Džatky

Džatkance s lieskovými orieškami

Autor receptu: redakcia

45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané zemiaky pokrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Pomocou pokrievky scedíme 2/3 vody, zemiaky posypeme hrubou múkou a vareškou premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme múku 15 minút prepariť.
  2. Hrniec s fučkou (tak sa nazýva kaša, ktorá vznikne) môžeme nechať aj na kraji sporáka, ale musíme dávať pozor, aby sa nepripálila. Potom pomocou pučidla vypracujeme z múky a zo zemiakov hladkú hmotu.
  3. V miske zmiešame pomleté orechy s cukrom. Džatkance vykrajujeme zo zemiakovej hmoty lyžicou namočenou v masle, aby sa na ňu nelepili a kladieme ich priamo na tanier. Na záver ich posypeme zmesou cukru a orechov a polejeme zvyšným roztopeným maslom.