Zemiakové halušky
Džatky
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky očistíme, zalejeme vodou, tak aby boli
zakryté, osolíme. Varíme, pokiaľ sa takmer rozvaria, tak že sa dajú roztlačiť vidličkou. Stíšime
plameň, na zemiaky nasypeme najprv hrubú
a potom polohrubú múku, nemiešame. Prikryjeme a asi 25 minút necháme na maličkom plamienku. Múka sa tak sparí. Prebytočnú
vodu zlejeme. Zmes zemiakov a parenej múky
rozhabarkujeme, tak aby sme dostali múku do
zemiakov.
- V hlbokej panvici alebo hrnci na masti osmažíme nakrájanú cibuľu a do nej dávame „džatky“. Robíme ich tak, že odoberáme zo zemiakovej zmesi a robíme halušky asi vo veľkosti pol
polievkovej lyžice buď rukou alebo ich tvarujeme dvoma
lyžicami a vkladáme do masti s cibuľou a z času
na čas premiešame. Podľa potreby osolíme.
- TIP: Originálny recept je len s masťou a cibuľkou, ale džatky možno posypať aj opraženou slaninou. Sú veľmi chutné čerstvé, ale rovnako aj na druhý deň, respektíve po vychladnutí, keď sa ohrejú a trošku na masti pripečú. Možno ich servírovať ako hlavné jedlo, ale rovnako ako prílohu.
|