekajúcej čokolády, čo je momentálne veľmi moderné). Tortu dozdobíme čerstvým ovocím, rozdrvenými lyofilizovanými malinami a Raffaello guľôčkami.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 5
  6. 6

    Veľmi moderné je zdobenie do kruhu.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 6
  7. 7

    V zdobení by mali dominovať komponenty, ktoré sa nachádzajú aj vo vnútri, v tomto prípade sú to jahody a maliny. Jahody a maliny dopĺňajú čučoriedky, granátové jablko a guľôčky Raffaello, ktoré sú nadherným kontrastom.

    Elegantná ovocná torta - obrázok 7
  8. 8

    Torta v reze... Prajem dobrú chuť!

    Elegantná ovocná torta - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
Ako dlho toto vydrží?
Myslela som, že to ovocie by bolo fajn aspoň omočiť do želatíny, alebo také niečo.
palino300
Prečo cesto vôbec nestupne keď sa pečie po upečení je nízke a ako guma.niečo tam zrejme chýba.