Dva stabilné krémy z cream cheese na uhladenie torty

mojaskolapecenia - fotkamojaskolapecenia, 1. augusta 2021

Nasledujúce dva krémy sú momentálne najpopulárnejšie u ruských cukrárok, lebo sa s nimi skvelo pracuje a ľuďom chutia :) Cream cheese (smotanový syr) Zobraziť celý popisNasledujúce dva krémy sú momentálne najpopulárnejšie u ruských cukrárok, lebo sa s nimi skvelo pracuje a ľuďom chutia :) Cream cheese (smotanový syr) je iný produkt ako mascarpone. Obsahuje menej tuku, krém z neho je hladší a pevnejší, má výraznejšiu chuť a ak viete, kde nakupovať, tak je aj dva až trikrát lacnejší než mascarpone :) Aj keď sú obidva krémy smiešne jednoduché, podelím sa s vami aj o rôzne detaily, aby vám krémy vyšli čo najlepšie.
Zdroj: Moja škola pečenia

12
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

Krém s maslom:
125 g
100 g
400 g (smotanový syr)
Krém so smotanou na šľahanie:
500 g (smotanový syr)
80-100 g
90 g (33 %-40 %)




Postup

  1. 1

    Krém s maslom: Pri tomto kréme je dôležitá teplota a kvalita masla, takže bifľošské okienko o ňom ? Pozor na tzv. "izbovú teplotu" v týchto horúčavách. Maslo, ktoré idete šľahať, má mať ideálne teplotu 18-22 °C, inak stratí niektoré dôležité vlastnosti, aby bol krém krásne hladký. Maslu stačí aj pol hodina, keď ho vyberiete z chladničky. Aby zmäklo rovnomerne, narežte ho na kocky a preložte na ploský tanier. Pri rezaní zistíte, či máte kvalitné maslo, nemalo by sa drobiť. Ak sa drobí, dialo sa s ním niečo čudné u výrobcu, u predajcu alebo u nákupcu :D Aby sa krém nezrazil, nepoužívajte maslo, ktoré už raz presiahlo teplotu 27 °C, ani ak ste ho potom dali do chladničky - nebude mať už potrebné vlastnosti pre správne vyšľahanie. To sú všetko detajly pre ideálne hladký krém, no nejde o život :D Keď dodržíte základné pravidlá, aj keď sa vám krém nepodarí taký hladký, bude stále chutný a pravdepodobne sa vám s ním bude dobre pracovať. KONIEC OKIENKA ??

  2. 2

    Zmäknuté maslo šľahajte v robote alebo ručným šľahačom spolu s preosiatym práškovým cukrom "do peny" - kým zmes nezväčší svoj objem a výrazne nezbelie. Super je, ak máte robot s nadstavcom "lopatka", krém tak bude hladší než s ručným šľahačom, lebo sa nebudú tvoriť veľké vzduchové bubliny (no pri malom množstve je lepšie použiť ručný šľahač, keďže roboty často nedosiahnu na dno misy).

  3. 3

    Po vyšľahaní masla s cukrom pridajte studený cream cheese - priamo z chladničky. Ak je v ňom trocha vody, vylejte ju mimo, aby krém nebol zbytočne redší. Šľahajte do spojenia a VOILÁ, krém je hotový, môžete hneď nanášať na tortu. Ak ste šľahali ručným šľahačom, premiešajte krém ešte ručne silikónovou lopatkou tak, aby ste sa ešte zbavili veľkých vzduchových bublín. Uvedené množstvo krému vystačí na vonkajšie pokrytie menšej torty s priemerom 18cm.

  4. 4

    Krém so smotanou na šľahanie: Rýchlejšie to už asi ani nejde. Ak sú cream cheese aj smotana dobre zachladené (boli v chladničke niekoľko hodín), nemusíte na nič čakať, môžete sa pustiť do prípravy krému. Do misy preložte cream cheese, práškový cukor (preosiaty) a časť smotany - pri tomto množstve napríklad 50 g. Šľahajte na nízkych otáčkach do spojenia, opäť najlepšia možnosť je v robote s nadstavcom lopatka. Smotanu pridávajte postupne (na dva až trikrát) a sledujte konzistenciu, ktorá vám bude vyhovovať - môžete jej pridať aj viac alebo menej, než som uviedla. Po pridaní smotany vždy šľahajte najskôr na nízkych otáčkach do spojenia, na konci zvýšte otáčky a šľahajte, kým krém nie je dosť pevný. Musí sa dobre držať na lopatke / metličkách, keď ich nadvihnete - vtedy viete, že krém je hotový. Tak ako pri maslovom kréme, aj v tomto prípade je dobré stierkou premiešať krém, ak ste šľahali ručným šľahačom. Uvedené množstvo krému vystačí na vonkajšie pokrytie menšej torty s priemerom 18 cm.

  5. 5

    Pár poznámok ku krému so smotanou na šľahanie: ? Čím viac smotany pridáte, tým jemnejší a mäkší bude krém. Stretla som sa s receptami, kde je smotany 10x menej ako cream cheese, ale aj s takými, kde jej je len 3x menej. Takže môžete použiť tento recept alebo si ho prispôsobiť podľa seba. ? Teraz v lete volím radšej 40 % smotanu na šľahanie, lebo krém je vďaka nej ešte pevnejší. ? Pozor, nie je dobré ani to, keď je krém príliš tvrdý - jednak sa s ním ťažšie pracuje a tiež môže skôr popraskať už priamo na torte pri jej chladení. ? Tento krém môže byť trochu "póristý", ak ste pridali priveľa smotany a tým pádom ste dlhšie šľahali, tiež pri menej kvalitnom smotanovom syre alebo ak je v izbe príliš teplo. ? Ak tento krém nanášate na tortu z cukrárskeho vrecka (čo veľmi odporúčam pre rovnomerné pokrytie), šľahačka v ňom má tendenciu topiť sa od tepla rúk. Preto krém do vrecka dávajte radšej na viackrát v menších množstvách. Ak by ku koncu vychádzal z vrecka riedky krém, nedávajte ho na tortu. Dajte ho do osobitnej misky, po opätovnom zachladení a vašom NEzjedení ho sa dá znova vyšľahať. ? Ak chcete krém dochutiť čokoládou, tento krém so šľahačkou sa na to hodí najviac (s maslom by bol priťažký). Cukru dajte menej, prípadne aj vynechajte, podľa druhu a množstva čokolády. Tento krém s čokoládou je TOPKA. Asi najlepší čokoládový krém... a perfektne drží tvar.

  6. 6

    Porovnanie týchto dvoch krémov: Krém smotanový syr + maslo je pevnejší, no tým pádom aj trošku ťažší než smotanový syr + šľahačka. No celkovo sú oba krémy naozaj chuťovo veľmi ľahké. Sú medzi nami ale ľudia veľmi citliví na maslo v krémoch... tu treba brať do úvahy aj to, že krém bude len zvonku torty, takže ho nebude tak veľa. Ešte jedna menšia nevýhoda krému s maslom je to, že bude mať mierne žltý odtieň - nebude až taký biely ako cream cheese so šľahačkou. (Aj keď vždy možno pridať biele farbivo...) No teraz v lete radšej používam cream cheese s maslom, keďže je pevnejší, pomalšie sa topí a ľahšie sa s ním aj zdobí. ? Pre oba krémy platí, že čím viac práškového cukru pridáte, tým budú redšie, takže opatrne. Pri veľmi malom množstve však môže silno prerážať chuť samotného cream cheese, krém nebude dosť neutrálny. Oba krémy je najlepšie použiť ihneď, vtedy sú najhladšie. Po dlhšom pobyte v chladničke ich možno znova vyšľahať, no čerstvo pripravené sú vždy najlepšie :)

  7. 7

    Dúfam, že týmto krémom sa rozhodnete dať šancu a verím, že vás nesklamú... ja sa z nich veľmi teším a často ich používam na torty :) Zostali vám nejaké otázky, pripomienky? Akými krémami uhládzate torty najčastejšie vy? Ak ešte nemáte veľa skúseností a zaujíma vás to, na mojej fb stránke okrem iného nájdete aj tipy pre pekné uhladenie torty. :) Tak nech sa vám tie krémy podaria, keď sa rozhodnete vyskúšať. :)

Diskusia k receptu

haji
Ajta krajta, to jsou zajímavé krémy! Obdivuji detailní postup, díky za něj. Kouzelné foto! Jsi šikulka!! Hmm snad se někdy odhodlám k testu, je to velmi lákavé. Děkuji za sdílení.
evusik
práve sa chystám piecť tortu vnučke k narodeninám a zaujali ma poťahové krémy, perfektný podrobný popis :) ale krém z pol kila syru + cukor + šľahačka = to je vážne len na maličkú tortu? to by som ja musela na veľkú tortu robiť minimálne z kila syru a to mi príde prehnané... ďakujem za každú radu :-)
mojaskolapecenia
@evusik (2.8.2021 09:11)

Keď robíte pre vnučku, určite bude krásna aj chutná :) Super otázka. :) v prvom rade, ak by ste chceli tortu poťahovať marcipánom / fondánom, tieto krémy sa na to, žiaľ, nehodia :( čo sa týka množstva krému, je to len a len na vás, akú hrúbku krému chcete mať - tu je množstvo aj s trochou rezervy. Na tortu s priemerom 18cm stačí dokopy aj 400-500g krému, ak budete robiť najprv pokrytie tenkou vrstvou, čím sa zafixujú omrvinky z korpusu, potom zachladíte tortu na 30-60 minút a potom potriete finálnou vrstvou - hrúbka bude asi 1cm. Čím rovnejšie tortu poskladáte, tým menej krému miniete. Ja skladám torty v nastaviteľnej obruči, lebo nemám talent na rovné skladanie :) ak mi napíšete priemer budúcej torty, môžem vám upresniť, koľko krému pôjde na rovné uhladenie, ak by ste chceli :)
evusik
@mojaskolapecenia (2.8.2021 09:46)

nebudem poťahovať, no a budem robiť podkovu, naša vnučka jazdí na koni a miluje všetko čo je spojené s koňmi. Bude mať 10 rokov a celé narodeniny budú konské :-) darčeky, výzdoba a aj torta. Vymyslela som si podkovu pretože 3D konskú hlavu by som asi nedala a mám nejaké ozdoby s konskou tématikou tak tú podkovu nejako vyzdobím. Chcem ju len potiahnuť krémom, možno ho zafarbím, to ešte neviem ale torta nebude velikánska, max 30cm na dĺžku
mojaskolapecenia
@evusik (2.8.2021 10:32)

Rozumiem. Neviem presne poradiť pri tvare podkovy, lebo s tým nemám ešte skúsenosť. No krém so šľahačkou je taký rýchly, že keď vám nebude stačiť, môžete si hneď vyšľahať viac, ak nakúpite cream cheese a trochu šľahačky do rezervy. :) Ja nakupujem cream cheese v Kauflande, tmavomodrý obal, 79 centov za 200g - s tým som ja osobne spokojná :) no kúpila by som asi 4 až 5 balení cream cheese. Šľahačky dajte približne 5-krát menej ako cream cheese. (Podľa môjho receptu 5,5x menej, ale nestrieľa sa z toho :))
marienka44
Mna by zaujimalo, ako presne sa vola ten syr v kreme. Kde ho dostat kupit? Ako vyzera jeho etiketa? Cream cheese podla mna je vseobecny nazov syra, ktory sa da rozotierat. Urcite by nemal byt slany. :-)
Tieto 2 kremy su len potahove, alebo sa mozu pouzit aj ako plnka dovnutra korpusu? Napr. s tou cokoladou.
Dakujem za odpoved, recepty si ukladam do mojej KK.

mojaskolapecenia
@marienka44 (2.8.2021 13:13)

Ďakujem pekne za uloženie :) Písala som vyššie, odkiaľ kupujem, no nie som si istá, či tu môžem pridávať komerčné fotky ? z angličtiny "cream" znamená smotana, čiže smotanový syr. Je práve zľahka slaný a má kyslastú chuť, tak ho opisujú aj tie ruské cukrárky a sedí to s produktom, ktorý používam, mám prejdené aj kurzy. Môžete si vyrobiť aj domáci tak, že necháte odkvapkať kyslú smotanu cez noc, aj 30%-nú najlepšie. No dúfam, že vám nie je vtipne z môjho amatérskeho vysvetľovania?
evusik
@mojaskolapecenia (2.8.2021 13:08) ďakujem, skúsim... ešte som sa celkom nerozhodla, možno skúsim toho koňa, už som robila draka tak koňa možno tiež zmáknem, ešte uvidím :-) ináč tiež som už robila so stečenou kyslou smotanou + šľahačka, ale robím tak plnku väčšinou na nepečenú tortu

daniela15
Tak totonurcite vyskusam. U nas vsetci najradsej cokoladove a tak by ma zaujimalo, kolko cokolady pouzit do kremu. Dakujem za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia