Zemiakové halušky

Džatky

Autor receptu: redakcia

4
porcie
80 minút
príprava

Postup

  1. Zemiaky očistíme, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté, osolíme. Varíme, pokiaľ sa takmer rozvaria, tak že sa dajú roztlačiť vidličkou. Stíšime plameň, na zemiaky nasypeme najprv hrubú a potom polohrubú múku, nemiešame. Prikryjeme a asi 25 minút necháme na maličkom plamienku. Múka sa tak sparí. Prebytočnú vodu zlejeme. Zmes zemiakov a parenej múky rozhabarkujeme, tak aby sme dostali múku do zemiakov.
  2. V hlbokej panvici alebo hrnci na masti osmažíme nakrájanú cibuľu a do nej dávame „džatky“. Robíme ich tak, že odoberáme zo zemiakovej zmesi a robíme halušky asi vo veľkosti pol polievkovej lyžice buď rukou alebo ich tvarujeme dvoma lyžicami a vkladáme do masti s cibuľou a z času na čas premiešame. Podľa potreby osolíme.
  3. TIP: Originálny recept je len s masťou a cibuľkou, ale džatky možno posypať aj opraženou slaninou. Sú veľmi chutné čerstvé, ale rovnako aj na druhý deň, respektíve po vychladnutí, keď sa ohrejú a trošku na masti pripečú. Možno ich servírovať ako hlavné jedlo, ale rovnako ako prílohu.