Džatky
Džatkance s lieskovými orieškami
Autor receptu: redakcia
Postup- Ošúpané zemiaky pokrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Pomocou pokrievky scedíme 2/3 vody, zemiaky posypeme hrubou múkou a vareškou premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme múku 15 minút prepariť.
- Hrniec s fučkou (tak sa nazýva kaša, ktorá vznikne) môžeme nechať
aj na kraji sporáka, ale musíme dávať pozor, aby sa nepripálila. Potom
pomocou pučidla vypracujeme z múky a zo zemiakov hladkú hmotu.
- V miske zmiešame pomleté orechy s cukrom. Džatkance vykrajujeme zo zemiakovej hmoty lyžicou namočenou v masle, aby sa na ňu nelepili a kladieme ich priamo na tanier. Na záver ich posypeme zmesou cukru a orechov a polejeme zvyšným roztopeným maslom.
|